Ministar sporta konačno optimista: Ako se pokrene Italija pokrenuće se i fudbal - Vijesti.me
SERIJA A

Ministar sporta konačno optimista: Ako se pokrene Italija pokrenuće se i fudbal

Spadafora je rekao da će 28. maja biti donijeta odluka o ovoj sezoni

Trening fudbalera Juventusa
Trening fudbalera Juventusa

Ministar sporta Italije Vinćenco Spadafora potvrdio je da je naučni odbor Vlade odobrio klubovima ekipne treninge od ponedjeljka 25 maja, i rekao da je optimista po pitanju nastavka takmičenja u fudbalskom prvenstvu.

Čini se da su se Vlada, Fudbalski savez Italije i Serija A konačno dogovorili na koji način će se fudbal vratiti, nakon što je originalni zdravstveni protokol izmijenjen. Takmičenje u Seriji A prekinuto je prije više od dva mjeseca.

"Pomagali smo saradnicima i sportskim radnicima. Svi su dobili plate za mart i dobiće plate za april i maj automatski. Shvatam da momci žele ponovo da igraju poslije dva i po mjeseca. Tokom tog perioda su pokazali odgovornost, ali potrebno je biti oprezan", rekao je danas Spadafora za radio Rai.

"Objavili smo protokol koji dozvoljava ekipama da nastave treninge. Naučno-tehnički odbor je dao zeleno svjetlo", dodao je on.

Prema tom protokolu, ukida se raniji zahtev da se cijela ekipa stavi u karantin u slučaju pozitivnog testa na koronavirus, pa će u izolaciju ići samo zaraženi.

Spadafora je rekao da će 28. maja biti donijeta odluka o ovoj sezoni.

"Od Fudbalskog saveza ću 25. maja dobiti protokol za nastavak takmičenja. Proslijediću ga Naučno-tehničkom odboru, kako bismo bili sigurni da je 28. maj pravo vreme za odluku da li će sezona biti nastavljena. Želim da budem optimista. Odlučno sam rekao 'ne' onima koji su me, kada smo svakodnevno brojali stotine mrtvih, pitali o fudbalskoj sezoni", rekao je on.

"Očigledno je da ako se cijela Italija ponovo pokrene, da to mora da uradi i fudbal. To je industrija i strast svih Italijana", dodao je Spadafora.