Dominacija: Amerikankama četvrta titula prvaka svijeta

Aktuelne svjetske šampionke su bile bolji rival od evropskih prvakinja, koje su se probudile i počele da igraju tek u finišu prvog poluvremena
5973 pregleda 0 komentar(a)
AP, Foto: Francois Mori
AP, Foto: Francois Mori
Ažurirano: 07.07.2019. 20:57h

Fudbalerke Sjedinjenih Američkih Država odbranile su titulu svjetskih prvakinja u fudbalu, pošto su u finalu na prepunom „Olimpik parku” u Lionu pobijedile Holandiju 2:0. Aktuelne svjetske šampionke su bile bolji rival od evropskih prvakinja i u trećem uzastopnom finalu su došle do druge titule, ukupno četvrte u 8. Mundijalu.

Megan Rapino i njene saigračice su od starta finala dominirale, a Holanđanke su se probudile i počele da igraju tek u finišu prvog poluvremena. Do tada je Sara Van Venendal imala četiri fantastične odbrane...

U nastavku se igralo ravnopravno do vodećeg gola Amerikanki, tačnije Rapino iz penala u 61. minutu. Potom su Amerikanke koristile prostor za kontru i Rouz Lavel je fantastičnim prodorom i nebranjivim šutem ljevicom sa 18 metara postavila konačan rezultat u 69. minutu. Holandija je bila u šoku, pa su Amerikanke propustile još dobrih prilika do kraja. Za najbolju igračicu proglašena je Rapino, kojoj je pripala i Zlatna kopačka kao najboljem strijelcu Mundijala.

Rapino je postigla šest pogodaka, koliko i njena saigračica Aleks Morgan i Engleskinja Elen Vajt. Rapino je, međutim, imala manje nastupa i minuta na terenu.

- Ne mogu da objasnim. Zaista ne mogu da opišem ono što sada osjećam. Znam samo da je nevjerovatno puno ljudi doprinijelo ovom rezultatu i podržavalo nas ka uspjehu. I smiješno je, ali ja sada ne umijem da objasnim svoja osjećanja - kazala je Rapino, najstariji strijelac u finalima SP sa 34 godine i dva mjeseca.

Van Venendal je pripalo priznanje za najbolju golmanku, dok je Njemica Džulija Gvin najbolja mlada igračica. Ženski mundijali igraju se od 1991. godine - Amerikanke su osvojile četiri titule, dvije ima Njemačka, a po jednu Japan i Norveška. Holanđanke su napravile najveći uspjeh u na svjetskim prvenstvima, ali su i nastavile napredak, jer je ženski fudbal u ekspanziji tek posljednjih nekoliko godina u zemlji "lala".

Bronzu je u subotu osvojila Švedska pobjedom nad Engleskom u Nici 2:1. Kuriozitet utakmice za treće mejsto je podatak koji je objavio BBC. Naime, na više od 50 odsto upaljenih televizora u Engleskoj je bila utakmica za bronzu njihovih fudbalerki, a to znači da je blizu 12 miliona Engleza posmatralo direktan prenos duela sa Šveđankama. Takva gledanost je, ipak, za jedan i po put manja u odnosu na utakmicu za bronzu engleske muške selekcije na Mundijalu u Rusiji prošle godine.

Bonus video: