Sautgejt ponosan i tužan: Moramo da budemo uz igrače, i mi imamo isti problem u Engleskoj

„I mi imamo probleme takve vrste u našoj državi. Edukacija je ključ, nisam kompetentan da pričam o sankcijama, ali ne znam koliko su efikasne, jer će, plašim se, uvijek biti neko ko će opet to da uradi“, rekao je Sautgejt
5525 pregleda 0 komentar(a)
Sautgejt sa Stefanom Savićem nakon meča, Foto: AP
Sautgejt sa Stefanom Savićem nakon meča, Foto: AP
Ažurirano: 26.03.2019. 00:25h

Garet Sautgejt je kazao da je „ponosan na igru engleske selekcije“ u Podgorici i naglasio da je pobjeda od 5:1 veliko ohrabrenje.

„Počeli smo dobro, a onda smo iz prvog napada primili gol. Nije to bilo prijatno, iako sada izgleda da je sve bilo lako. Plan naše igre je bio jednostavan – da širimo, da krilima stvaramo prostor. Držali smo se plana, vjerovali smo u naš sistem. Mnogo dobrih stvari smo uradili, zaista sam zadovoljan i ponosan na momke. Ovo je veliko ohrabrenje, prešli smo dosta prepreka i pokazali mnogo toga“, rekao je Sautgejt.

Međutim, u centru pažnje nije bio fudbal – već ponašanje navijača.

Engleski selektor je odmah nakon meča kazao da je čuo rasističke povike sa tribina. Ponovio je to i na pres-konferenciji.

„Veoma sam tužan. Odigrali smo odlično, ali je jedan 18-godišnjak morao da se suoči sa tim i da priča o tim stvarima, umjesto da slavi prvi start u nacionalnom timu. Nisam čuo ništa na početku meča, ili tokom meča, a rečeno mi je da ga je bilo. Ali, definitivno jesam čuo kada je Rouz vrijeđan. Vjerujem i da su zvaničnici Uefe to čuli, mi smo u postupku prijavljivanja. Najvažnije je da stojimo iza naših igrača u svakom momentu“, rekao je Sautgejt.

Crna Gora bi mogla da se nađe u ogromnom problemu...

„I mi imamo probleme takve vrste u našoj državi. Edukacija je ključ, nisam kompetentan da pričam o sankcijama, ali ne znam koliko su efikasne, jer će, plašim se, uvijek biti neko ko će opet to da uradi“, rekao je Sautgejt.

Da li je rješenje i da se ekipa izvede sa terena, pitali su engleski mediji.

„O tome bi trebalo da se razgovara. Da vidimo da li su igrači za to i šta bi takav potez mogao da donese“, rekao je Sautgejt.

Sterling je meč napustio sa dresom crnogorske reprezentacije – da li je time pokazao da je jači od toga što je doživio.

„Na meni je da zaštitim igrače, ja sam sredovječni bijelac, koji priča o rasizmu. Ovo je bolna tema“, rekao je Sautgejt.

Na kraju je, međutim, poručio:

"Naravno da ne mislim da su svi Crnogorci takvi i da su odgovorni za ovo. Lijepo smo dočekani, ljubaznost je bila na svakom koraku. Odlazim sa utiskom o lijepoj zemlji, navijači su na pravi način u većem dijelu utakmice bodrili svoj tim. I mi imamo problem u našoj zemlji sa istim stvarima i ja sam prvi koji ukazujem na to. Šteta što je nekoliko ljudi pokvarilo kompletan utisak", rekao je Sautgejt.

Bonus video: