Crna Gora pobijedila Bjelorusiju i izborila plasman u drugu fazu

191 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2018. 21:03h

Cilj je ispunjen - pobjedom nad Bjelorusijom u Nikšiću (80:69), košarkaši Crne Gore su obezbijedili plasman u drugu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. U nedjelju u ljubljanskim „Stožicama“ tim Zvezdana Mitrovića će pokušati da priredi senzaciju i pobjedom nad evropskim prvakom prenese još jedan bod u narednu rundu, ali je sa ovim timom to praktično nemoguća misija...

Odsustvo Bojana Dubljevića, Nikole Vučevića, Blagote Sekulića, Marka Todorovića, Petra Popovića, Zorana Nikolića, Alekse Ilića i Dina Radončića bi osjetile i mnogo jače selekcije nego što je Crna Gora. Baš zbog toga, uporni gosti su se dugo držali u gradu pod Trebjesom, ali je Milko Bjelica odigrao najbolji u dresu nacionalnog tima i donio mu pobjedu koja garantuje još šest mečeva u drugoj fazi. Kada je bilo najvažnije, proradio je i Nikola Ivanović, a i odbrana je bila sve bolja kako je meč odmicao.

Prvih nekoliko napada Bjelorusije nije nagovijestilo ono što se sprema - seriju 12:0, kojom su gosti u 5. minutu stigli do dvocifrene prednosti (14:4) i natjerali Zvezdana Mitrovića na tajm-aut.

Selektor „crvenih“ je tada ubacio dvojicu ponajboljih igrača, Milka Bjelicu i Derika Nidama, i rezultat je odmah stigao. Nekadašnji centar Crvene zvezde, koji je sezonu završio u španskoj Saragosi, prvo je podijelio asistencije Suadu Šehoviću za trojku i Filipu Baroviću za lake poene ispod obruča, a onda pogodio i dvije trojke (jednu uz dodatno bacanje) i sa poludistance, čime je preokrenuo na 21:20.

Na početku 2. kvartala su i Nemanja Vranješ i Nidam bili precizni iza linije 6,75 metara, pa je na početku 13. minuta bilo plus pet (29:24). A, onda opet problemi - bez Bjelice u petorci nije bilo ideja kako da se napadnu borbeni Bjelorusi, kroz čiji obruč lopta nije prošla preko pet minuta, pa su preokrenuli na 32:29.

I kada je napokon lopta dotakla dno mrežice, to se dogodilo na nesvakidašnji način, jer je nakon slobodnog bacanja Alekse Popovića dugo skakutala. Povratnik u nacionalni tim je bio precizan i drugi put, da bi se Bjelica svojim 11. poenom pobrinuo za minimalni plus na poluvremenu (33:32).

Početak 2. poluvremena je ličio na prvo, jer su Bjelorusi stalno bili tu. I onda je konačno krenulo pravo izdanje Mitrovićevih pulena - koš i dodatno bacanje Nikole Ivanovića, koji je time postao 10. igrač Crne Gore na listi strijelaca, bili su uvod u seriju 7:0, kojom se stiglo do plus sedam (49:42). U finišu kvartala su Filip Barović sa četiri poena i Ivanović sa tri donijeli dvocifrenu razliku (59:47), koju je sa dva polaganja na kraju treće i početku posljednje četvrtine povisio Popović za rekordnih 63:47.

Kada se očekivalo da se predaju, gosti su uzvratili i za manje od dva minuta sa devet vezanih poena prišli na 63:56. Mitrović je pozvao tajm-aut, nakon kojeg je pogodio Bjelica, potom iz kontri i Ivanović i Nemanja Đurišić za plus 13 (69:56), ali je centar Makabija Artjom Parahovskij uzvratio sa šest poena i smanjio na 69:62. I onda je opet stvari u svoje ruke uzeo Bjelica i trojkom iz ćoška tri minuta prije kraja praktično riješio pitanje pobjednika. Kada je 30 sekundi kasnije i Ivanović bio precizan sa sedam metara za 75:62, bilo je jasno da je Crna Gora izborila plasman u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Hoće li ga početi sa četiri ili pet bodova znaće se u nedjelju oko 22 časa, kada se završi meč u Sloveniji.

CRNA GORA - BJELORUSIJA 80:69 (21:22, 12:10, 28:15, 19:22)

Nikšić - Sportski centar. Gledalaca: 2.000. Sudije: Lancarini (Italija), Mihaelides (Švajcarska) i Proc (Poljska).

Crna Gora: Gajović, Nidam 12 (4-2), ŠEHOVIĆ 8, PAVLIĆEVIĆ 3 (3-2), Popović 9 (4-3), RADOVIĆ 2, BAROVIĆ 6 (4-2), Vujošević, IVANOVIĆ 12 (7-5), Vranješ 5, Đurišić 6 (3-2), Bjelica 18 (1-1).

Bjelorusija: SADLER 12 (3-3), Sitnjik, Trastinjeckij 3, Salaš 4, MEŠĆERJAKOV 11 (7-4), Parahovskij 15 (4-3), LJUTIČ 13 (4-3), Palješćuk, Vabišćevič 3, KUDRJAVCEV 4 (2-2), SEMJANJUK 4, Beljankov.

TOK MEČA

4. ČETVRTINA

Aleksa Popović je u prvom napadu donio rekordnih plus 16 (63:47), ali su Bjelorusiji prišli na 63:56. Imali su i 69:62, ali su tada Milko Bjelica i Nikola Ivanović pogodili trojke i sve riješili.

3. ČETVRTINA

Izabranici Zvezdana Mitrovića su sredinom ovog kvartala uspostavili kontrolu i serijom 7:0 došli do sedam poena prednosti (49:42).

Nakon što su nekoliko puta dostizalu tu razliku, u finišu 3. četvrtine su novom serijom, ovog puta 9:0, koju je neposredno pred zvuk sirene zaključio Aleksa Popović, stigli do rekordnih plus 14 (61:47).

U prvom meču 5. kola grupe A, Španija je upisala i petu pobjedu, ovog puta na gostovanju Sloveniji (83:72) i u narednu fazu će prenijeti maksimalnih osam bodova. Osim ako Bjelorusija večeras savlada Crnu Goru, a onda šokira i "crvenu furiju" u nedjelju u Malagi.

2. ČETVRTINA

Trojke Nemanje Vranješa i Dereka Nidama, te koš Alekse Popovića, omogućili su Crnoj Gori da povede 29:24 na startu 13. minuta, ali onda preko pet minuta lopta nikako nije mogla da prođe kroz obruč gostiju, koji su preokrenuli na 32:29.

I kad konačno jeste, to se desilo na neobičan način - Aleksa Popović je pogodio slobodno bacanje nakon što je lopta dugo "skakala" po obruču. Srećom, ni Bjelorusi nisu klasa, pa je Crna Gora na veliki odmor otišla sa mininalnom prednosti, opet nakon koša Bjelice za 33:32.

Bjelica je i najefikasniji igrač meča sa 11 poena, koliko je i Crna Gora dala više od rivala kad je on bio na terenu.

1. ČETVRTINA

"Crveni" su loše počeli meč, pa je Zvezdan Mitrović bio primoran da traži tajm-aut u 5. minutu, kada je na semaforu stajalo 4:14.

U igru je tada ubacio Milka Bjelicu, koji je probudio ekipu prvo sa dvije asistencije, a onda i sa devet poena preokrenuo na 21:20 na početku 10. minuta.

Bjelorusi su, ipak, otišli na prvi mali odmor sa minimalnim plusom (22:21), nakon dva bacanja Vitalija Ljutiča.

Košarkaši Crne Gore igraju ključni meč za plasman u drugu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

Pobjeda nad Bjelorusijom im donosi makar 3. mjesto u grupi A, poraz ih praktično otpisuje, osim ako u najslabijem sastavu ikada savladaju Sloveniju u gostima.

Galerija

Bonus video: