Šehović: Pobjeda kao uvertira za Holandiju

“Moramo da odigramo kvalitetno kako bismo ostvarili pobjedu i ostali u trci za plasman na EP", objašnjava Nikola Ivanović
58 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2014. 07:14h

Dva vezana poraza (Holandija, Izrael) uzdrmala su košarkaše Crne Gore pred finiš kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje se održava naredne godine.

Ostalo je da ekipa Luke Pavićevića odigra dva duela, sa Bugarskom i Holandijom.

Prvi je večeras (19.30 sati po našem vremenu) u Sofiji, i nema nikakav rezultatski značaj.

Domaćin je odavno izgubio sve šanse za prva dva mjesta, pa se utakmice sa njima brišu u konačnom zbiru.

Međutim, to je idealna prilika da „crveni” vrate samopouzdanje pred srijedu i duel sa "lalama” u Lejdenu, gradu udaljenom 50-ak kilometara od Amsterdama.

"Očekuju nas odlučujući mečevi u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo. Čitave kvalifikacije su stale u dva meča, a svjesni smo koliki je značaj duela protiv Bugarske i Holandije. Moramo da damo sve od sebe i vjerujem da možemo da se vratimo sa dvije pobjede i sa obezbijeđenim mjestom na Evropskom prvenstvu, što je cilj od kada smo se okupili. Bugarska igra sporiju košarku, što nama ne odgovara, a u Podgorici su nas uveli u njihov ritam”, objašnjava bek „crvenih” Sead Šehović.

Prije desetak dana u „Morači”, Crna Gora je tek u dodatnih pet minuta srušila otpor izabranika Georgija Mladenova.

U tom meču najbolji u gostujućem timu bili su krilni centar Aleksandar Vezenkov, Čavdar Kostov i Pavel Marinov.

Posljednje dvojice neće biti u timu, jer ih je, zajedno sa Aleksandrom Janevim, stručni štab odstranio zbog nediscipline.

“Naša želja je da u Sofiji diktiramo tempo, da odigramo što kvalitetnije u odbrani i da uz dobru igru u napadu dođemo do pobjede. Moramo da završimo posao u Sofiji i da se tek nakon toga okrenemo odlučujućem meču u borbi za Eurobasket protiv sjajne selekcije i neugodnog protivnika kao što je Holandija”.

Doskorašnji član MZT Skoplja smatra da ekipa nije bila maksimalno koncentrisana u posljednja dva meča u Podgorici, koja su mogla da otvore vrata Evropskog prvenstva.

“Nedostajalo nam je koncentracije u posljednja dva meča u kojima smo doživjeli poraze, takođe se osjeća i veliki pritisak, zbog čega smo loše otvorili utakmicu protiv Bugarske. Savladali smo Bugarsku uz dosta muke, ali su nakon toga uslijedila dva poraza koja su nam poremetila planove. Ne smijemo, međutim, da se osvrćemo na ono što je bilo, već da pružimo maksimum i ostvarimo dvije pobjede kad je najpotrebnije”, zaključio je Šehović.

U drugom meču u grupi u Nikoziji od 18 sati, Izrael će dočekati Holandiju.

Ivanović: Nije lako, ali moramo da pokažemo koliko smo jaki

Plejmejker Nikola Ivanović ističe da je Bugarska neugodan rival, ali vjeruje u trijumf.

“Moramo da odigramo kvalitetno kako bismo ostvarili pobjedu i ostali u trci za plasman na EP. Uz bolje izdanje u odnosu na posljednja dva meča, možemo da ostvarimo povoljan rezultat koji bi nam značio na psihološkom planu uoči meča odluke protiv Holandije. Nije lako da se vratimo na pravi put, svjesni smo da smo u teškoj situaciji, ali moramo da pokažemo koliko smo jaki. Mislim da imamo kvalitet da se treći put uzastopno nađemo na šampionatu Evrope”, optimista je Ivanović.

Galerija

Bonus video: