Ne zaboravite, nisu svi milioneri: Mnogi igrači ne mogu priuštiti smanjenje plata

"Većina igrača može sebi priuštiti samo smanjenje plate koliko i bilo koji drugi radnik", rekao je generalni sekretar FIFpro Jonas Baer-Hofman
2447 pregleda 1 komentar(a)
FIFPro
FIFPro

Mnogi profesionalni fudbaleri širom svijeta zarađuju malo više od prosječnog dohotka i ne mogu sebi da priuštie smanjenje plate tokom krize sa koronavirusom, objavio je u petak Međunarodni sindikat fudbalera (FIFpro).

"Većina igrača može sebi priuštiti samo smanjenje plate koliko i bilo koji drugi radnik", rekao je generalni sekretar FIFpro Jonas Baer-Hofman za Reuters, dodavši:

"Njihov prihod nije u onom rasponu u kojem ljudi pretpostavljaju da jeste".

Baer-Hofmann je rekao da širom svijeta postoje igrači s minimalnom platom, a za njih svako smanjivanje može imati drastične lične posljedice.

"Plaća im se puno manje nego što se misli, često oko prosječnog nacionalnog dohotka," kazao je.

On je naglasio kako se većina klubova ponaša razumno, no postoje i oni koji se okreću jednostranim odlukama i otpuštanjima.

"Zabrinuti smo što se u nekim dijelovima svijeta mnogi klubovi već okreću jednostranim odlukama u pogledu otpuštanja i smanjenja plata pod uvjetima koji si igrači jednostavno ne mogu priuštiti", rekao je.

"Većina klubova u ozbiljnoj je financijskoj nevolji i ne želim generalizovatii, ali vidimo slučajeve neodgovornih i ciničnih reakcija iskorištavanja situacije i otpuštanja igrača."

Ponovio je kako je najvažnije pokušati da se zaključi aktuelnu sezona u evropskim zemljama, kazavši kako je iznenađen odlukom belgijske lige koja je zaključila sezonu proglasivši Briž prvakom.

"Ako donesemo takve odluke imaćemo ogromne posljedice. To neće biti lijepa situacija za mnoge igrače, a nije dobra situacija ni za navijače."

Bonus video: