Tanjević: Pobijedićemo Slovačku, želimo direktan plasman

“Uvijek me najviše bio strah od nedostatka respekta, ali mislim da se dobro o tome brinem. Poštujemo sve rivale, a prvog moramo da pobijedimo - i pobijedićemo ga, pa ćemo zatim da idemo jednu po jednu”, naglasio je Tanjević.
63 pregleda 11 komentar(a)
Derek Nidam i Bogdan Tanjević, Foto: Savo Prelević
Derek Nidam i Bogdan Tanjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.08.2016. 15:59h

Mnogo toga se dogodilo i promijenilo na svjetskoj i evropskoj košarkaškoj sceni od avgusta 2014. godine, kada je Crna Gora odigrala posljednji takmičarski meč.

Kobi Brajant i Tim Dankan završili su karijere, Amerikanci su osvojili svjetsko i olimpijsko zlato, Francuzi evropsko, Srbija se vratila medaljama na najvećoj sceni...

Crnogorska košarka tek čeka promjenu - u srijedu, u duelu sa Slovačkom u "Morači" (21 sat), izabranici Bogdana Tanjevića kreću na 17-dnevnu avanturu, čiji je ultimativni cilj plasman na Eurobasket 2017. godine, nakon kraha u prethodnom ciklusu.

Dva dana prije prvog meča, jedan od najcjenjenijih evropskih trenera svih vremena vjeruje da plasman na Evropsko prvenstvo ne bi trebalo da dođe u pitanje, ako njegov tim bude na nivou potencijala koji ima.

"Idemo na to da budemo prvi u grupi", poručio je Tanjević.

Samo prvo mjesto i donosi siguran plasman u završnicu, a od sedam drugoplasiranih selekcija samo četiri će se "ugurati" na prvenstvo naredne godine.

Po kvalitetu timova, Crna Gora i Gruzija trebalo bi da se bore za prvu poziciju...

"Mi želimo direktan plasman, ali ne zavisi apsolutno sve od nas. Mogu protivnici da odigraju briljantne utakmice, može Gruzija da nas pobijedi oba puta. Mi ćemo, međutim, kvalitetom koji imamo, energijom na terenu, respektom prema rivalima i odbranom pokušati da spriječimo bilo kakvo iznenađenje. Ukratko, uzdam se u naš objektivni kvalitet, a ne u zvjezdane trenutke", kazao je selektor Tanjević.

Na startu, protiv Slovačke, problema ne bi trebalo da bude, ali ako se ispuni prvi uslov koji Tanjević traži - maksimalno poštovanje prema rivalu.

"Uvijek me najviše bio strah od nedostatka respekta, ali mislim da se dobro o tome brinem. Poštujemo sve rivale, a prvog moramo da pobijedimo - i pobijedićemo ga, pa ćemo zatim da idemo jednu po jednu", naglasio je Tanjević.

I pored toga, Tanjević je naglasio da u pripremama utakmice najviše vodi računa o tome kako izgleda njegov tim.

"Kad pripremam utakmicu, uglavnom se bavim mojim timom, vrlo malo posvećujem protivnicima. Moj prvi cilj je da sprovedemo zajednički uspostavljene zadatke i pravila. Do ovog trenutka ne znam ništa o Slovačkoj, ali moji saradnici rade na analizi igre rivala. Ali, i da ne znamo ništa o njima, utakmicu moramo da dobijemo snagom odbrane i razlikom u kvalitetu", kazao je Tanjević.

Nidam: Sve je lakše sa Vučevićem

Nakon Omara Kuka, Tejlora Ročestija i Tajriza Rajsa, Crnu Goru će na poziciji plejmejkera predvoditi još jedan Amerikanac - Derek Nidam.

Za razliku od prethodnika, Nidamova glavna karakteristika je odbrana.

"Siguran sam da mogu da donesem intenzitet i visok tempo posebno u odbrani. Mislim da sam u tome najbolji", rekao je Nidam.

Pokazao je Nidam, tokom kratkog razgovora sa novinarima, i da zna poneku riječ našeg jezika, ali je najvažnije da se sa saigračima razumije na terenu.

Uz Nikolu Vučevića, NBA asa i povratnika u reprezentaciju, ne samo Nidamu, već i svim igračima biće mnogo lakše.

"Veliki je igrač, mnogo nam znači na terenu. Veoma je pametan, ima izuzetan protok lopte, ima sjajan šut, ima sve što veliki košarkaši posjeduju", rekao je Nidam.

Američki plejmejker obećava žestoku borbu na parketu od prvog meča sa Slovačkom...

"Očekujem utakmicu jakog intenziteta, svaki meč je sada izuzetno važan. Vjerujem da ćemo dati sve što imamo, a najvažnije je da budemo na maksimalnom nivou o odbrani", kazao je Nidam.

Cijena ulaznice je dva eura, a u prodaji su na šalterima Sportskog centra ''Morača'' u utorak od 18 do 21 sat i u srijedu od 9 do 12, kao i od 17 sati do početka meča.

Bonus video: