Ukrajina - Crna Gora: Bitka za Kinu, prvi dio

Košarkaši Crne Gore večeras (18 časova) gostuju Ukrajini. Tim Zvezdana Mitrovića pobjedom ne bi izborio plasman na Mundobasket, ali bi bio u boljoj poziciji pred meč odluke sa Letonijom u ponedjeljak u „Morači”
1296 pregleda 0 komentar(a)
Petar Popović, Foto: Filip Roganović
Petar Popović, Foto: Filip Roganović

Scenario jedan - gube od Ukrajine sedam ili više razlike, Letonija pobjeđuje Španiju, a onda u ponedjeljak ruše selekciju sa Baltika u „Morači” za plasman na Mundobasket.

Scenario dva - izgube pet ili manje koševa minusa, a onda protiv Letonaca jure vizu za Kinu.

Scenario tri - trijumfuju u Kijevu, „crvena furija” osvaja Rigu, a onda je na kraju kvalifikacija dovoljan i poraz od osam koševa razlike od Letonije...

Kombinacija je dosta, ali u mislima košarkaša Crne Gore je samo jedna i jedina - pobjede nad selekcijama iz nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, koje bi im donijele prvo učešće na svjetskim prvenstvima.

- Ne bi trebalo da skrećemo misli sa nas. Glavni fokus nam je da odigramo oba meča maksimalno i upišemo dvije pobjede, kako ne bismo ulazili u kalkulacije. Tako bi trebalo da razmišljamo - jasan je Petar Popović.

Zvezdan Mitrović i njegovi puleni su juče stigli u Kijev, gdje će večeras (18 časova po našem vremenu) voditi prvu od dvije završne bitke za smotru najboljih svjetskih selekcija. Pobjedom ne bi završili ništa, jer bi i dalje bila ključna utakmica sa Letonijom, ali bi dva boda podigla samopouzdanje i otpisala Ukrajince iz trke...

- Ukrajina je dobra ekipa, dokazala je to u Nikšiću. Fizički je jaka, na nekoliko mečeva kod kuće će pokazala potencijal. Biće dobra atmosfera i vjerovatno nas čeka jaka, tvrda utakmica svih 40 minuta - istakao je Nemanja Đurišić.

Krilni centar lidera šampionata Belgije, Ostendea, ističe činjenicu da će oba tima biti bez nekoliko igrača iz septembarskog duela u Nikšiću.

- Obje ekipe su u izmijenjenim sastavima, ali dosta nas znamo sistem i kako da odreagujemo na njihovu igru. Potrudili smo se da sačuvamo sebe, pojačali intenzitet treninga, ali ne previše i nadam se da dosta spremni čekamo ove dvije utakmice.

Đurišić je svjestan da je ključna bitka u ponedjeljak u „Morači”, ali u slučaju ubjedljivog poraza od Ukrajine možda taj meč ne bi ni imao važnost...

- Letonija je najveća prepreka ka Kini, ali nam pobjeda u Ukrajini daje mnogo veće šanse. Trebalo bi da nastavimo niz dobrih igara i pobjeda, da bismo spremni dočekali Letonce - poručio je Podgoričanin koji sjutra slavi 27. rođendan.

Popović će u odsustvu Nikole Ivanovića, Ognjena Čarapića i Nikole Pavlićevića morati da pomaže Deriku Nidamu na poziciji plejmejkera.

- Izostanak Ivanovića je veliki hendikep, svi znamo koliko nam znači. Svi ostali, računajući i mene, spremni smo da damo sve od sebe da se njegovo odsustvo ne osjeti. Provešću dosta minuta na terenu kao drugi plejmejker, što sam tokom ove sezone nekoliko puta radio i znam šta me očekuje - naglašava 22-godišnji Cetinjanin.

Ukrajinci nisu u najjačem sastavu, jer im fale NBA igrači Aleksej Ljenj i Svjatoslav Mihaljuk, kao i MVP 20. kola ACB lige Vladimir Gerun, ali to ne znači da tim Jevgena Murzina nije opasan.

Uostalom, bez asova Atlante i Detroita je izgubio od Španiju na Kanarskim ostrvima svega 72:68.

- Nije potrebno pominjati koliko je ovo bitan meč za nas. Ukrajinci će nastupiti u drugačijem sastavu nego u Nikšiću, neće biti tri glavna igrača sa te utakmice, koja nisu igrala ni protiv Španije i Slovenije. Moramo da se spremimo na jaku i čvrstu igru, da pariramo Ukrajincima. Nisu to poznati igrači, ali su veoma neugodni i igraju dobro - zaključio je Popović.

Barselona pustila Pustovija

Ukrajinci su sinoć dobili značajno pojačanje pred mečeve sa Crnom Gorom i Slovenijom, jer je Barselona pustila Artjoma Pustovija da se pridruži nacionalnom timu.

Katalonci su prvobitno odbijali da dozvole 219 centimetara visokom 26-godišnjaku da se odazove reprezentaciji, ali je na kraju ipak popustila.

On će biti druga „petica” u timu Jevgena Murzina, koji je prije njegovog dolaska mogao da računa samo na kapitena Vjačeslava Kravcova iz Fuenlabrade.

Pustovij je prethodne tri sezone proveo u španskom Obradoiru, u kojem je imao mnogo bolje brojke nego u Barseloni, gdje jako rijetko dobija šansu da igra. Doduše, najbolju utakmicu je odigrao pred Kup kralja, kada je protiv Fuenlabrade ubacio 15 poena.

Bonus video: