Majami i San Antonio u finalu konferencija

Košarkaši Majamija i San Antonija plasirali su se noćas u finale plej-ofa Istočne, odnosno Zapadne konferencije u NBA ligi.
56 pregleda 0 komentar(a)
Lebron Džejms, Foto: Beta/AP
Lebron Džejms, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.05.2014. 08:56h

Majami i San Antonio su na korak od reprize prošlogodišnjeg finala plej-ofa – ova tima su, naime, izborili plasman u finale Istoka i Zapada, pošto su serije protiv Bruklina i Portlanda dobili sa po 4:1.

Šampion je imao težak posao u petom meču protiv Bruklina, ali je na kraju slavio 96:94, i stigao do četvrtog uzastopnog finala konferencije.

Majami je bio u zaostatku tokom većeg dijela drugog poluvremena, a manje od pet minuta prije kraja gubio je sa osam razlike. Međutim, aktuelni šampion je serijom od 12:0 uspio da preokrene i pobijedi, zahvaljujući Reju Alenu. Naime, Bruklin je vodio 91:90 kada je najbolji trojkaš svih vremena iz ugla pogodio tricu za vodstvo od dva poena razlike. Šon Livingston je nakon toga promašio šut za poravnanje, 22 sekunde prije kraja, nakon čega su gostujući košarkaši faulirali Alena, koji je potom dodao još dva poena sa crte slobodnog bacanja.

Đo Džonson, najbolji strijelac susreta s 34 poena, je 11 sekundi prije kraja ubacio tešku trojku za goste, smanjio na samo poen razlike, nakon čega je Majami na crtu slobodnog bacanja poslao Lebrona Džejmsa. Najbolji igrač današnjice je promašio prvo bacanje, ali je pogodio drugo za 96:94.

Bruklin je imao posljednji napad na utakmici, ali su Alen i Džejms zajedničkim snagama izbili loptu Džonsonu, nakon čega je krenulo veliko slavlje domaćih košarkaša i navijača.

Lebron Džejms bio je najefikasniji u pobjedničkom timu sa 29 poena, a imao je i devet skokova i pet asistencija, Dvejn Vejd ubacio je 28, Kris Boš 16, a Rej Alen 12 poena.

U ekipi Bruklina, pored učinka Džonsona, istakli su se i Pol Pirs sa 19 i Deron Vilijams sa 17 poena.

Majami će u finalu igrati sa pobjednikom duela Indijane i Vašingtona, u kome Pejsersi vode sa 3:2. Ekipa Erika Spolestre će pokušati četvrti put uzastopno da se plasira u veliko finale NBA lige, što je do sada pošlo za rukom samo Los Anđeles Lejkersima i Bostonu.

Za razliku od Majamija, San Antonio je mnogo lakše upisao pobjedu protiv Portlanda 104:82, kojom je treći put uzastopno izborio finale konferencije.

Kavi Leonard i Deni Grin predvodili su Sparse do pobjede, Peti Mils dodao je 18, a Tim Dankan 16 poena i osam skokova.

Toni Parker se povrijedio u drugoj četvrtini, pa je zbog problema sa tetivom napustio teren.

U ekipi Portlanda najefikasniji je bio Lamarkus Oldridž sa 21 poenom i 10 skokova, Demjan Lilard dodao je 17 poena i 10 asistencija, a Vesli Metjuz 14 poena.

San Antonio će u finalu igrati protiv pobjednika duela Los Anđeles Klipersa i Oklahome, u kome Tander vodi sa 3:2 i imaće prednost domaćeg terena.

Rezultati

Istok

Majami – Bruklin 96:94 (Džejms 29 p, 9 sk, 5 as, Vejd 28 p, 2 sk, 3 as - Džonson 34 p, 7 sk)

Majami dobio seriju 4:1

Zapad

San Antonio – Portland 102:84 (Leonard 22 p, 7 sk, Grin 22 p, 9 sk - Oldridž 21 p, 10 s, Lilard 17 p, 10 as)

San Antonio dobio seriju 4:1

Bonus video: