Crna Gora na osmom mjestu

Crna Gora je, na osnovu rezultata ostvarenog na šampionatu u Sloveniji (dvije pobjede i tri poraza), svrstana na osmo mjesto
2 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2014. 17:28h

FIBA Evropa je objavila provizorne šešire za žrijeb kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2015. godine u Ukrajini.

Crna Gora je, na osnovu rezultata ostvarenog na šampionatu u Sloveniji (dvije pobjede i tri poraza), svrstana na osmo mjesto.

Konačan sastav, međutim, šešira biti poznat nakon što Svjetska ko[arka[ka federacija (FIBA) donese odluku o reprezentacijama koje će dobiti ''vajld kard'' za učešće na Svjetskom prvenstvu u Španiji.

Sedam reprezentacija koje su se prijavile za učešće u kvalifikacijama za Eurobasket 2015, aplicirale su i za ''vajld kard'' za planetarni šampionat ove godine.

Za ''vajdl kard'' konkurišu Rusija, Grčka, Poljska, Turska, Izrael, Finska i Bosna i Hercegovina, a FIBA će danas donijeti odluku o tome koje četiri selekcije će dobiti specijalne pozivnice za SP.

Selekcije koje dobiju ''vajld kard'' će preskočiti kvalifikacije i izboriti plasman na Eurobasket 2015.

Nakon što FIBA donese odluku o specijalnim pozivnicama , biće poznat konačan sastav šešira za kvalifikacije za šampionat Evrope u Ukrajini.

Plasman na Eurobasket 2015 na osnovu rezultata na posljednjem šampionatu u Sloveniji izborili su Francuska, Litvanija, Španija, Hrvatska, Slovenija, Ukrajina i Srbija i te selekcije će nastupati na Svjetskom prvenstvu u Španiji.

Estonija je plasman na Eurobasket 2015 izborila zahvaljujući činjenici da je bila pobjednik prve runde kvalifikacija koje su odigrane prošlog ljeta.

Žrijeb kvalifikacija je u ponedjeljak u Barseloni u 13 sati. Žrijebom će biti određeni sastavi sedam grupa, a kvalifikacije su na programu od 10. do 27. avgusta.

Trenutne pozicije reprezentacije uoči odluke FIBA o ''vajld kartama'' za Mundobasket u Španiji: Italija, Finska, Letonija, Grčka, Belgija, Bosna i Hercegovina, Njemačka, Crna Gora, Češka, Velika Britanija, Makedonija, Izrael, Rusija, Gruzija, Turska, Švedska, Poljska, Bugarska, Bjelorusija, Švajcarska, Austrija, Island, portugal, Slovačka, Danska, Mađarska, Rumunija, Holandija i Luksemburg.

Bonus video: