Košarkaški san u Americi

"Moj razvoj od prvog dana pa do osvajanja titule prvaka Crne Gore u kadetskoj konkurenciji odvijao se pod vođstvom trenera Jadrana i Nemanje Vujačića", kaže 19-godišnji Podgoričanin
234 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2013. 08:33h

Devetnaestogodišnji Danilo Božović put ka košarkaškim visinama krči u Americi. Odlične igre u srednjoškolskoj konkurenciji nisu ostale nezapažene, pa će ubuduće igrati za koledž „Nort Country Community”.

A prve korake napravio je u Džokeru iz čije su košarkaške kuhinje izašli Nikola Mirotić, Marko Todorović, Nikola Ivanović...

"Košarku sam počeo da treniram sa osam godina u najmlađoj kategoriji Džokera. Moj razvoj od prvog dana pa do osvajanja titule prvaka Crne Gore u kadetskoj konkurenciji odvijao se pod vođstvom trenera Jadrana i Nemanje Vujačića. Uz njih sam stekao košarkaško znanje i vještine i stvorio dobar temelj za dalji igrački razvoj", kaže Božović.

Sa navršenih 16 godina otišao je u SAD, sa ciljem da završi srednju školu i da se intenzivnije posveti igri pod obručima.

"Tokom prve godine u Americi igrao sam za prvi tim srednje škole Nokona, koji je u radu sa mladim igračima jedan od najboljih u državi Teksas. Tokom te godine ostvario sam izuzetan napredak kako po pitanju fizičke spreme, tako i po pitanju tehnike. To je potvrđeno time što sam zauzeo mjesto lidera školskog tima".

U sezoni 2012/2013. Danilo se preselio u Atlantu (država Džordžija) u srednju školu Furta. Trener u toj školi bio je Judžin Fris, koji je već na prvim treninzima uočio Danilov talenat.

"Zbog dobre forme, odmah me uvrstio u prvu petorku. Radio sam intenzivno na poboljšanju igre, što je pokazao učinak od 16 poena i 10 skokova po utakmici i mjesto najboljeg šutera regionalne lige. Sa tim učinkom pomogao sam timu da dođe do drugog mjesta na regionalnom turniru, čime smo obezbijedili plasman na državno takmičenje. Osim toga, uvršten sam u tim najperspektivnijih igrača regije Atlanta".

Navedeni rezultati kojima je najavio blistavu karijeru, Božovića su preporučili za stipendiju koju mu je dodijelio njujorški koledž.

"Vjerujem da ću dobrim igrama na koledžu krčiti put ka profesionalnom bavljenju košarkom. I ka konačnom cilju - dresu reprezentacije Crne Gore", zaključio je Božović.

Galerija

Bonus video: