NBA: Ne nazire se kraj lokauta

Bili Hanter, direktor igrača, izjavio je da su oni spremni da učine značajan finansijski ustupak, ali da vlasnici klubova ne žele da učine isto...
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.09.2011. 13:13h

Nakon novog sastanka vlasnika klubova NBA i predstavnika igrača situacija je i dalje nejasna - lokaut je i dalje na snazi i nema naznaka da bi brzo mogao da bude prekinut.

Pokušaji da se odredi novi datum za još jedan sastanak takođe su propali, javlja Espn.

Bili Hanter, direktor igrača, izjavio je da su oni spremni da učine značajan finansijski ustupak, ali da vlasnici klubova ne žele da učine isto.

Predsjednik sindikata Derek Fišer, igrač LA Lejkersa, istakao je kako ne vidi kako sezona može da počne na vrijeme bez dogovora o finansijskim pitanjima sa vlasnicima da se postigne pravedna raspodjela zarade.

Problem je nastao kada je istekao postojeći kolektivni ugovor, a dvije suprotstavljene strane - vlasnici NBA klubova i sindikat igrača - nisu našli rješenje za njegovo produženje.

Vlasnici klubova više ne žele 57 odsto ukupnog profita koji ostvare da troše na plate igrača, pa je NBA preko komesara Dejvida Šterna predložila smanjenje ukupnog iznosa za plate za 750 miliona dolara po godini.

Time bi klubovi prestali da stvaraju gubitke koji su za šest godina trajanja posljednjeg koletivnog ugovora skočili na milijardu dolara.

Gubitke je ove godine prijavilo 22 od 30 klubova.

Igrači su pristali da udio svojih plata u budžetu smanjie na 54,3 odsto, čime bi, kako tvrde, izgubili 500 miliona dolara za pet godina. Vlasnicima ponuda ne odgovara.

Jedini put do sada štrajkovalo na početku sezone 1998/99, zbog čega su klubovi u osnovnom dijelu sezone odigrali svega 50 utakmica.

Bonus video: