Vučević: S obzirom na prethodna iskustva, ne treba postavljati specifične ciljeve

Košarkaši Crne Gore počeli pripreme za debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu
4764 pregleda 9 komentar(a)
Nikola Vučević, Foto: Luka Zeković
Nikola Vučević, Foto: Luka Zeković

Crnogoski i NBA as, Nikola Vučević kazao je da je „sjajna stvar za crnogorsku košarku što ćemo se prvi put pojaviti na Svjetskom prvenstvu, koje je, nakon Olimpijskih igara, najveće takmičenje.

Naši košarkaši okupili su se danas u Podgorici, obavili ljekarske preglede, a sjutra će početi sa radom i pripremama za Mundobasket u Kini.

„S obzirom na prethodna iskustva, mislim da ne treba postavljati neke specifične ciljeve. Treba se fokusirati na pripremni period, da se što prije pripremimo, da u Kinu odemo zdravi i kompletni, i da pokušamo iznenadimo i napravimo što bolji rezultat. Velika je čast igrati na Mundobasketu, daćemo sve od sebe da napravimo što bolji rezultat“, dodao je Vučević, koji će se, u dogovoru sa selektorom, a s obzirom na NBA pravila i ugovor sa Orlandom, kasnije priključiti pripremama reprezentacije.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da sve više igrača otkazuje nastupe za Svjetsko prvenstvo, Vučević je odgovorio:

„Igrači, uglavnom, imaju lične razloge zbog kojih otkazuju. Dosta je otkazalo igrača iz američke reprezentacije, fokusiraju se na NBA ligu, i drugačije gledaju na Svjetsko prvenstvo. Njima su Olimpijske igre vrhunac, a Svjetsko prvenstvo kako kad. Trebali su da imaju dosta jaku reprezentaciju, ali je većina otkazala, ali oni imaju veliki broj igrača i opet će imati odličnu ekipu i biti među favoritima“.

Vučević nije ima problema sa Orlandom oko odluke da zaigra na Mundobasketu.

„Nismo mnogo razgovarali. Oni su me samo pitali da li imam želju da igram, da li ću igrati, i to je bilo to. Meni je bilo najbitnije da prvo riješim situaciju sa ugovorom, a kad sam to riješio, mogao sam da sjednem sa porodicom i odlučim. Uglavnom, nikakav pritisak nisam imao od Orlanda, klub je shvatio da je to želja svakog igrača da igra za reprezentaciju na velikom takmičenju i imam njihovu potpunu podršku po tom pitanju. A i već sam iskusan igrač, dugo sam godina u tamo, i ne bi mogli mnogo da utiču na moju odluku“.

Vučević je imao sjajnu sezonu sa Orlandom, igrao je i u plej-ofu i na Ol-star vikendu, a godinu će zaokružiti i nastupom na Svjetskom prvenstvu.

„Dosta igrača kroz istoriju nije uspjelo ni da igra na Svjetskom prvenstvu, dosta se teško i kvalifikovati. S obzirom da smo izborili vizu, odlučio sam, ipak, da prihvatim poziv i budem sa ekipom. Tamo će biti sve najbolje reprezentacije, skoro svi najbolji igrači svijeta. To je specifično takmičenje, i ja sam želio da se takmičim sa najboljima. Nadam se da ću se pokazati u najboljem svijetlu, da ću pomoći ekipi da napravi što bolji rezultat“.

U NBA ligi je imao priliku da igrao protiv Janis Adetokunba, igrača Milvokija, koji će na Mundobasketu biti udarna igra Grčke, rivala Crne Gore u grupi.

„Vrlo je težak za čuvanje. Ima stvarno nevjerovatne fizičke predispozicije, pametan je, može da razne načine da dođe do koša. Sigurno je da jedan igrač ne može da ga čuva, treba da bude timska odbrana, trud svih nas da pokušamo da ga limitiramo. On je među najboljim igračima na prvenstvu ali kompletna Grčka ima odlične igrače, odlična je reprezentacija sa dosta iskusnih igrača, tako da se ne treba samo fokusirati na Adetokunbo, iako će biti jedna od glavnih zvijezda i biće pod posebnom pažnjom svih ekipa“, zaključio je Vučević.

Bonus video: