FIBA: Australija nije namjerno izgubila meč na SP

0 komentar(a)
FIBA_1, Foto: NBA.COM
FIBA_1, Foto: NBA.COM
Ažurirano: 26.11.2014. 20:04h

Košarkaška reprezentacija Australije oslobođena je danas optužbi da je namjerno izgubila utakmicu na Svjetskom prvenstv, kako bi izbjegla da se u četvrtfinalu sastane sa reprezentacijom SAD, odlučila je Međunarodna košarkaška federacija (FIBA).

Generalni sekretar FIBA Patrik Bauman rekao je da je istragom utvrđeno da Australijanci "nisu prekršili interne propise".

FIBA je ranije navela da "široko sumnja" da je Australija u grupnoj fazi ovogodišnjeg Mundobasketa u Španiji namjerno izgubila od Angole (91:83).

Poslije vođstva na poluvremenu od 13 poena razlike, Australijanci su na kraju izgubili od Angole sa 91:83 i zauzeli treće mjesto u D grupi, iako im ta eventualna “namještaljka" nije pomogla, s obzirom na to da su kasnije u osmini finala izgubili od Turske (65:64).

Drugo mjesto u grupi zauzela je Slovenija, koja je u četvrtfinalu poražena od kasnijeg šampiona SAD (119:76).

"Možemo da računamo na Košarkaški savez Australije da zdušno podržavaju principe fer-pleja i etičkog ponašanja", saopštila je FIBA.

Košarkaši SAD odbranili su titulu prvaka svijeta u Španiji savladavši u finalnoj utakmici reprezentaciju Srbije (129:92).

Japan suspendovan jer nije ujedinio ligu

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) suspendovala je Japansku asocijaciju jer nije uspjela da ujedini dvije lige, što znači da neće učestvovati na Olimpijskim igrama.

FIBA je saopštila da je suspenzija rezultat neuspjeha Japanske asocijacije da fuzioniše Japansku ligu od 22 tima i Nacionalnu ligu koja ima 13 članova, što je u suprotnosti sa pravilima FIBA.

"FIBA žali što je došlo do ove tačke bez povratka. Ubijeđeni smo da smo donijeli odluku za dobro japanske košarke, poslije ovoliko godina opominjanja i borbe ", rekao je generalni sekretar FIBA Patrik Bauman.

FIBA će poslati u Japan predstavnika čiji će zadatak biti da im pomogne da sprovedu neophodne reforme.

Ova kazna će posebno biti štetna po japanski ženski tim, koji je imao šanse da se plasira na OI 2016, pošto je osvojio titulu prvakinja Azije prvi put posle 43 godine.

Predsjeddnik JBA Jasušiko Fukatsu podnio je ostavku prošlog mjesesa sa obrazloženjem da ne može da utiče da se dvije lige ujedine.

FIBA nije saopštila koliko će dugo trajati suspenxija, ali Bauman vjeruje da će se problem riješiti do OI u Tokiju 2020.

"Želimo uspješne Igre u Tokiju 2020, uz učešće muškog i ženskog tima Japana", rekao je Bauman.

Bonus video: