Sada domaćin ima drim-tim, a ne Ameri

Okosnicu španskog tima, domaćina Mundobasketa, čine NBA igrači, predvođeni braćom Gasol i Seržom Ibakom
72 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2014. 14:46h

Na 17. Svjetskom prvenstvu, koje se od 30. avgusta do 14. septembra održava u Španiji, učestvovaće 24 ekipe podijeljene u četiri grupe. U drugi krug idu po četiri prvoplasirane ekipe iz svake grupe. Eliminaciona faza igraće se u Madridu i Barseloni, a finale je u Madridu.

GRUPA A (Granada): Španija, Francuska, Brazil, Srbija, Egipat, Iran

Najkvalitetnija grupa, sa četiri izrazito dobre ekipe, kojima Egipat i Iran teško da mogu ugroziti prolaz u eliminacionu rundu.

Španija je u najjačem sastavu, sa jasnim ciljem da na domaćem terenu osvoji titulu. Okosnicu tima čine NBA igrači predvođeni braćom Gasol i Seržom Ibakom, pojačani najkvalitetnijim igračima Evrope: Rodrigesom, Navarom i Fernandesom. Španija je uz Ameriku, prvi favorit sa zlato. Uz činjenicu da ovako iskusna ekipa igra na domaćem terenu, možda je za nijansu i veći favorit od Amera.

Aktuelni evropski prvaci, Francuzi, dolaze u oslabljenom sastavu, bez prve zvijezde tima, Tonija Parkera. Ulogu lidera će imati Nikolas Batum. Koncepcija igre će se zasnivati na njegovim kvalitetima, ali ostaje pitanje da li može da radi ono što je dugi niz godina veoma uspješno radio Parker? Najveću podršku najvjerovatnije će imati od Borisa Diaoa, koji na prvenstvo dolazi poslije sjajne role u finalu NBA lige.

Brazil ima najveće ambicije i četiri NBA igrača. Najmlađi u startnoj postavi biće Tijago Spliter sa 29 godina! Pod košem, uz Splitera, tu su još dvije NBA zvijede: Varežao i Nene Ilario, pa je tu njihov najveći kvalitet. Uz pleja Barselone, Marselinja Uertasa, na spoljnim pozijama je i Leandro Barbosa, iz Finiks Sansa.

Srbija u timu ima četiri igrača iz samog evropskog vrha: Teodosića, Krstića, Bjelicu i Bogdanovića, ali je, zbog povreda i otkaza, ostala bez igrača koji su prethodnih godina donosili energiju sa klupe. Nedostatak rezervnih igrača, sa poenima u rukama, osim Miroslava Raduljice, biće najveći problem za Aleksandra Đorđevića koji debituje u ulozi selektora na nekom velikom takmičenju.

Iran i Egipat teško da mogu pomrsiti račune favoritima, iako ne bi bilo prvi put da se takvo iznenađenje dogodi. Iran je najkvalitetnija azijska selekcija, sa bivšim NBA igračem Hadadijem. Egipat je hendikepiran zbog izostanka Asema Mareija, za koga se nadaju da će postati prvi Egipćanin u NBA ligi.

GRUPA B (Sevilja): Argentina, Hrvatska, Grčka, Filipini, Senegal, Portoriko

Priđoni, Noćioni, Skola! Da je još Đinobili spreman, činilo bi se da se ništa nije promijenilo u timu Argentine u posljednjih 15 godina. Argentinci dugo čekaju novu generaciju talenata, dostojnu borbe za najviši plasman, a već odavno je nerealno očekivati borbu za medalju od igrača koji su Argentini već dali sve.

Hrvatska je na prethodnom evropskom prvenstvu, prvi put od 1995. godine, igrala polufinale nekog velikog takmičenja. Ali, ako se uzmu u obzir igrači koji putuju u Španiju, možda je takav scenario opet moguć. Najveća zvijezda je Bojan Bogdanović, koji će, poslije potpune afirmacije u Evroligi, od sljedeće sezone igrati u Bruklin Netsima. Uz već stasale igrače poput Tomića, Simona i Ukića, tu su i dva igrača koji su među najtalentovanijim na svojim pozicijama u Evropi - Hezonja i Šarić.

Grčka ima kvalitetan tim. Sa igračima koji imaju bitne uloge u timovima za koje nastupaju, ali bez Spanulisa i Dijamantidisa, teško je očekivati od Buruzisa i Paponikolaua da mogu povući do medalje. U ovakvoj konkurenciji treba očekivati da će proći grupu, ali pošto se ukrštaju sa grupom A, teško je očekivati četvrtfinale.

Između Filipina, Senegala i Portorika odlučivaće se koji je četvrti tim koji prolazi u drugu fazu. Čini se da je Portoriko najkvalitetniji, sa Arojom i Bareom na bekovskim pozicijama, te Renaldom Balkmanom na krilu. I Senegal i Filipini, međutim, imaju NBA igrače. Za Senegal će igrati Pekovićeva rezerva u Minesoti, talentovani Gorđi Đeng, a za Filipine krilni centar Bruklin Netsa, još uvijek slobodan agent, Andrej Bleč.

GRUPA C (Bilbao): SAD, Ukrajina, Turska, Finska, Novi Zeland, Dominikanska Republika

Za Amerikance spisak izostanaka je predugačak za navođenje. Osim igrača za koje se još odavno znalo da neće učestvovati (Džejms, Brajant, Hauard, Vestbruk, Vejd), najteži udarac je bilo odustajanje MVP-a prethodne NBA sezone i vođe tima koji je u Turskoj 2010. dominantno osvojio zlato, Kevina Djuranta.

Ipak, teško da se može reći da Amerikancima nedostaje kvaliteta, ali iskustva svakako. Najveća zvijezda je Derik Rouz, koji se vraća poslije teške povrede, a više se očekuje od dva igrača koji su u vrhunskoj formi, Hardena i Karija. Ostatak tima čine kvalitetni igrači, ali bez dovoljno iskustva na internacionalnim takmičenjima ili u NBA plej-ofu, što može biti najveća mana u susretima sa najboljim selekcijama.

Zahvaljući iznenađenju koje su napravili na evropskom prvenstvu u Sloveniji, Ukrajinci su se kvalifikovali na Svjetsko prvenstvo. Nosioci igre od prošle godine su i dalje tu: naturalizovani Amerikanac Judžin Džeter će ponovo predvoditi ekipu sa pozicije plejmejkera i talentovani bek Gladir. Ukoliko prikažu sličnu igru kao lani, moše se očekivati da prođu grupnu fazu.

Turska, aktuelni vicešampion, na prvenstvo je došla zahvaljujući specijalnoj pozivnici. Dosadašnja takmičenja su pokazala da Turska pravi velike rezultate isključivo kao domaćin. I da nije te tradicije, bez legende turske košarke Hida Turkoglua i, možda trenutno najboljeg turskog igrača Ersana Iljasove, teško da je ova ekipa kadra da napravi uspjeh.

Finska je, poput Turske, dobila specijalnu pozivnicu, na račun učešća i prolaska grupe na prethodna dva evropska prvenstva, sve u cilju popularizacije košarke. I ove godine tako nešto nije nemoguće. Imaju kvalitetnu ekipu sastavljenu od iskusnih igrača, poput bivšeg igrača Budućnost Volija Džeralda Lija, Koponena, Ranika i 37-godišnjeg Motole. Za prolaz će se boriti sa ekipom Novog Zelanda, šuterskom ekipom, na čelu sa Kirkom Penijem. Na veliku žalost ljubitelja košarke, neće biti Pera Kamerona kao 2002. kada su Novozelanđani napravili najveći uspjeh i došli do polufinala Svjetskog prvenstva (Kameron je sada pomoćnik selektora).

Dominikanska Republika, iako ima NBA igrača Fransiska Garsiju, nema kvalitet da se uključi u borbu za prolaz.

GRUPA D (Las Palmas): Litvanija, Slovenija, Australija, Angola, Meksiko, Južna Koreja

Litvanija je najefikasnija reprezentacija iz pripremnog perioda sa 12 pobjeda. Čini se da su već dostigli takmičarsku formu, jer su pobjede zabilježene protiv solidnih selekcija. Centarska linija im je impresivna, sa velikim talentima poput Valančunasa i Motijunasa, uz podršku braće Lavrinovič. Ali, ostali su bez Kalnietisa, pravog organizatora igre.

Ekipa Jureta Zdovca, dijelom zbog kvaliteta, ali i zbog toga što se ukršta sa grupom C, ako izbjegne Amerikance ima realnu šansu da prođe u četvrtfinale. Predvodnik ove generacije je Goran Dragić koji je igrom na EP u Sloveniji pokazao da je sposoban da digne igru čitave ekipe na viši nivo. Tome u prilog ide i nagrada koju je dobio kao igrač koji je najviše napredovao u NBA ligi prošle sezone.

Potencijalno pozitivno iznenađenje prvenstva mogla bi biti reprezentacija Australije. Dolaze u najjačem sastavu, vjeruju u kvalitet ovogodišnjeg petog pika na draftu, pleja Dantea Egzuma. U ekipi su još tri NBA igrača koji, doduše, nemaju velike uloge u svojim timovima, pa će možda i veći doprinos dati iskusni evroligaški igrači: Ingls (Makabi), Džavai (Galatasaraj), Andersen (Strazbur).

Galerija

Bonus video: