Džudović: Dolazi tiha smjena generacija - Vijesti.me
REPREZENTACIJA SE SPREMA ZA LIHTENŠTAJN I MOLDAVIJU

Džudović: Dolazi tiha smjena generacija

"Imamo potencijal, imamo nešto novo, to raduje i želimo da nastavimo u tom ritmu. Novi su zahtjevi u igri, želimo da igramo, da ne preskačemo teren. Imamo kvalitetne igrače, i što je sada još važnije, fizički spremne'', kazao je Džudović.

Reprezentacija
Reprezentacija (Foto: Boris Pejović)

Fudbalska reprezentacija Crne Gore nastavila je pripreme za septembarski dvomeč sa Lihtenštajnom i Moldavijom.

"Sokoli" su večeras prvi put trenirali na stadionu pod Goricom. Za tri dana, u potpuno istom ambijentu, pred praznim tribinama, pokušaće da se revanširaju Lihtenštajnu za senzacionalih 0:0 oktobra prošle godine, od kojih se četa Branka Brnovića još nije oporavila.

"Fokusirani smo na Lihtenštajn, Moldavija nam sada nije važna. Potrebna nam je pobjeda sa dobrim rezultatom, da vratimo samopuzdanje i onda pravac Moldavija. Tamo nema kalkulacija, idemo samo na pobjedu", kazao je Miodrag Džudović, bivši reprezentativac, sada asistent u stručnom štabu.

Šest bodova u septembru potrebna su Crnoj Gori kako bi zadržala matematičke šanse da se plasira u baraž za Evropsko prvenstvo.

Nadu da će se odlučivati u posljednjem meču u Sankt Peterburgu Crna Gora će pokušati da sačuva sa prilično izmijenjenim timom u odnosu na početak kvalifikacija.

Dosta novih lica se predstavilo u minulih nekoliko mečeva, utisak je da i reprezentacija postepeno mijenja fizionomiju - od Estebana Saveljića u odbrani, Marušića na sredini, Stefana Mugoše u napadu, sve do igrača koji će tek dobiti šansu, poput Staniše Mandića i nekoliko njegovih vršnjaka iz mlade reprezentacije.

"Dolazi tiha smjena generacija. To polako ide svojim tokom. Danas smo imali jedan sastanak, čak su i pojedini fudbaleri bili iznenađeni šta smo mi sve uradili na meču u Švedskoj u junu. Stvorili smo dosta šansi, igrali smo dobro u polju. Za nas su bili kobni tih 6-7 minuta... Ali, radimo na tome da se to više ne ponovi, taj pad koncentracije. Imamo potencijal, imamo nešto novo, to raduje i želimo da nastavimo u tom ritmu. Novi su zahtjevi u igri, želimo da igramo, da ne preskačemo teren. Imamo kvalitetne igrače, i što je sada još važnije, fizički spremne'', kazao je Džudović.

Uz najbolje i najiskusnije, koji su sada ponovo tu (Vučinić, Baša, Jovetić, Savić) Crna Gora ima ekipu koja je spoj mladosti i iskustva - u bukvalnom smislu.

Ono što nedostaje, međutim, jesu bodovi i trijumfi nad Lihtenštajnom i Moldavijom neophodni su kako bi dva posljednja meča u grupi makar imala takmičarski karakter.

Pokušaće Crna Gora da napravi pritisak na trećeplasiranu Rusiju, jedinu selekciju iz gornje polovine tabele koja je uhvatljiva na neki način. "Zbornaja" u Moskvi dočekuje Švedsku istu noć kada će Crna Gora igrati sa Lihtenštajnom.

"U Rusiji je definitivno mnogo bolje raspoloženje nakon posljednjih promjena. Ministar sporta te zemlje je postao predsjednik Fudbalskog saveza Rusije. Za njegovo vrijeme Rusije je osvojila bronzu na Evropskom prvenstvu u Austriji i Švajcarskoj. Došlo je i do promjene trenera, sada je tu čovjek koji godinama radi u najorganizovanijoj i najstabilnijoj ekipi u Rusiji, a to je CSKA. Ne znam u kakvom su fizičkom stanju fudbaleri, ali definitivno će ove promjene pozitivno uticati na Rusiju. Očekujem jako tešku utakmicu, teško će Rusija pobijediti Švedsku. Međutim, Rusi su bili bolji i protiv Austrije u gostima i protiv Švedske na strani. Ali, to je fudbal... Šveđani ako izbore makar remi obezbiejdiće drugo mjesto'', zaključio je Džudović. 

Mandić je budućnost crnogorske reprezentacije

Džudović je u superlativima govorio o Stanišu Mandiću, novom članu reprezentacije Crne Gore.

'Veliko je zadovoljstvo što je taj momak sa nama. On je izuzetan potencijal, budućnost crnogorske reprezentacije. Zadatak stručnog štaba i cijele reprezentacije je da omogućimo tom momku da se što prije adaptira. Nadam se da će ga i novinari zajedno sa nama podržati u ovoj odluci, a nije bila laka, sve za dobrobit crnogorskog fudbala. A ja vjerujem da će on vrlo brzo svojim igrama pokazati koliko vrijedi.''