El klasiko: Fudbal u sjenci politike

Barselona ima priliku da prvi put u istoriji prestigne Real po broju pobjeda u najvećem španskom derbiju, kada su ligaške utakmice u pitanju. Ali, uoči odloženog meča 10. kola La Lige, najmanje se govori o fudbalskim stvarima
2011 pregleda 0 komentar(a)
AP, Foto: Manu Fernandez
AP, Foto: Manu Fernandez

Ni Barselona ni Real nisu blistali tokom 16 kola ovogodišnje La Lige, obje ekipe dozvolile su sebi da odigraju više loših utakmica nego u čitavim sezonama u prethodnih nekoliko godina, ali situacija na tabeli je upravo onakva kakva se i očekuje od dva najveća giganta španskog fudbala - ekipe su izjednačene na vrhu tabele, imaju četiri boda više i utakmicu manje od trećeplasirane Sevilje.

Zbog toga je puno razloga da ljubitelji fudbala na čitavoj planeti, a pogotovo 100.000 srećnika na „Nou Kampu”, večeras od 20 časova uživaju u majstorijama Mesija, Modrića, Suaresa, Benzeme, Pikea, Ramosa, Grizmana... Ali, uoči „el klasika” o fudbalu se gotovo i ne govori.

Duel kluba koji je simbol borbe za nezavisnost Katalonije s jedne, te perjanice španske monarhije sa druge strane, ove godine dobio je takvu političku konotaciju da je susret predviđen za 10. kolo (26. oktobar) morao biti odložen zbog političkih demonstracija u Barseloni.

Velike razlike u atmosferi pred utakmicu nema ni sada, neki političari gotovo preklinju čelnike Reala da ne igraju ni večeras smatrajući da će sportska manifestacija biti zloupotrijebljena za promociju separatističkih težnji, ali najveći derbi španskog fudbala nekada se mora odigrati...

Čelnici La Lige i dva kluba smatraju da to može biti večeras. Naravno, uz ogromne mjere obezbjeđenje, tako da će od aerodroma „Prat” svako kretanje autobusa sa igračima Reala biti dozvoljeno tek nakon posebnih provjera rute kojom će se kretati “kraljevski klub”.

Uz to, oba tima biće smještena u istom hotelu „Princeza Sofija”, a na stadion će, kao i sudija Alehandro Hose Ernandes Ernandes, morati da stignu do 18 časova, dva sata prije početka utakmice. Susret će obezbjeđivati oko 3.000 ljudi. Na taj način rizik će biti sveden na minimum, smatraju u La Ligi.

Nažalost, politika je ovog puta povela sa 1:0 protiv sportskog aspekta jednog od najvećih svjetskih derbija. Ali, fudbal ima priliku da izjednači ili - nadajmo se - dobije bitku. Jer, od hiljadu razloga zašto bi baš večerašnji “el klasiko” mogao da bude jedan od najinteresantnijih u istoriji, dovoljno je pobrojati samo nekoliko.

Osim što su izjednačeni na vrhu tabele ovogodišnjeg šampionata, Barselona i Real imaju i identičan broj pobjeda u prvenstvenim okršajima - po 72, uz 34 neriješena susreta.

Ukoliko Barsa trijumfuje, prvi put u istoriji imaće pozitivan saldo protiv najvećeg rivala kada su ligaški mečevi u pitanju. Domaćin je uvjeren da će se to desiti, jer je već preokrenuo ukupan rezultat u svim mečevima protiv Reala (Barselona ima 115 pobjeda, Real 99), ali nedavno i u zvaničnim takmičarskim mečevima, pa “blaugrana” ima 96 trijumfa, a “merengesi” jedan manje, uz 51 remi.

Glavni adut i božanstvo Barse, Leo Mesi, na tri posljednje utakmice koje je igrao protiv Reala nije postigao gol ni asistirao, ali možda mu titula najboljeg igrača godine bude motivacija da prekine taj niz, jer mu se na četiri uzastopna susreta to nikada nije desilo. Uostalom, Mesi je rekorder “el klasika” i po broju golova (26) i po broju asistencija (14).

- Mislim da će Real igrati povučenije nego na svom stadionu, da će njihovi igrači stajati u užoj formaciji i probati da nas ugroze iz kontri - ističe Mesi, a debitant Frenki de Jong poručuje:

- Igraćemo naši igru, nastojaćemo da držimo loptu što duže i stvaramo šanse. Želimo da naši navijači uživaju.

Na drugoj strani, Real već šest utakmica u svim takmičenjima nije savladao Barselonu, a od tih šest mečeva Barsa je slavila četiri puta i to tri puta u gostima. Ali, čini se da trener Reala Zinedin Zidan ne brine mnogo zbog toga, baš kao ni zbog “druge strane” derbija.

- Ima mnogo priče, ali mislim da ljudi jedino žele da vide dobru utakmicu. Nisam zabrinut, srećan sam što mogu da budem akter ovakvog meča. Rekli su nam da će obje ekipe zajedno ići na meč, ali ako su tako odlučili, mi smo tu da poštujemo pravila - kazao je Zidan, pa dodao i nešto konkretno o utakmici:

- Igraćemo protiv velikog tima, koji ima Mesija, ali i mi imamo oružje za “el klasiko”.

41 “el klasiko” odigrao je Leo Mesi, simbol Barselone - postigao je 26 golova (dva het-trika) i upisao 14 asistencija. Na tri posljednje utakmice koje je igrao protiv Reala, međutim, nije postigao gol ni asistirao, ali možda mu titula najboljeg igrača godine bude motivacija da prekine taj niz, jer mu se na četiri uzastopna susreta to nikada nije desilo

179. ligaški “el klasiko” odigraće večeras Barselona i Real Madrid. U dosadašnjih 178 duela imaju identičan skor - po 72 pobjede, uz 34 neriješena susreta. Ukoliko Barsa trijumfuje, prvi put u istoriji imaće pozitivan saldo protiv najvećeg rivala kada su ligaški mečevi u pitanju

Bonus video: