Cilj je plasman na Evropsko prvenstvo

Tanjević je objavio širi spisak igrača za kvalifikacije, navodeći da je on rezultat jednogodišnjeg upoznavanja i rada, druženja i razgovora.
42 komentar(a)
Bogdan Tanjević, Foto: Košarkaški savez Crne Gore
Bogdan Tanjević, Foto: Košarkaški savez Crne Gore
Ažurirano: 26.04.2016. 12:35h

Cilj košarkaške reprezentacije Crne Gore u kvalifikacijama je da izbori plasman na Evropsko prvenstvo 2017. godine, kazao je danas selektor Bogdan Tanjević.

On je istakao da će kvalifikacije iskoristiti da pripremi stil i način igre za šampionat i da će one predstavljati jednu vrstu investicije za EP 2017.

Tanjević je objavio širi spisak igrača za kvalifikacije, navodeći da je on rezultat jednogodišnjeg upoznavanja i rada, druženja i razgovora.

Na spisku je i talentovani igrač Reala, Dino Radončić, kao i Nikola Peković, koji će preskočiti pripreme i kvalifikacije.

Na spisku su plejmejkeri Nikola Ivanović, Nikola Pavlićević i Tajriz Rajs, bekovi Petar Popović, Nemanja Vranješ, Vladimir Mihailović, Suad i Sead Šehović i Dino Radončić, krila Nemanja Đurišić, Emir Hadžibegović i Aleksa Ilić, krilni centri Blagota Sekulić, Milko Bjelica, Nemanja Radović, Vladimir Dašić, Danilo Nikolić i Ivan Maraš, kao i centri Nikola Peković, Nikola Vučević, Bojan Dubljević, Marko Todorović, Zoran Nikolić i Vasilije Baćović

On je najavio da će naknadno objaviti skraćeni spisak.

"Peković se prvi javio, bio je jako motivisan i pitao me je kada počinju pripreme. Kasnije se isposatavilo da povreda nije zaliječena i da je morao da ranije završi sezonu, dogovorili smo se da preskoči pripreme i da sljedeće godine bude sa nama ukoliko se plasiramo na EP. Sa Vučevićem smo se dogovorili u načelu sve detalje na lagan način bez uslova. Saopštio nam je da ima odličan program rada, ličnog trenera i da će na pripreme doći spreman za rad. Imaćemo boljeg Vučevića nego one godine sa Lukom Pavićevićem", kazao je Tanjević.

On je rekao da računa i na Rajsa i da mu je obećao da će doći spreman i motivisan.

"Rajs je najduže čekao da se javi, razmišljao sam da mu tražim zamjenu, ali se javio, razgovarali smo, motivisan je da dođe i bude na raspolaganju. Dubljević i Todorović su motivisani i sa velikom željom će doći na pripreme", rekao je Tanjević.

Prema njegovim riječima, Radončić je veliki talenat, među dva ili tri najbolja evropska igrača u toj generaciji. "Smatram da mladi igrači što prije treba da krenu u seniorske vode. Nadam se da će zaraditi minutažu, da će dobro igrati i doprinijeti rezultatu", rekao je Tanjević.

On je kazao da želi da Dašiću pruži novu šansu u reprezentaciji, kao i da očekuje da će Ivanović i Nikolić poslije odlične sezone u Mega Leksu dati novu snagu reprezentaciji.

Tanjević je kazao da mu je žao zbog suspenzije Milutina Đukanovića i da ga raduje napredak Mihailovića.

"Malo smo mali na bekovskim pozicijama, ali ćemo to nadoknaditi na ostalim pozicijama. Imaćemo odličnu atmosferu, sa uzajamnim poštovanjem i povjerenjem, sa dobrim odnosima među igračima i trenerima, uz veliki intenzitet rada. Pripremićemo način igre koji neće zavisiti od procenta šuta za tri poena", rekao je Tanjević.

On je naglasio da se nijedna utakmica danas ne može dobiti na evropskom nivou sa 90 odsto ulaganja.

"Čim se uđe u utakmicu misleći da je već dobijena to je pola poraza. Nema alibija, mora se dati makimum. Respektovaćemo protivnika, ali ćemo mu na startu pokazati našu veliku želju da ga pobijedimo".

On je najavio da će pripreme za naredni kvalifikacioni ciklus početi 20. jula.

"Dan kasnije putujemo na Zlatibor. Odigraćemo četiri utakmice, dvije na Zlatiboru sa Mađarskom i Švajcarskom. Učetvovaćemo na turniru u Skoplju, od 18. do 20. avgusta, nakon čega se vraćamo u Podgoricu. Za 27.avgust planiran je duel sa Slovenijom u Ljubljani", kazao je Tanjević.

Crna Gora će kvalifikacije početi protiv Slovačke 31. avgusta u Podgorici, nakon čega sljede tri gostovanja Albaniji (3. septembra), Gruziji (7. septembra) i Slovačkoj (10. septembra).

Kvalifikacije će završiti pred svojim navijačima, duelima sa Albanijom i Gruzijom, 14. i 17 septembra u Baru.

Bonus video: