On-line rasizam: Tamnoputi fudbaleri iz Engleske brutalno vrijeđani na društvenim mrežama

Pol Pogba je sinoć primio mnogo vulgarnih poruka, nakon promašenog jedanaesterca protiv Vulverhemptona, isto kao i Tejmi Ejbraham, mladi napadač Čelsija, koji nije iskoristio posljednji penal u Super kupu Evrope
1636 pregleda 1 komentar(a)
Tejmi Ejbraham, Foto: AP
Tejmi Ejbraham, Foto: AP

Trojica tamnoputih fudbalera engleskih klubova bili su meta brutalnih rasističkih uvreda posljednjih dana, a Fil Nevil, nekadašnji igrač Mančester junajteda, sada selektor ženske reprezentacije Engleske, pozvao fudbalsku zajednicu da šest mjeseci bojkotuje društvene mreže.

Pol Pogba je sinoć primio mnogo vulgarnih poruka, nakon promašenog jedanaesterca protiv Vulverhemptona, isto kao i Tejmi Ejbraham, mladi napadač Čelsija, koji nije iskoristio posljednji penal u Super kupu Evrope.

Na meti on-line rasista bio je i Jaku Meite iz Redinga.

"Mislim da odgovor fudbalske zajednice mora da bude jak. Ne znam ko vodi i kako se vode društvene mreže, ali ako bi cijeli fudbalski svijet rekao 'stop, nema nas šest mjeseci', vjerovatno bi se neki iz tih kompanija zamislio kako da riješi problem", rekao je Fil Nevil.

U oktobru prošle godine, fudbalerka Čelsija Karen Karni primila je brojne poruke u kojoj joj se prijeti smrću i silovanjem, i to poslije pobjede njenog tima nad Fiorentinom u šesnaestini finala Lige šampiona.

Bonus video: