Intervju Bilića sa Skaj: Hrvat pričao o ratu, Jugoslaviji, karijeri...

Hrvatski stručnjak odlično se snašao u novoj sredini i jedan je od najzaslužnijih što se o VBA sve glasnije priča kao o budućem premijerligašu
5893 pregleda 2 komentar(a)
Bilić, Foto: Twitter
Bilić, Foto: Twitter
Ažurirano: 02.12.2019. 16:21h

Vest Bromvič Albion favorit je za direktan plasman u Premijer ligu. "Vrećice" igraju odlično, nakon 18 mečeva u Čempionšipu imaju samo poraz od direktnog konkurenta za plasman u elitu, Lidsa, i velike su šanse da ćemo ih naredne godine gledati u Premijer ligi.

Na klupi tima sa "Hotornsa" sjedi Slaven Bilić. Hrvatski stručnjak odlično se snašao u novoj sredini i jedan je od najzaslužnijih što se o VBA sve glasnije priča kao o budućem premijerligašu.

Upravo su dobre igre pod Bilićevom komandom bile povod novinarima Skaja, da sa hrvatskim stručnjakom odrade intervju.

U opširnom razgovou, Bilić je pričao o rodnom Splitu, Jugoslaviji, igračkoj i trenerskoj karijeri.

"Imali smo kvalitetno obrazovanje i živjeli smo bogat život, da budem iskren, ali do raspada Jugoslavije je došlo jer smo željeli svoju državu. Ta ideja se javila kada je došlo do raspada SSSR-a, u našem gradu je vladala ratna atmosfera. Rat je suštinski bio 30-40 milja od Splita, a u njemu, hvala Bogu, samo par sedmica. Ali opet to je loše uticalo na psihu svih nas jer je mnogo mladih bilo u vojsci ili članovi njihovih porodica. Ipak, niko iz moje porodice ni ja nijesmo bili u ratu ", rekao je Bilić na početku intervjua.

Bilić se osvrnuo na period odrastanja.

"Moj otac je doktor ekonomskih nauka, tako da smo brat i ja imali odlično obrazovanje i bili smo prilično bogati. Vaspitani smo tako da nam škola bude na prvom mjestu, ali moj otac je bio veliki fudbalski fan".

Kada je izbio rat u Jugoslaviji Bilić je već bio član Hajduka. Iz Splita je 1993. otišao u njemački Karlsrue.

"Fudbaleri nijesu morali da se priključe vojsci, ali je tadašnji predsjednik rekao da svaki sportista u državi predstavlja svoju zemlju, tako smo nastavili da igramo fudbal. U tom periodu ko god je mogao je otišao u inostranstvo, pa tako i ja. Otišao sam u Njemačku, drugi momci uglavnom u Italiju, koja je tada bila fudbalski fantastična, u Englesku nijesmo mogli jer je ona tada bila prilično zatvorena za strance. U Premijer ligi je tada bio tek poneki stranac, uglavnom iz Skandinavije".

Želja da igra u Engleskoj ostvarila se 1996. Bilić potpisuje za Vest Hem.

"Moj otac je oduvijek želeo da igram u Engleskoj, ali kada sam odlazio iz zemlje, kao što sam rekao ona nije bila otvorena za strance, tako sam tek poslije Evropskog prvenstva 1996. godine u kome odigrali fantastično uspio da potpišem za Vest Hem. Kada sam se 2016. godine vratio u taj klub, osjetio sam neku čudnu emociju. To nije kliše, zaista je poseban osećaj biti trener kluba, za koji si i sam nastupao par godina ranije kao igrač. Moja prva trenerska sezona tamo je bila fantastična, pored toga što smo pobjeđivali igrali smo izuzetno lijep fudbal. Bio sam jako ponosam na igrače i zaposlene u klubu zbog toga. Jedino ostaje žal što nijesmo izborili plasman na evropsko scenu".

Hrvat je poslije odlaska sa klupe Vest Hema, vodio Al Itihad, a onda je stigao poziv VBA. Za mnoge prilično izennađujuća odluka.

"To je jedan staromodan klub, u najboljem smislu te riječi, koji gaji vrijednosti koje ja cijenim. Zvali su me i poslije par sati smo sve već dogovorili. Nijesam znao šta me tačno tamo čeka, ali sam imao lijep osećaj u vezi tog posla i nijesam pogrešio. Naš trening centar nije luksuzan hotel sa pet zvjezdica, ali je lijep, čist i miriše na travu. U njemu imamo sve što nam treba. Rukovodstvo je postavilo cilj da se u naredne dvije-tri godine vratimo u Premijer ligu, ako to ostvarimo već ove sezone biće super, ali to od nas niko ne očekuje, nemamo pritisak. Klub želi što više mladih igrača rođenih u Britaniji, koji će moći da igraju dobro u oba pravca. Za sada smo uspjeli da zadržimo sve fudbalere koje smo željeli i dovedemo nove koji su odmah "kliknuli" zbog čega sam posebno zadovoljan", zaključio je Bilić.

Priliku da nastave niz dobrih fudbaleri VBA imaće večeras (20:45h) na gostovanju Prestonu.

Bonus video: