Alarm pred kvalifikacije: Samo jedan reprezentativac iz prve postave trenutno igra u klubu

Fatos Bećiraj jedini crnogorski reprezentativac koji ima minutažu u klubu dva mjeseca pred start kvalifikacija za EP. Svi ostali su povrijeđeni, van forme, na klupi za rezerve, ili van takmičarskog ritma zbog zimske pauze
3044 pregleda 4 komentar(a)
Reprezentacija Crne Gore
Reprezentacija Crne Gore

Dva mjeseca prije početka kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, duela sa Bugarima u Sofiji 22. marta i Englezima pod Goricom tri dana kasnije, minutaža najvažnijih crnogorskih reprezentativaca u svojim klubovima je, blago rečeno - alarmantna.

Povrede, suspenzije, ali i loša forma, nepovjerenje trenera, sve u kombinaciji sa dugačikim zimskim pauzama klubova iz istočne Evrope i Azije u kojima nastupaju naši reprezentativci, uticali su na to da gotovo nema fudbalera iz Tumbakovićeve glavne postavke koji ovih dana daju kakav-takav doprinos u svom klubu.

- Ostaje nam da se samo nadamo da ćemo biti kompletniji na proljeće - izjavio je jesenas Ljubiša Tumbaković, kada se tokom Lige nacija suočio sa pravom “epidemijom” povreda najznačajnijih fudbalera.

Tri mjeseca kasnije, učinak koji naši fudbaleri imaju u svojim klubovima ne da se popravio, već je još slabiji, pa je prava sreća što kvalifikacije kreću “tek” za 55 dana.

Beograd, 16.11.2018. - Selektor fudbalera Crne Gore Ljubisa Tumbakovic na treningu fudbalera Crne Gore, danas na stadionu "Rajko Mitic" u Beogradu. Fudbaleri Srbije i Crne Gore sutra igraju utakmicu petog kola Lige nacija. (BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS)

Krenimo redom, od onih navjažnijih.

Stevan Jovetić i Stefan Savić i dalje su (zapravo, ponovo su) - povrijeđeni.

Dva najbolja fudbalera u crnogorskom timu kombinovano su jesenas odigrala samo dva i po meča u Ligi nacija (Jovetić jedan, Savić dva, ali je u drugom zamijenjen zbog povrede), pa nije ni čudo što je Crna Gora izgubila najvažnije mečeve od Srbije i Rumunije.

Savić je 13. januara istegao butni mišić na meču Atletiko - Levante i predviđena mu je pauza od četiri sedmice, što znači da bi za 15 dana trebalo da se vrati u trenažni proces.

Jovetić je 16. januara povrijedio koljeno u prvom odigranom meču za Monako nakon tromjesečne pauze - i on bi uskoro trebalo da se vrati, nakon objave da povreda nije teža.

Uskoro povratak na teren: Jovetić i SavićPodgorica, 29.08.2017. Trening A fudbalske reprezentacije pred meceve kvalifikacija za SP Rusija 2018 sa Kazahstanom i Rumunijom Stevan Jovetic Stefan Savic Foto Filip Roganovic

Ako zaigraju za dvije sedmice, Savić i Jovetić imali bi dovoljno vremena da uhvate kakvu-takvu formu do starta kvalifikacija, pod uslovom, naravno, da ne bude novih povreda, koje se ponajvalju od početka sezone.

Njih dvojica su najveći, ali daleko od toga da su jedini problemi za Tumbakovića.

Nikola Vukčević, vezista Levantea, oporavio se od povrede zbog koje je propustio tri jesenja meča u Ligi nacija, ali minutaža koju ima u španskom klubu nije adekvatna transferu - najvećem u istoriji kluba iz Valensije, koji ga je ljetos doveo iz Brage za devet miliona eura.

Nikola Vukčević na meču protiv Rumuna

Samo četiri meča odigrao je Vukčević u Primeri ove sezone, jednom je bio starter, tri puta je ušao sa klupe, a na nekim utakmicama, kao u subotu protiv Sevilje, ili devet dana ranije protiv Barselone u Kupu, nije bio ni među rezervama, odlukom trenera.

Neočekivano, crnogorska reprezentacija se tokom zime suočila i sa problemom koji ranije nije imala, barem otkada je Tumbaković na klupi. U pitanju su golmani.

Danijel Petković, prvi čuvar mreže naše selekcije, više nije standardan u Lorijenu. Nakon povrede koju je imao početkom decembra, zbog koje je propustio nekoliko mečeva, nije se vraćao među stative. Šansu je iskoristio 18-godišnji Ilan Mesle i preuzeo 25-godišnjem Kotoraninu mjesto prvog golmana. Petković nije branio za Lorijen mjesec i po - posljednji put je čuvao mrežu sredinom decembra, u Kupu.

Danijel Petković na meču sa Srbijom

Njegova prva zamjena u reprezentaciji bio je Milan Mijatović, koji je u finišu jesenje polusezone takođe dospio na klupu Budućnosti.

Dalje, ni Adam Marušić u Laciju ove sezone nema ulogu i minutažu kakvu je imao prošle. Trener Simone Inzagi rotira tri ofanzivna beka, a Marušić zbog crvenog kartona koji je krajem 2018. zaradio protiv Torina, još nije upisao nastup u 2019. godini.

Adam Marušić

Njegova situacija je, ipak, nešto bolja od drugih važnih crnogorskih reprezentativaca, a možda zaigra već za dva dana u Kupu protiv Intera.

Povrijeđen je i Žarko Tomašević, prva Tumbakovićeva opcija na mjestu lijevog beka, zbog čega je propustio sve tri utakmice belgijskog Ostendea u novoj godini.

Žarko Tomašević

Marko Janković, takođe standardan član prve postave reprezentacije Crne Gore, oporavlja se od operacije trbušnog zida, zbog koje je propustio prvu fazu zimskih priprema u Partizanu.

Marko Janković

Silom prilika, van takmičarskog ritma, zbog pauze u prvenstvima, ovih dana su i Stefan Mugoša (Inčon junajted), Marko Simić (Pahtakor), Marko Vešović (Legija Varšava), Vladimir Jovović (Jablonec), Mirko Ivanić (BATE Borisov), Luka Đorđević (Arsenal Tula), Filip Stojković (Zvezda), Aleksandar Šćekić i Nebojša Kosović (Partizan)...

Marko Vešović

Od igrača koji su u proteklom periodu bili u najužem krugu za prvih 11 u Tumbakovićevoj formaciji, takmičarske minute u 2019, ima samo Fatos Bećiraj, napadač Makabija iz Netanje.

Fatos Bećiraj

Dva mjeseca brzo prođu, crnogorski reprezentativci nemaju puno vremena da se oporave, ustale u klubovima, uhvate takmičarsku formu. Ako se nešto ne promijeni u februaru ili početkom marta, nada da će Crna Gora na pravi način otvoriti kvalifikacije, neće biti u domenu realne...

Bonus video: