Vrhovni sud naložio Sterlingu da preda klub Balmeru

Sudija Levanas je u presudi rekao da Šeli Sterling ima ovlašćenje da proda tim Klipersa
80 pregleda 0 komentar(a)
Donald Sterling, Foto: Reuters
Donald Sterling, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.07.2014. 10:41h

„Španska serija” u gradu koji nosi špansko ime, Los Anđelesu, blizu je kraja - sudija Vrhovnog suda Kalifornije Majkl Levanas odlučio je da Stiv Balmer može da preuzme LA Kliperse od Donalda Sterlinga, iako on ne želi da proda taj NBA tim.

Balmer, bivši glavni izvršni direktor Majkrosofta, 29. maja je ponudio dvije milijarde dolara za Kliperse, a NBA liga mu je dozvolila transakciju 4. juna. Od tog dana, međutim, traju mučne scene sa Sterlingom, koji je prvobitno odlučio da proda klub zbog neprimjerenih rasističkih komentara, ali je onda „promijenio ploču” i rekao da je spreman da tuži NBA ligu ako ga i dalje bude tjerala na prodaju.

Sa Balmerom je pregovarala Sterlingova supruga Šeli, sa kojom se građevinski magnat rastao.

"Ovo će biti dobra stvar za grad, za ligu, za moju porodicu, za sve nas. Dođite da gledate Kliperse sljedeće sezone - rekla je Šeli nakon presude.

Sudija Levanas je u presudi rekao da je Šeli Sterling pogodila dobru ponudu za Kliperse i da ima ovlašćenje da ukloni supruga iz trusta koji je vlasnik tima, nakon što su dva doktora utvrdila da ima znakove Alchajmerove bolesti, te da nije sposoban da donosi poslovne odluke".

Očekuje se da Klipersi dobiju novog vlasnika do 15. avgusta.

"Radujemo se okončanju transakcije i nadamo se da će sve biti gotovo u najskorijem mogućem roku", poručio je Majk Bas, portparol NBA.

Sterling je kupio Kliperse 1981. godine za svega 12,5 miliona dolara i sve je bilo u redu do 25. aprila, kada je TMZ sport objavio njegov razgovor sa navodnom ljubavnicom, V. Stivijano. Ona se slikala sa Medžikom Džonsonom i postavila sliku na Instagram, zbog čega joj je Donald uputio sljedeće riječi: „Smeta mi kada objavljuješ da se družiš sa crncima. Možeš i da spavaš sa njima, možeš da radiš šta god hoćeš, ali te molim za malu uslugu - ne dovodi ih na moje utakmice”.

NBA liga ga je odmah kaznila 2,5 miliona dolara, doživotno ga suspendovala i naložila mu da proda Kliperse. On je to u početku prihvatao, ali je odlučio da se bori i pokrenuo tužbu protiv lige, od koje traži devet milijardi dolara.

Nisu ga pokolebale ni najave trenera Doka Riversa i zvijezda tima Krisa Pola, Blejka Grifina, Deandrea Džordana i drugih da će bojkotovati obaveze dok Sterling ne napusti klub.

Balmer je prije godinu pokušao da kupi i Sakramento Kingse i preseli ih u Sijetl, ali su se braća Maluf u posljednji čas predomislila...

Bonus video: