Sterling pristao da proda Kliperse za dvije milijarde dolara

Vlasnik Los Anđeles Klipersa Donald Sterling pristao je da bivšem izvršnom direktoru Majkrosofta Stivu Balmeru za dvije milijarde dolara proda tim koji posjeduje već 33 godine
0 komentar(a)
Donald Sterling, Foto: Reuters
Donald Sterling, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2014. 19:23h

Vlasnik Los Anđeles Klipersa Donald Sterling pristao je da bivšem izvršnom direktoru Majkrosofta Stivu Balmeru za dvije milijarde dolara proda tim koji posjeduje već 33 godine.

Sporazum o prodaji nije zvanično juče potpisan, prema neimenovanoj osobi bliskoj pregovorima, ali je advokat Donalda Sterlinga rekao da se "on dogovorio sa NBA da reše sve nesuglasice".

Kako je rekao advokat, Sterling je dao pristanak za prodaju tima, o čemu pregovara njegova žena Šeli Sterling.

Predstavnici Šeli Sterling i NBA odbili su da komentarišu.

Donald Sterling je prošle nedjelje podnio pred federalnim sudom tužbu od milijardu eura protiv NBA, navodeći da je ta profesionalna košarkaška liga narušila njegova ustavna prava, oslonivši se na informaciju sa "ilegalnog" snimka rasističkih opaski koje je on uputio svojoj djevojci.

On je dodao i da je NBA narušila ugovor time što je kaznila Sterlinga sa 2,5 miliona dolara, a pokušajima da iznudi prodaju - zakon protiv monopola.

Sterlingov advokat je naveo da će kao rezultat dogovora federalna tužba sada biti povučena.

Sterlingova opaska V. Stivijano u kojoj joj kaže da ne dovodi crnce na utakmice Klipersa, posebno pomenuvši Medžika Džonsona, koji je član Hola slavnih, rezultirala je talasom gnijeva javnosti i igrača.

Oglasio se i predsjednik SAD Barak Obama koji je Sterlingovu izjavu ocijenio kao "nevjerovatno uvredljiv rasistički komentar".

Komesar NBA Adam Silver odlučio je na kraju da doživotno zabrani Donaldu Sterlingu pristup NBA i počeo je da vrši pritisak da ga primora da proda tim.

Sterling je nedjeljama preko advokata poručivao da će se boriti protiv odluke NBA da mu oduzme tim.

Prošle nedjelje je, međutim, Šeli Sterling iskoristila svoje ovlašćenje jedinog punomoćnika Fondacije Sterling porodice, koja je vlasnik Klipersa, i počela pregovore o prodaji tima Balmeru.

Ukoliko vlasnici NBA odobre prodaju, to će biti rekordna suma za tim koji je Donalda Sterlinga, kada ga je kupio 1981, koštao 12 miliona dolara.

Glasanje vlasnika te lige očekuje se sredinom jula.

Bonus video: