Španci poručili: Čvrsto odbijamo model koji je jednostrano usvojila Evroliga

Na jučerašnjoj generalnoj skupštini Evrolige odlučeno je da elitno košarkaško takmičenje broji 18 klubova, ali je promijenjen način na koji će neki ekipe sticati pravo učešća od sezone 2020/2021
2509 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Filip Roganović
Ilustracija, Foto: Filip Roganović

Španska ACB liga saopštila je da ne priznaje model koji je na jučerašnjem sastanku u Minhenu usvojila Evroliga.

Na jučerašnjoj generalnoj skupštini Evrolige odlučeno je da elitno košarkaško takmičenje broji 18 klubova, ali je promijenjen način na koji će neki ekipe sticati pravo učešća od sezone 2020/2021.

Domaće lige neće biti kvalifikacione, pa Španci gube sigurnog četvrtog predstavnika u ovom takmičenju.

"Čvrsto odbijamo model koji je jednostrano usvojila Evroliga. Potrebno je održati sportski ekosistem u kome se preko nacionalnih liga kvalifikuje za glavna evropska takmičenja, kao što se to radilo kroz istoriju evropske košarke i kao što se i dalje radi na najvažnijim sportskim turnirima na kontinentu", piše na sajtu španske lige.

Evroligu u sezoni 2020/21 činiće 11 klubova sa A licencom (Real, Barselona, Baskonija, Fenerbahče, Efes, Panatinaikos, Olimpijakos, CSKA, Makabi, Žalgiris, Armani), Bajern i Asvel, koji imaju dvogodišnju "vajld kartu", šampion i vicešampion Evrokupa i tri tima koja će dobiti jednogodišnju specijalnu pozivnicu.

Bonus video: