Majami osvojio šampionski prsten

Briljantan je bio Lebron Džejms, koji je upisao tripl dabl - 26 poena, 13 asistencija i 11 skokova.
85 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2012. 07:38h

Drugi put u istoriji franšize (prvi put 2006. godine), Majami je osvojio šampionski prsten –“vrelina“ je u petom meču finalne serije pred svojom publikom slavio protiv Oklahome rezultatom 121:106, i seriju riješila sa 4-1 u pobjedama.

Oklahoma je u plej-ofu izgubila samo jednom pred svojim navijačima, i ispostavilo se da je pobjeda Majamija u drugom duelu finalne serije bila presudna.

Briljantan je bio Lebron Džejms, koji je upisao tripl dabl - 26 poena, 13 asistencija i 11 skokova. To je prvi tripl-dabl u utakmici u kojoj se slavi titula još od 2003. kada je to pošlo za rukom Timu Duncanu.

Lebron je finalnu seriju završio sa prosječnih skoro 28,6 poena, uz 49% šuta iz igre, te 10,2 skokova i 7,4 asistencija po meču.

"Ovo mi je najljepši dan u životu. Ova mi titula znači sve. Donio tešku odluku o napuštanju Klivlenda, ali sam znao što želim od svoje budućnosti. Znao sam i da je pred Majamijem blistava budućnost. Ovo je ispunjenje snova. Sve se isplatilo", rekao je Džejms, koji je proglašen najkorisnijim igračem finala.

Po završetku utakmice, poznati svjetski brend sportske opreme Najk objavio reklamu u čast prvog Džejmsovog oprstena. Lebron je, podsjećanja radi, s najvećim proizvođačem opreme kao 18-godišnjak potpisao ugovor vrijedan 90 miliona dolara.

Od 5. minuta Majami nije ispuštao prednost. Na poluvremenu je vodio deset razlike (59:49). U nastavku je Oklahoma mogla smanjiti na dva ili tri poena razlike kada je Kevin Djurent predvodio kontranapad. Međutim, izgubio je loptu, a Majami je to kaznio sa dvije trojke. Prvu je pogodio Mario Čelmers, a drugu Šejn Batije.

Treću četvrtinu Mjaami je potpio goste sa 14 razlike, pa je već tada sve bilo riješeno...

Uprkos povredi i uz četiri lične prije poluvremena, Majk Miler uspio da ubaci 23 poena, šutirajući trojke 7 od 8, što je polovina od 14 trojki Majamija, kojima su izjednačili rekord finala plej-ofa.

"Mnogi od nas smo sanjali ovakvu situaciju. Za mene, koji sam došao iz Južne Dakote i imao priliku da igram u dva finala, san je postao stvarnost. Nisam ovo želio da propustim ni za šta na svijetu", rekao je Miler.

Kris Boš je dodao 24 poena i sedam skokova, a Dvejn Vejd 20 poena, uz osam skokova, po tri asistencije i blokade i dvije ukradene lopte.

U poraženom timu, Kevin Djurent je ubacio 32 poena, a Džejms Harden i Rasel Vestbruk po 19.

"Boli. Teško je. Mi smo svi braća u našem timu i sve nas boli ovaj poraz. Došli smo do finala i nismo tu željeli da stanemo. Nažalost jesmo i teško nam je", rekao je uplakani Djurent.

Galerija

Bonus video: