Sparsi spremni za osvetu

U noći između četvrtka i petka (03 časa) igra se prvi meč finalne serije između Sparsa i Hita
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2014. 11:46h

Drugi put u istoriji NBA lige dva tima će drugu godinu zaredom igrati veliko finale. Nakon što su to 1997. i 1998. uradili Čikago i Juta (oba puta bolji Bulsi), sada je red na San Antonio i Majami.

Iako rivalstvo Sparsa i Hita nije toliko izraženo kao „bulsa” i „džezera” sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, jasno je da ovogodišnji finalisti imaju nerašćišćene račune. Tačnije, tako misle svi u San Antoniju, jer teško da je iko u Teksasu zaboravio na kakav je način prošle godine izgubio titulu od franšize sa Floride.

Naime, Sparsi su vodili sa 3:2 u pobjedama, ali i imali prednost od pet razlike 28 sekundi prije kraja šeste utakmice. Do trofeja su ih dijelile sekunde, a onda je Rej Alen pogodio trojku i izborio produžeta u kojem je Majami slavio i poravnao na 3:3. U sedmom duelu dileme nije bilo, pa je „vrelina” odbranila titulu.

Trojka Alena u šestom meču prošlogodišnjeg finala

"Iz svake od tih utakmica smo nešto naučili. Makar mislim da je tako", rekao je trener San Antonija Greg Popovič.

Jednostavnost protiv agresivnosti

Košarka koju ove sezone igra San Antonio je u Americi proglašena za "savršenstvo jednostavnosti", ali su svi složni da je Majami možda i jedini tim u ligi koji ima lijek da zaustavi taj nevjerovatan protok lopte u napadu Popovičeve mašinerije.

"Majami jedini ima tu agresivnost da igra na liniji dodavanja i da namuči San Antoniov napad", napisali su NBA analitičari, ali i podvukli da problem šampiona može da predstavlja nedostatak klasičnog centra.

Ne treba ni zanemariti prednost domaćeg terena koju ima San Antonio. Sparsi su kod kuće dominantni - pobijedili su 103 od posljednje 123 utakmice u svom domu.

Toni Parker, koji nije odigrao drugo poluvrijeme posljednje utakmice finala Zapada protiv Oklahome, biće spreman za prvi meč sa Majamijem koji počinje u tri sata u noći između četvrtka i petka.

"Nadam se da ću moći da odigram ovu seriju bez problema. Majami je veliki izazov, a titula motiv svih nas", istakao je Francuz koji je propustio jučerašnji trening.

Sparsima je ovo šesto veliko finale, a u sva četiri prije prošlogodišnjeg su bili pobjednici - najbolji su bili 1999, 2003, 2005. i 2007. godine.

Kralj stvarno postaje Kralj?

Lebron Džejms je dugo važio za gubitnika, a onda je, nakon što je izgubio finale s Majamijem protiv Dalasa, pokazao koliko je u stvari moćan - naredne dvije sezone je predvodio franšizu do titule.

Treća bi definitivno potvrdila ono što svi znaju - da je Lebron kralj današnje košarke.

"Da li imaju veći motiv od nas? Zar u finalu treba motiv od trofeja? Njima je motiv da nas pobijede jer nisu prošle godine, a nama je cilj da treći put zaredom budemo prvaci. Sve to obećava spektakl", rekao je Džejms.

A iskusni Rej Alen je istakao da je ovo finale bilo nekako viđeno tokom sezone.

"Bilo je zaista odličnih timova tokom sezone. LA Klipersi su dugo izgledali sjajno, Oklahoma takođe, kao i Memfis. Indijana je uvijek opasna i neugodna... Ali, kroz sezonu je sve navodilo da će ova dva tima igrati u finalu. Mi smo dugo spremali plej-of, Greg Popovič takođe zna kako se to radi i mislim da ste pitali većinu ljudi rekli bi vam: Da, igraće se finale San Antonio - Majami", rekao je 39-godišnji šuter.

Raspored

Finalna serija (u četiri pobjede)

5. jun

San Antonio - Majami 03.00

8. jun

San Antonio - Majami 02.00

10. jun

Majami - San Antonio 03.00

12. jun

Majami - San Antonio 03.00

15. jun

San Antonio - Majami 02.00

17. jun

Majami - San Antonio 03.00

20. jun

San Antonio - Majami 03.00

Galerija

Bonus video: