Polufinala počela brejkovima, Čikago i Klipersi poveli serije (video)

Čikago slavio u Klivlendu uz sjajnu partiju Derika Rouza (99:92), Klipersi bez Krisa Pola dobili Hjuston u gostima (99:91)
0 komentar(a)
Rouz, Foto: Reuters
Rouz, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.05.2015. 07:18h

Derik Rouz je podsjetio kakvu je košarku nekada igrao, a Čikago velikom pobjedom u Klivlendu (99:92) poveo polufinalnu seriju istočne konferencije.

"Drago mi je zbog svega. Cilj mi je bio da se povratkom na parket vratim bukvalno svakom aspektu ove igre. Mislim da sam uspio u tome. Povrede su promijenile moj život, život moje porodice, a ja ipak dugujem mnogo ovoj igri", rekao je Rouz, koji je završio meč sa 25 poena, pet skokova i pet asistencija.

Propustivši više od 180 utakmica u prethodne četiri sezone, zbog nekoliko teških povreda i operacija, uz znak pitanja koji je jedno vrijeme visio nad njegovom karijerom, nekadašnji MVP NBA lige najavio je povratak na nekadašnje staze uspjeha.

Profitirao je - Čikago, koji je protiv Klivlenda napravio prvi korak ka finalu plej-ofa konferencije.

"Maltene u svakom napadu Derik je donosio pravu odluku", kazao je bek Čikaga Džimi Batler, koji je ubacio 20 poena, uključujući i prelomnu trojku četiri minuta prije kraja, kao i koš u samom finišu nakon kojeg je domaćim navijačima definitivno postalo jasno ko dobija prvi meč.

Košarkaši Klivlenda nisu imali rješenja ni za španskog vetarana Paua Gasola, koji je sa 21 poenom i 10 skokova dominirao reketom.

"Za ovo nema opravdanja", oštar je bio prema svojim igračima trener Klivlenda Dejvid Blat.

Domaći su igrali bez operisanog Kevina Lava, koji se neće vraćati do kraja sezone, ma šta "kavalirsi" urade protiv Čikaga, a nedostajao je i šuter Džej-Ar Smit.

"Svi moramo da odigramo mnogo bolje", izjavio je najbolji igrač domaćih Lebron Džejms, kome je uz 19 poena i 15 skokova nedostajala samo jedna asistencija za tripl-dabl učinak.

Lebron je, međutim, imao šest izgubljenih lopti, od kojih čak tri u samom finišu, kada se lomio rezultat i kada su domaći pokušali da stignu goste,

Klivlendu nije pomogla ni sjajna partija Kajela Irvinga, koji je ubacio ravno 30 poena.

Trener Čikaga Tim Tibodo nije puno koristio Nikolu Mirotića - dao mu je šansu samo u posljednja dva minuta druge četvrtine. Za to vrijeme, drugi najbolji ruki regualrnog dijela sezone nije stigao ni da šutira.

Brejkom je počela i jedna finalna serija na Zapadu - LA Klipersi su ubjedljivo slavili u Hjustonu (117:101), iako su prije samo dva dana igrali sedmi meč četvrtfinala konferencije sa šampionom San Antoniom, a sinoć nastupili i bez prve napadačke opcije, Krisa Pola (povreda).

"Bez Krisa Pola, svi smo morali da damo dodatni doprinos kako bi nadomjestili njegovo odsustvo", kazao je najbolji na parketu Blejk Grifin, autor tripl-dabla, centar koji je učestvovao i u organizaciji napada (26 poena, 14 skokova i 13 asistencija).

"Bio je senzacionalan", prokomentarisao je Grifinov učinak trener Klipersa Dok Rivers.

Met Barns vezao je dvije trojke u seriji gostiju 12:0 u posljednjoj četvrtini, kojom je prelomljen meč.

"Grifin je bio nevjerovaran. Stajao je na vrhu reketa, igrao i centra i plejmejkara", oduševljen je bio Barns.

Džamal Kroford je ubacio 21 poen, Barns dodao 20, pa se neigranje Krisa Pola nije puno osjetilo u gostujućem taboru.

"Ne znam gdje je nestala naša energija. Moramo brzo da se regenerišemo", ocijenio je Džejms Harden iz Hjustona (20 poena).

Nejefikasniji u domaćem taboru bio je centar Dvajt Hauard sa 22 koša, Ariza je dodao 17, ali sve je to bilo premalo za raslpoložene goste iz Kalifornije.

Rezultati:

Klivlend - Čikago 92:99 (rezultat u seriji 0:1)

Irving 30p, 6as, Šampert 22p, Džejms 19p, 15sk, 9as - Rouz 25p, Gasol 21p, 10sk, Batler 20p.

Hjuston - LA Klipers (rezultat u seriji 0:1)

Hauard 22p, 10sk, Harden 20p, Ariza 17p - Grifin 26p, 14sk, 13as, Kroford 21p, Barns 20p, Redik 17p.

Bonus video: