San Antonio poveo na startu finalne serije

San Antonio je poveo 1:0 u finalnoj seriji plej-ofa NBA lige, koja se igra do četiri pobjede - Sparsi su na svom terenu savladali Majami 110:95 (26:20, 28:29, 20:29, 36:17)
2 komentar(a)
Tim Dankan, Foto: Beta/AP
Tim Dankan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.06.2014. 07:20h

San Antonio je poveo 1:0 u finalnoj seriji plej-ofa NBA lige, koja se igra do četiri pobjede - Sparsi su na svom terenu savladali Majami 110:95 (26:20, 28:29, 20:29, 36:17).

Početkom posljednje četvrtine, Majami je imao sedam poena prednosti (86:79) i, činilo se, na najboljem putu da već na startu finalne serije napravi brejk.

Međutim, uslijedila je sjajna završnica domaćina koji je trojkama preokrenuo rezultat, serijom 31:9, i na kraju stigao do važne pobjede. Od šest trojki koliko je domaćin pogodio u završnici, tri su djelo Denija Grina, koji je do prve pogođene trojke šutirao 5-0.

Možda bi utakmica imala drugačiji tok da najbolji pojedinac meča Lebron Džejms, četiri i po minuta prije kraja, nije morao da napusti teren zbog grčeva lijeve noge koji su se proširili na skoro cijelu lijevu stranu tijela.

Do tog trenutka Džejms je sa 25 koševa bio najefikasniji akter susreta (imao je i šest skokova i tri asistencije) i u najvećoj mjeri kontrolisao dešavanja na terenu.

"Osjećam se bolje poslije utakmice...Želio sam da pokušam, ali je trener rekao da je bolje da ostanem na klupi. Kada sam izašao iz igre preuzeli su kontrolu nad utakmicom, bio sam frustriran što nisam mogao da pomognem saigračima. Najbolje je bilo da se ne pomjeram, svaki pokret je bio izuzetno bolan. Mučili su me grčevi u lijevoj nozi, prenijeli su se skoro na cijelu lijevu stranu tijela", rekao je Džejms.

Podatak da je San Antonio od 17 napada u finišu meča materijalizovao 13, najbolje ilustrije efikasnost tima i nemoć odbrane Majamija.

Uz Tima Dankana, koji je utakmicu završio sa 21 poenom i deset skokova, u pobjedničkom timu su se istakli Toni Parker sa 19 koševa i osam asistencija, Emanuel Đinobili sa 16 poena i 11 asistencija i već pomenuti Grin sa 13 koševa.

Na suprotnoj strani, uz Džejmsa, istakli su se Dvejn Vejd sa 19, Kris Boš 18 (devet skokova) i Rej Alen sa 16 koševa.

Inače, utakmica je igrana u teškim uslovima, pošto se u hali u San Antoniju pokvario sistem za ventilaciju, pa je u pojedinim trenucima temperatura na terenu bila i 32 stepena.

"Bilo je teško svim igračima. Bili su prilično mrtvi... Pokušali smo sa čestim izmjenama... Bilo je zaista vruće na terenu", rekao je trener San Antonija Greg Popovič.

Naredna utakmica, takođe u San Antoniju, igraće se u noći između nedjelje i ponedjeljka.

Bonus video: