Vučević: Sa Tanjevićem na Eurobasket

Od oca sam čuo mnogo toga lijepog o njemu i biće mi zadovoljstvo da sarađujemo - kaže Vučević o novom selektoru
55 pregleda 17 komentar(a)
Nikola Vučević, Foto: Beta/AP
Nikola Vučević, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.11.2015. 22:49h

Nikola Vučević će predvoditi selekciju Crne Gore u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2017. godine.

"Biću tu. Odazvaću se pozivu selektora", kaže Vučević za "Vijesti".

Nakon što je Fiba definitivno odlučila da se kvalifikacije igraju od 31. avgusta do 17. septembra naredne godine, prepreka nema da naš najbolji košarkaš ponovo obuče dres nacionalnog tima.

"Nakon što smo propustili posljednje Evropsko prvenstvo, sigurno da je imperativ da se plasiramo na šampionat 2017. Sve osim toga bio bi ogroman, neopisiv neuspjeh za crnogorsku košarku", ističe Vučević.

Reprezentacija je krajem oktobra dobila novog selektora. Bogdan Tanjević ima težak zadatak - da okupi najbolje igrače, da vrati urušeni kult reprezentacije i da napravi rezultat.

"Iskusan je trener, sa velikim znanjem. Dugo je u poslu i siguran sam da će njegovo iskustvo da nam pomogne - ističe Vučević, koji porodično ima duboke veze sa novim selektorom".

Tanjević je trenirao Nikolinog oca Bora u šampionskoj generaciji Bosne, koja je 1979. godine bila prvake Evrope.

"Od oca sam čuo mnogo toga lijepog o njemu i biće mi zadovoljstvo da sarađujemo".

Vučević je sada skoncentrisan na žestoke NBA obaveze i borbu Orlanda da se plasira u plej-of. Tim sa Floride ima pet pobjeda i šest poraza, a gotovo svih 11 utakmica imale su uzbudljivu završnicu.

"Zadovoljni smo početkom sezone. To što imamo blagi negativni skor, posljedica je teškog rasporeda. Igrali smo protiv ekipa koje će se boriti za sam vrh i u tim mečevima, bez obzira na rezultat, pokazali da možemo da igramo sa svima".

Vučević na startu sezone ima nešto slabije brojke nego u prethodne dvije. Odigrao je osam od ukupno 11 utakmica, prosječno postiže 16,5 poena, uz 8,4 skokova.

Američki mediji ga, međutim, hvale da je znatno napredovao u defanzivi - još je kompletniji igrač.

"Moja velika želja je da sa Orlandom igram plej-of. To je poseban osjećaj i bio bi to veliki uspjeh. Dobrim rezultatima tima podiže se i rejting igrača, tako da je najvažnije da što više pobjeđujemo", ističe Vučević.

Vučević je početkom mjeseca doživio lakšu povredu koljena, nakon koje je pauzirao sedam dana. Povratak je bio nezaboravan. Protiv Lejkersa pogodio je šut za pobjedu u posljednjoj sekundi.

"To je prvi put da pogodim za pobjedu u posljednjoj sekundi i sjajan je osjećaj. Svaki igrač sanja da se nađe u takvoj poziciji. Veoma mi je drago da je trener imao povjerenja u mene u tom trenutku. Ali, ponavljam - najvažnije je da smo pobijedili. Taj šut sam ja pogodio, naredni će neko drugi", skroman je Vučević.

Stef Kari sa druge planete: Uživanje je gledati ga

Sezona u NBA ligi je tek počela, ali jedna ekipa se već izdvojila - aktuelni šampion Golden Stejt, koju predvodi nezadrživi Stef Kari, trenutno prva zvijezda NBA lige.

Može li ko zaustaviti prošlogodišnjeg MVP-ja lige?

"Teško, ako nastavi ovako. Igra sjajno od starta. Niko nije vjerovao da može otići korak dalje, nakon nestvarne prošle sezone. Nevjerovatno je sa kakvom lakoćom i samopouzdanjem igra. Uživanje je gledati ga", ističe Vučević.

Bonus video: