Hrvatska krenula pobjedom - Irci pali u Poznanju

"Vatreni" su nakon prvog kola na prvom mjestu sa tri boda i nalaze se ispred favorizovanih Španije i Italije...
33 komentar(a)
Mandžukić, Foto: Beta/AP
Mandžukić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.06.2012. 21:10h

Veliki optimizam Slavena Bilića pred početak Eura, koji se čak drznuo da kaže da Hrvatska može da ide i do kraja, makar prvog dana turnira u Poljskoj je imao pokriće.

"Vatreni" su na startu u grupi C prilično lagano izašli na kraj sa Republikom Irskom (3:1) što ih je lansiralo na prvo mjesto ispred favorita Španije i Italije.

Hrvatska je u prvih 90 minuta na ovom turniru dala jasan zadatak protivnicima koji će morati da nađu rješenje da zaustave pakleni tandem u napadu, Marija Mandžukića i Nikicu Jelavića, prodornog kapitena Darija Srnu, nepogrješivog Luku Modrića...

Irci to nisu uradili, as Volfsburga je pogodio dva puta, golgeter Evertona jednom tresao mrežu i problema nije moglo da bude - dok je Đovani Trapatoni histerisao pored klupe, Bilić se samo šmekerski smješkao svjestan da je urađen veliki posao.

"Pao mi je kamen sa srca, jer smo se mjesecima pripremali za Irce, pomalo za Italijane, a o Špancima nismo ni razmišljali. Sada idemo da srušimo Italiju, iako su „azuri” protiv Španije pokazali moderan fudbal", poručio je Bilić.

Junak Mandžukić je primao čestitke.

"I dalje ne vjerujem šta smo uradili, ovo je zaista fenomenalna pobjeda. Da li mi je ovo najbolji meč u karijeri? To ne znam, ali moram da se zahvalim selektoru što je vjerovao u mene, a mislim da sam mu vratio na pravi način. Takođe, hvala i saigračima, sam ništa ne bih uradio", rekao je Mandžukić.

Irci su u drugom poluvremenu kod 3:1 oštećeni za penal (Šildenfeld srušio Kina), ali ni to nije pokvarilo utisak koji su ostavili Hrvati, jer su djelovali kao ekipa koja zna šta želi.

"Teško je opisati šta se desilo. Primili smo golove na startu oba poluvremena, ne znam da li je to uticalo na ekipu", istakao je Trapatoni.

Trapova vojska nije imala ni sreće kod prvog i trećeg pogotka protivnika, pa je više od 30 hiljada navijača u zelenom stadion na kraju tugovalo sa svojim igračima.

"Žalosno je na kakav smo način primili golove i mislim da je sve moglo drugačije da se završi. Razočarani smo, ali moramo da krenemo dalje", kazao je jedini strijelac u dresu Irske Šon Sent Ledžer.

Mandžukić je dao najbrži gol na šampionatu (u 3. minutu), a rekord svih prvenstava i dalje drži Rus Dmitrij Kiričenko koji je 2004. protiv Grčke pogodio poslije minut i sedam sekundi.

Hrvatska sada nestrpljivo čeka četvrtak i drugo kolo koje bi moglo da je lansira u četvrtfinale. Naredni rival je Italija, a i taj meč se igra u Poznanju.

Republika Irska - Hrvatska 1:3

Poznanj - Stadion "Miejski". Gledalaca: 43.010. Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija). Strijelci: St. Ledžer u 19. za Irsku, Mandžukić u 3. i 49, Jelavić u 43. minutu za Hrvatsku. Žuti kartoni: Endrjus (Republika Irska), Modrić, Kranjčar (Hrvatska).

Republika Irska (4-4-2): Given - O'Šej, Dan, St. Ledžer, Vord - Mekgidi (Koks), Velan, Endrjus, Daf - Kin (Long), Dojl (Volters).

Hrvatska (4-4-2): Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šildenfeld, Strinić - Rakitić (Dujmović), Vukojević, Modrić, Perišić (Eduardo da Silva) - Mandžukić, Jelavić (Kranjčar).

Bonus video: