Francuska se poklonila magičnim momcima

“Dakle, 13 je, ipak, srećan broj, jer su 22. septembra u 22 sata i 36 minuta 2013. godine, konačno, “trikolori” prvi put postali šampioni u košarci”, piše "L'Ekip"
2 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2013. 13:06h

Svi francuski mediji su, što je i logično, veliku pažnju posvetili prvoj tituli prvaka Evrope u istoriji koju su košarkaši osvojili u Sloveniji. Najtiražniji sportski list “L' Ekip”, na čijoj je prvoj strani velika slika košarkaša sa trofejom i naslovom “Magično”, piše:

“Dakle, 13 je, ipak, srećan broj, jer su 22. septembra u 22 sata i 36 minuta 2013. godine, konačno, “trikolori” prvi put postali šampioni u košarci”.

U tekstu se dalje navodi da su izabranici Vensana Kolea konačno bili pravi dragulji od početka do kraja, disali su kao jedan i da su na kraju nagrađeni. Pokazali su da su najbolji u eliminacionim mečevima i da ih sada treba pustiti da uživaju u uspjehu, da je morao da dođe taj prvi put i da je vrijedilo da se čeka.

Koliko su navijači Francuske željeli da se prekine “prokletstvo”, da zlato napokon dođe u njihovu zemlju, pokazuje i podatak da su, kako piše “L' Ekip”, prije polaska za Ljubljani išli da se slikaju na stadionu “Francuska”. Tu su “trikolori” prvi put postali prvaci svijeta u fudbalu, pa su ljubitelji igre pod obručima smatrali su da će to pomoći da se ostvari san mnogih generacija. I dočekali su da se san pretvori u javu, Francuska je u “Stožicama” ispisala istoriju - na grudima košarkaša prvi put je zasijalo zlato.

"Ovo je najsrećniji dan u mojoj karijeri i ovo je jedna od najljepših priča francuske košarke. Ne moramo je nazvati i najljepšom, jer su djevojke takođe uspijevale da ostvare fenomenalne rezultate. Jednostavno, bila nam je potrebna titula u Ljubljani. Ljudi su prešli veliki put da bi nas videli, bili smo u kontaktu sa njima, kao i sa Francuskom, generalno. Ovo mi je prva zlatna medalja sa seniorskom selekcijom i nadam se da će ih biti još. Nadam se da će ovo biti duga serija", istakao je Nikola Batum, najefikasniji igrač Francuske u finalu sa 17 poena, a sve je dao u prvom dijelu.

Krilo Portlanda je objasnilo i zbog čega ga “nije bilo” na terenu u drugih 20 minuta.

"Trener mi je povjerio da čuvam Mantasa Kalnietisa i da budem prisutan u napadu. Zato sam u drugom poluvremenu bio mrtav, nisam mogao da nastavim košgeterski niz, ali je najvažnije da smo osvojili titulu".

“Triokolori” nisu dozvolili da Litvanija uradi njima ono što su oni Španiji, da se vrate u igru nakon velikog minusa u prvom poluvremenu i da na kraju slave.

"Rekli smo jedni drugima da ne bismo smjeli da napravimo greške koje su Španci pravili protiv nas u polufinalu. Morali smo da se pravimo kao da je rezultat 0:0 i da ih odmah “ubijemo”. Imali smo “ubilački mentalitet” u finalu, u našim glavama smo znali da nećemo da izgubimo i ovoga puta smo pobjednici bili mi", zaključio je Batum.

Francuski mediji veličaju i Mikaela Želabala, koji je odlučio da igra i pored problema sa koljenom i mišićem.

"Uradili smo svoj posao, odigrali perfektan meč, svi igrači su istrčali na teren spremni da dobro odigraju. Pokazali smo da zaista želimo zlatnu medalju. Prije dve godine, u Litvaniji, znali smo da smo se kvalifikovali za Olimpijske igre, pa smo mislima već bili u Londonu. Ove godine smo igrali drugačije. Bili smo dobro pripremljeni, bilo smo prilično ozbiljni. Mogao je da bude stvoren veliki pritisak na nas, ali smo ostali hladni i smireni do kraja", naglasio je Želabal.

“Žurnal di Dimanš” piše o uspjehu košarkaša uz naslov “Završena je duga potraga za zlatom”, “Figaro” je uz veliku sliku sa postolja napisao “Parker i plavi su konačno nagrađeni”, dok je “Le Mond” konstatovao “Košarkaši su konačno zlatni”.

Svi veličaju igrače, a posebno ističi selektora Kolea, koji je uvijek miran, staložen pored klupe. Nikada ne gubi glavu, što je dalo sigurnost igračima.

"Ovo je velika pobjeda za nas, još sam pod velikim emocijama, jer je ovo istorijski uspjeh. Nismo počeli dobro prvenstvo, ali smo bili najbolji kada je bilo najvažnije i zasluženo smo osvojili zlato. Svi smo željeli ovo, igrači, stručni štab, navijači... i konačno smo najbolji u Evropi. Finale smo odigrali perfektno, ponosan sam na igrače. Pjevali su Marseljezu, bio je to emotivan trenutak za mene", objasnio je Kole.

Kole produžio ugovor

Vensan Kole ostaje selektor Francuske do završetka Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine!

Nepuna 24 sata nakon osvajanja prve titule prvaka Evrope u istoriji, čelnici saveza su postigli dogovor sa Koleom o nastavku saradnje.

Strategu Strazburga ugovor je istekao nakon završetka takmičenja u Sloveniji, ali Žan Pjer Siutat, predsjednik KS Francuske, ništa nije želio da prepušta slučaju i Kole će i dalje sa klupe komandovati “trikolorima”.

"Dogovorili smo se sa Vensanom o nastavku saradnje. Omogućio je Francuskoj prvu zlatnu medalju u istoriji i naravno da smo željeli da ostane na klupi. Poslije srebrne medalje u Litvaniji 2011. godine, odličnog nastupa u Londonu na Olimpijskim igrama, uslijedilo je istorijskog zlato u Sloveniji. Nadam se da ćemo niz uspjeha nastaviti do 2016. godine. Želio bih da se zahvalim i Martialu Belonu, predsjedniku Strazburga, koji je dao saglasnost da Kole ostane selektor", rekao je Siutat.

Veliki udio u ostanku Kolea na klupi, kako prenose francuski mediji, imao je Toni Parker, koji je odmah nakon meča sa Litvanijom razgovarao sa selektorom i molio ga da ostane. To je dokaz koliko plej San Antonija ima povjerenja i koliko cijeni selektora, a Kole nije mogao da ostane imun na to.

Parker ne igra u Španiji?

Toni Parker je postao heroj Francuske, jer je predvodio svoju selekciju do prve, istorijske titule prvaka Evrope. Najmanje naredne dvije godine “trikolori” će se dičiti trofejom, ali ih avgusta 2014. očekuje novo iskušenje - Svjetsko prvenstvo u Španiji.

Kako sada stvari stoje, Francuska će na tom takmičenju biti bez Parkera, koji želi da se odmori.

"Još nisam donio definitivnu odluku, ali sam blizu toga da ne igram na Svjetskom prvenstvu. Posljednje tri godine praktično nisam imao odmora, koji mi je potreban. Uz to, iza meme je 13 sezona u NBA ligi, koje su bile izuzetno teške. Međutim, sigurno ću biti na raspolaganju reprezentaciji na narednom Evropskom prvenstvu i, ako se plasiramo, na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine", istakao je za francuske medije Parker, koji nije propustio nijedno EP od 2003.

Galerija

Bonus video: