Ba eliminisao PSŽ, Real kroz pakao do polufinala

Napadač iz Senegala u 87. donio pobjedu Čelziju od 2:0 i plasman, Madriđani nadigrani i srećni u Dortmundu
66 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2014. 21:11h

Real Madrid je preživio pakao u Dortmundu, Pari Sen Žermen nije bio tako razbijen u Londonu, ali je na kraju pao - prvi polufinalisti Lige šampiona su španski velikan i Čelzi.

"Plavci" su eliminisali PSŽ pogotkom Dembe Be u 87. minutu i pobijedili sa 2:0, dok je sastav Karla Anćelotija u paklenom duelu u Njemačkoj jedva izvukao živu glavu.

Borusija je na kraju pobijedila sa 2:0, imala bezbroj šansi da obezbijedi produžetke, ali je sreća ovog puta pogledala "merengese" koji su kasnije, kada sastav Jirgena Klopa nije mogao da stoji na terenu od umora, promašivali nevjerovatne prilike. Prije svih Garet Bejl i Karim Benzema.

Real je na samom startu meča promašio penal (Anhel di Marija se okliznuo pri šutu, Roman Vajdenfeler odbranio) i to kao da je najavilo uzbudljivo veče u Dortmundu - domaćin je zaigrao kao u transu, devetostruki prvak Evrope se tresao...

Marko Rojs je u prvom poluvremenu iskoristio dvije greške odbrane Reala (prvo Pepea, potom i veziste Asijera Iljaramendija), u nastavku je visio pogodak u vazduhu (ispromašivao se Henrih Mhitarjan), ali ga armija navijača Borusije nije dočekala.

Čelzi je, s druge strane, dominirao protiv Parižana i golovima Andrea Širlea i Be došao do rezultata koji je tražio. Šansu utakmice za Parižane propustio je Edinson Kavani sredinom drugog poluvremena, ali „sveci” definitivno nisu odigrali na "Stamford bridžu" kao ekipa koja zna šta želi.

Faktor Murinjo

Čelzi nikada nije odustajao, iako sve do prvog pogotka Širlea nije čak bio ni posebno opasan.

Ali, prinudna izmjena (Njemac zamijenio povrijeđenog Edena Azara), ispostavila se kao ključna, jer je Širle dugo bio jedini igrač koji je pravio razliku u napadu Čelzija.

Početkom drugog poluvremena "plavci" su napadali konstantno, u nepuna dva minuta su pogodili dvije prečke (Širle, potom i Oskar iz slobodnog udarca).

Murinjo je nešto kasnije osjetio da se sprema nešto veliko:

"Vidio sam da PSŽ pati u drugom poluvremenu. U jednom trenutku sam pomoćniku rekao da će biti ili 1:1 ili 2:0. Minut nakon toga smo dali gol", rekao je Murinjo i nastavio:

"Ekipa koja se branila je kažnjena. Moje slavlje? Kada sam potrčao do korner zastavice nisam slavio, već da kažem igračima koje su nam promjene neophodne. Prošli smo jer smo napadali srcem i karakterom".

Loran Blan nije želio rat s Murinjom preko medija prethodnih dana, ali čini se da nije bio spreman ni za rat na terenu, pa je pariski klub ostavio utisak ekipe koja ima ogromne mogućnosti, ali koja za 90 minuta nije imala petlju da natjera Čelzi da pati u defanzivi. Izuzetak je bio samo finiš, kada je u 94. minutu Petr Čeh čudesno odbranio šut Markinjoša, iako je bio pokriven dvojicom saigrača.

"Pali smo u posljednjih pet minuta i zato nam je teško. Bila je ovo teška, iscrpljujuća utakmica, a Čelzi je bio jači. Potrebno je vrijeme da se osvoji Liga šampiona, malo je dvije ili tri godine. Ali, i ovo je škola", kazao je Blan.

Kasiljasova čuda spasla Real

Madriđani su dočekali i to - da Iker Kasiljas bude junak, nakon perioda u kojem je više bio rezerva nego prvi golman.

Kockanje Karla Anćelotija da mijenja golmane zavisno od takmičenja ovog puta je napravilo prevagu - legedarni čuvar mreže Reala je bio junak duela na "Vestfalenu".

"Previše smo patili, kako smo igrali to smo i zaslužili. Greške su nas koštale, sreća pa nismo eliminisani. Ako je ovakav meč morao da se desi, dobro je što je stigao u trenutku kada smo imali dobar rezultat iz prve utakmice. Ali, gubiti 2:0 nakon pola sata igre... Loše, veoma loše", bio je nezadovoljan Kasiljas.

Real je prvi put ove sezone izgubio kada je nastupio bez Kristijana Ronalda (u osam utakmica, nakon šest pobjeda i remija), koji je bio pored terena i gledao je mučenje svoje ekipe.

Anćeloti je priznao da je ostao bez teksta.

"Postoje utakmice koje je veoma teško ili gotovo nemoguće objasniti. Bila je ovo užasna igra Reala, ali važno je da smo u polufinalu", istakao je italijanski trener.

Jirgen Klop je nakon meča imao šta da kaže sudiji Damiru Skomini koji je prvo dosudio nepostojeći penal za Real, a onda na startu drugog poluvremena i propustio da pokaže drugi žuti karton Ćabiju Alonsu. Čak nije svirao ni faul, iako je bio evidentan. Klop, taj harizmatični čudak, imao je jasnu poruku:

"Napravite video s ove utakmice i pokazujte ga svim ekipama koje izgube prvi meč sa 3:0. Mislim da bi imale šta da nauče od nas. Ponosan sam, dali smo sve što smo imali, ali i tužan jer je otišla velika šansa", rekao je trener "milionera".

Galerija

Bonus video: