Crna Gora sanja: Uz huk sa tribina do Mundobasketa

Crna Gora - Letonija, ponedjeljak 19 sati
7041 pregleda 6 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore na sinoćnjem treningu u „Morači”, Foto: KSCG
Košarkaši Crne Gore na sinoćnjem treningu u „Morači”, Foto: KSCG

Ako sanjam, ne budite me - u svom stilu je odbjegli mag hrvatskog fudbala Zdravko Mamićprokomentarisao plasman „vatrenih” u finale Mundijala u Rusiji.

Takve misli bi mogle da padnu na um i navijačima košarkaša Crne Gore, koji su pred posljednju utakmicu u kvalifikacijama za Mundobasket u situaciji o kakvoj su mogli samo da maštaju - ratnicima Zvezdana Mitrovića dovoljan je i poraz od osam koševa razlike na sjutrašnjoj utakmici sa Letonijom u „Morači” kako bi se domogli Kine.

Iako su bili praktično otpisani nakon četiri kola i tri poraza (dva od Španije, jedan od Slovenije u Podgorici), „crveni” su iznenadili sve i sa šest pobjeda u posljednjih sedam mečeva stigli na korak od sna...

- Ostao je još jedan korak do Mundobasketa, ovo je prilika koja se pojavljuje možda jednom u životu. Utakmica je biti ili ne biti za nas u svakom pogledu. Letonija dolazi u potpuno drugačijem sastavu u odnosu na prošli meč, sa pet igrača iz Evrolige. I pored brojnih problema sa povredama i izostankom igrača, nadam se da ćemo obradovati publiku i svi zajedno proslaviti odlazak na Mundobasket, koji smo zaslužili - naglasio je Nemanja Vranješ na prvom treningu nakon pobjede nad Ukrajinom u Kijevu (76:74).

Šuter Mornara poručuje da njegov tim neće pokušati da brani prednost i izgubi sa najviše osam poena razlike, već da će ići na pobjedu.

- Ne razmišljamo u tom pravcu. Jeste da nam odgovara poraz do osam razlike, ali ako uđemo sa tom namjerom, sigurno će biti problema. Idemo kao da moramo da pobijedimo, tako će biti od prvog do posljednjeg minuta. Nadamo se da će to biti dovoljno za prolaz.

Kada bi se u obzir uzela samo činjenica da je Crna Gora u novembru slavila u Rigi 74:65, moglo bi da se pomisli da je veliki favorit u „Morači”. Ali, ekipa Arnisa Vecvagarsa će biti pojačana petoricom igrača iz Evrolige. Koliko je Letonija jača sa njima, najbolje govori činjenica da je sa evroligašima u sastavu upisala četiri lake pobjede, a izgubila je samo nakon velike drame u Španiji (85:82).

- Odbrana je naš glavni adut u ovim kvalifikacijama. Znamo da su Letonci poletna, šuterska ekipa, koja može da bude jako nezgodna ako uđe u ritam. Siguran sam da ćemo ispoštovati dogovor iz svlačionice, da ćemo otvoriti utakmicu kako bi trebalo i da nećemo dozvoliti da uđemo u njihov ritam - poručuje Vranješ.

Adut Crne Gore će biti i publika, jer se očekuje da će „Morača” konačno biti puna i da će huk sa tribina pogurati Mitrovićeve pulene ka Dalekom istoku.

- Publika je naš šesti igrač, mislim da će dvorana biti popunjena do posljednjeg mjesta. Interesovanje je ogromno, sigurno je da ćemo uz pomoć navijača dati i više od maksimuma, a vjerujem da će to biti dovoljno - zaključio je Vranješ.

Bonus video: