Piperović: Da mogu, ugasili bi klub

"Možete li da zamislite da na prošlogodišnjoj dodjeli nagrada najboljim sportskim kolektivima u Ulcinju, najbolji i jedini sportski kolektiv u istoriji Ulcinja nije bio u konkurenciji"
89 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Piperović, Foto: BORIS PEJOVIĆ
Zoran Piperović, Foto: BORIS PEJOVIĆ
Ažurirano: 03.05.2013. 13:45h

Pobjedom nad Lovćenom u gostima, u posljednjem kolu Erste Superlige, košarkaši Ulcinja su izborili plasman u plej-of, što je sjajan rezultat, kada se imaju na umu problemi sa kojima se klub susretao tokom sezone: mali broj igrača u rotaciji, problemi sa povredama i kako kažu - maćehinski odnos čelnika opštine…

Ipak, igrači i stručni štab su uspjeli sve to da prevaziđu, uđu u doigravanje za titulu, gdje ih čeka aktuelni šampion Budućnost Voli. Ruku na srce, nerealno je očekivati da Ulcinjani mogu da iznenade “plave”, ali i pored toga sezona se, već sada, može ocijeniti kao više nego uspješna.

"Sve što smo zacrtali na početku sezone - ostvarili smo! Cilj je bio završni turnir Kupa Crne Gore i plasman u Super ligu. Naš ulazak među četiri najbolje ekipe, više je od očekivanog. Sve ovo je podvig, s obzirom na to da sami kreiramo budžet, od slučaja do slučaja. Zahvalan sam Javnom preduzeću “Morsko dobro“ iz Budve, “Atlas banci” i “ERSTE“ banci , koji nam kroz reklame daju određena sredstva, koja nijesu velika, ali su nam i takva od pomoći".

"Naš igrački kadar nije bio respektabilan i trener je mogao da rotira samo šest-sedam igrača, koji su i iznijeli sezonu. S tim što smo se u Superligi pojačali sa sjajnim Nikolom Ivanovićem koji, uprkos povredi prsta desne šake, pruža vrhunske partije", kaže za „Vijesti” predsjednik KK Ulcinj Zoran Piperović.

Kada se povede priča oko odnosa čelnih ljudi grada Ulcinja prema klubu, za Piperovića je to kao da dirate u živu ranu.

"Sramota me da odgovorim na ovo pitanje. Ovo zato što, ako hoću da kažem istinu, moram biti istinito neprijatan. Mislim da se ovom uspjehu jedino nijesu obradovali čelnici Opštine Ulcinj, izuzimajući Selima Resulbegovića i Amira Holaja. Da se oni pitaju, a klub se vodi kao opštinski, ugasili bi ga. Ja znam i zašto. Po strani to što iz budžeta za sport ne daju ni centa".

"Možete li da zamislite da na prošlogodišnjoj dodjeli nagrada najboljim sportskim kolektivima u Ulcinju, najbolji i jedini sportski kolektiv u istoriji Ulcinja nije bio u konkurenciji. Kao da ne postoji i da ga nema. To je bilo u godini kada smo igrali u Tel Avivu, protiv Hapoela, kao prva ekipa u istoriji grada koja igra međunarodne utakmice. Dakle, prepušteni smo sami sebi, a i više od toga. Nastavićemo sa još većim uspjesima zbog onih Ulcinjana koji vole klub, zbog same košarke i u inat onima koji vode grad Ulcinj".

Velika želja Piperovića je da klub raste iz dana u dan, iz sezone u sezonu, kako bi mogao da parira Budućnost Voliju. Međutim, za takav poduhvat, finansije su nerješiva enigma.

"Da po sezoni negdje nađemo 50 hiljada eura, preko onoga što mi možemo da obezbijedimo, napravili bismo ekipu koja bi svima parirala, pa i Budućnosti. Prije nekoliko godina od njih smo izgubili pola koša razlike u Ulcinju, što znači da se protiv njih može igrati. Jedan njihov osrednji igrač prima mjesečno koliko svi naši za isti taj mjesec. Sve crnogorske klubove finansiraju biznismeni ili opština, a iza Ulcinja stoji četiri-pet košarkaških entuzijasta. I zato je Košarkaški klub Ulcinj fenomen".

Uprava kluba na čelu sa Piperovićem pokušaće tokom pauze da riješi finansijske probleme.

"Imamo u projekciji da nađemo stabilan izvor finansiranja. Neću reći ništa novo ako kažem da je nedostatak novca glavni problem crnogorskog sporta. Lako je planirati kad on ne nedostaje. Dakle, prvo da vidimo čime raspolažemo, a planovi i ambicije biće manji i slađi problemi".

Uspješni advokat ističe da bi bio prezadovoljan ako bi i sezona 2013/2014. bila na nivou ove.

"Ako se ponove ovogodišnji rezultati bićemo više nego zadovoljni. Ukoliko nađemo sponzora, možemo i više. Ne zaboravite, mi smo opštinski klub, koji u istoj opštini ima nedobronamjernika", istakao je Piperović.

"Dilberi” snaga i ponos

Poznato je da je Ulcinj tim koji ima najveću podršku navijača, bilo da igra na svom terenu ili u gostima.

""Dilberi” su naš šesti igrač. Atmosfera u Ulcinju je neponovljiva. I nema je u drugim dvoranama u Crnoj Gori. Oni su naša snaga i ponos", iskren je Piperović.

Mladi odlaze

Iako imaju problema sa finansijama, čelnici Ulcinja ne misle samo na seniorski pogon. Velika pažnja posvećena je mlađim selekcijama, ali rijetko ko od njih igra za prvi tim.

"Imamo sve mlađe selekcije i sa njima se radi svih 12 mjeseci, dakle i ljeti. Problem je što od te djece za seniore kasnije niko ne igra. Oni nakon srednje škole odlaze na dalje školovanje van Ulcinja i, nažalost, prestaju da se bave košarkom".

Liga kvalitetna, suđenje dobro

Prethodnih godina Budućnost Voli je dominirala domaćom scenom. Sutjeska je nedavno osvojila nacionalni kup, pa u prvenstvu opet dobila Podgoričane, Teodo se podigao na viši nivo, a tu je i Ulcinj. Sve je to doprinijelo da kvalitet košarke bude bolji.

"Crnogorska liga je kvalitetna. Da ima više novca ne bi zaostajala za srpskom ili hrvatskom ligom. Mi smo košarkaška nacija i košarka treba da bude nacionalni sport - ističe Piperović.

Prije je bilo mnogo povika na sudije, ove sezone je i to podignuto na viši nivo, smatra naš sagovornik.

"Suđenje je ove sezone bilo korektno. Ima ponekad i zamjerki, ali ko gubi ima pravo da se ljuti, pa i na sudije", zaključio je Piperović.

Bonus video: