Crnogorske košarkašice igraju sa Srbijom

Da bi izborile drugi uzastopni nastup na šampionatu kontinenta, “crvene” u konkurenciji Srbije, Švajcarske, Poljske i Estonije treba da osvoje jedno od prva dva mjesta
76 pregleda 12 komentar(a)
Košarkašice Crne Gore, Foto: Www.eurobasketwomen2011.com
Košarkašice Crne Gore, Foto: Www.eurobasketwomen2011.com
Ažurirano: 13.06.2012. 08:28h

Poslije nešto više od mjesec dana priprema, došlo je vrijeme za konačan “obračun”. Košarkašice Crne Gore od večeras kreću na trnovit put ka plasmanu na Evropsko prvenstvo, koje će se naredne godine održati u Francuskoj.

Da bi izborile drugi uzastopni nastup na šampionatu kontinenta, “crvene” u konkurenciji Srbije, Švajcarske, Poljske i Estonije treba da osvoje jedno od prva dva mjesta. Kvalifikacije će biti izuzetno naporne, jer će se utakmice igrati svaka tri-četiri dana, a uz to idu i naporna putovanja.

Naša selekcija je oslabljena, jer u odnosu na prošlogodišnji sastav stručni štab ne može da računa na povrijeđenu Milku Bjelicu i Anu Deforž, a Ana Baletić nakon izuzetno teške povrede i operacije prednjih ukrštenih ligamenata još nije došla do željenje forme.

Međutim, igračice su dovoljno motivisane da pokušaju da ostvar cilj i izvade vizu za Francusku. Prvi rival je selekcija Srbije, možda i najveći favorit za prvo mjesto u grupi.

"Imali smo kratak period za rad. Imamo tim koji nije na nivou prošlogodišnjeg, ali evidentno ima ogromnu želju da učini najveći mogući napor da se dođe do željenog rezultata. Srbija je ozbiljan tim, koji je nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Poljskoj napravio potpunu reorganizaciju i jedan je od glavnih favorita za odlazak na EP. Sigurno da nas očekuje izuzetno teška utakmica, a moram da istaknem da nemamo neki poseban motiv zato što igramo protiv Srbije. Protiv svakog rivala imamo isti motiv da dobijemo, samo što je sada u pitanju izuzetno kvalitetan rival", ističe Miodrag Baletić, selektor Crne Gore.

Selekcija Srbije skenirana je do tančina, a teško je reći odakle prijati najveća opasnost.

"Oni su izuzetno jaki na svim pozicijama. Imaju dobre plejmejkere i bekove, imaju kvalitetne četvorke. To je tim koji ima pet izuzetno kvalitetnih igračica pod košem i teško je reći da imaju slabo mjesto. Međutim, takve rivale imali smo u proteklim kvalifikacijama, potom na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i uspijevali smo da nađemo rješenje. Nadam se da će tako biti i večeras".

Na pitanje šta bi moglo da odluči pobjednika u večerašnjem meču na Cetinju, Baletić je bio jasan:

"Veća želja i borbenost".

Amerikanka Ešaja Marfi se saigračicama priključila u petak, pa četiri-pet dana nije bilo dovoljno da pohvata osnove sistema igre.

"Naravno da nije bilo dovoljno vremena da se Ešaja Marfi uigra sa ostatkom tima, pa će shodno tome dobiti ulogu. Rekao sam i ranije da takva rješenja nisu donosila sreću. Ne može se očekivati da u ovakvoj situacija ona bude nosilac igre", zaključio je Baletić.

Duel u dvorani SC “Lovćen” igra se od 20 sati, a ulaz je slobodan. U drugom meču grupe B sastaju se Estonija - Švajcarska (19), dok je Poljska slobodna.

Cetinje neugodan teren

Selekcija Srbije na Cetinje dolazi nakon odličnih igara tokom priprema.

Na posljednjim provjerama na turniru “Trofej Beograd 2012” pokazala je da su sklopljenje sve kockice u igri, što dokazuje da je pred našom selekcijom težak zadatak.

"Crna Gora ima odličan, iskusan tim i svima je jasno da je pred nama veoma težak zadatak. Utakmice se igra na Cetinju, gdje je tradicionalno veoma neugodan teren. Vjerujem da će atmosfera dodatno motivisati naše devojke da odigraju kolektivno i pruže maksimum", istakla je Marina Maljković, selektor Srbije, koja je odlučila da kapiten u kvalifikacijama bude Milica Dabović, rođena upravo na Cetinju.

Bonus video: