Pobjeda otvara vrata šampionata Evrope

Novi selektor je odabrao tim sa šest igrača koji su nastupili na Mundobasketu u Kini, a tu je i nekoliko novih, veoma mladih igrača, kao i novi Amerikanac - Džastin Kobs je naslijedio Derika Nidama
4759 pregleda 0 komentar(a)
Ovako je bilo 25. februara prošle godine u “Morači”, Foto: Filip Roganović
Ovako je bilo 25. februara prošle godine u “Morači”, Foto: Filip Roganović

Prije malo manje od godinu, 25. februara 2019, u „Morači” se slavio najljepši poraz u istoriji crnogorskog sporta - košarkaši su izgubili od Letonije, ali sa manje od devet razlike (80:74), što im je bilo dovoljno da izbore istorijski plasman na Mundobasket.

Selekcija najmanje zemlje koja je ikada nastupila na svjetskim šampionatima večeras (19 časova) na istom mjestu će pokušati da napravi ključni korak ka Eurobasketu. Tim Boška Radovića čeka Veliku Britaniju, po projekcijama najvećeg rivala u grupi G za odlazak na Evropsko prvenstvo.

Naime, Njemačka kao jedan od četiri domaćina ima već obezbijeđen plasman, za preostala tri mjesta boriće se večerašnji suparnici i Francuska.

- Ovo je možda i najbitnija utakmica, na kraju ćemo se mi i Britanija vjerovatno boriti za prolaz. Znamo koliko donosi pobjeda i očekujemo podršku publike - jasan je Petar Popović.

petar popović
Vjeruje u pobjedu: Popović(Foto: Filip Roganović)

Novi selektor je odabrao tim sa šest igrača koji su nastupili na Mundobasketu u Kini, a tu je i nekoliko novih, veoma mladih igrača, kao i novi Amerikanac - Džastin Kobs je naslijedio Derika Nidama.

- Dosta dugo se znamo, kroz mlađe selekcije i neka ranija okupljanja. Brzo smo se uklopili, mislim da smo izvukli najviše iz ovih četiri-pet dana i da ćemo biti spremni za meč. Čudno mi je kad dođem na trening i nisam najmlađi, već četvrti-peti odozdo. Fina je atmosfera, lijepo je vidjeti dosta mladih momaka, osjeća se puno energije na terenu i sigurno je da nam to svima prija - napomenuo je Popović, koji je uz Nikolu Ivanovića, Suada Šehovića, Dina Radončića, Marka Todorovića i Milka Bjelicu ostao iz tima sa Mundobasketa. Bitanci su nepoznanica, a pobjeda je imperativ.

- Nema pritiska. Znamo koliko je bitan meč, ali to ćemo pretvoriti u motivaciju. Jedva čekamo utakmicu, nadamo se pobjedi. Tu je i Kobs, svi ga hvalimo otkada je došao u Budućnost. Super se uklopio, odličan je momak i mislim da će nam puno pomoći tokom ovih kvalifikacija, kao i u narednim ciklusima - poručio je 23-godišnji Cetinjanin.

Prije godinu protiv Letonije, Blagota Sekulić je kao kapiten slavio odlazak u najmnogoljudniju zemlju svijeta. Sada će kao pomoćni trener pokušati da pomogne „crvenima” da ostvare cilj.

- Prva i možda najvažnija utakmica. Igramo protiv direktnog konkurenta za plasman na Evropsko prvenstvo. Britanci gaje košarku koja je veoma neugodna za nas, sa puno trčanja, šuteva u prvih četiri-pet sekundi... Ne oklijevaju da napadnu, moramo da budemo spremni da dosta trčimo i da branimo tranziciju. Vjerujem da imamo kvalitetniju ekipu. Bolji smo u reketu, igramo kod kuće i mislim da bi to trebalo da bude dovoljno - naglasio je 37-godišnji Podgoričanin.

Sekulić priznaje da mu je pomalo neobično kraj terena.

- Prvi put sam u ovoj ulozi, osjećaj je svakako poseban. I dalje sam u košarci, ali je ovo nešto novo i samim tim je za mene ovo poseban meč. Svi smo jako zadovoljni kako ekipa izgleda, momci su jako dobri, rade i slušaju. Nemamo ni najmanji problem sa njima, skoncentrisani su i motivisani.

S obzirom na to da je u timu nekoliko mladih, neiskusnih igrača, pomoć sa tribina je neophodna.

- Očekujem punu halu. Nama je publika uvijek bila jako bitna, imali smo veliku pomoć kad god je to bilo veoma potrebno. I sada je potrebno, jer je ovo novi tim, novi stručni štab i imamo dosta mladih momaka, kojima će pomoć navijača svakako značiti. Vjerujem da će publika prepoznati važnost meča i napuniti salu, te da ćemo se na kraju zajedno radovati - naglasio je Sekulić.

Prva zvijezda Ovi Soko

Tarik Filip je najavljivan kao prvo ime reprezentacije Velike Britanije, ali naturalizovanog Amerikanca nema na spisku od 12 igrača koji će večeras nastupiti u „Morači”.

U timu su tri igrača iz domaćeg šampionata, a jedan od njih je prva zvijezda tima koji će, u odsustvu selektora Nejta Rajnkinga (obaveze u Razvojnoj ligi), voditi pomoćnik Mark Stojtel. Njegovo ime je Ovi Soko i dobro je poznat ljubiteljima „kraljice igara”.

Nekadašnji američki student je igrao za francuski Bulazak, grčku Trikalu, italijanski Brindizi i špansku Mursiju, u čijem dresu je u sezoni 2017/2018. bio u najboljoj petorci FIBA Lige šampiona. Od poznatijih igrača, tu su i Luk Nelson iz španske Manrese, Gejb Olaseni iz turske Burse, Tedi Okereafor iz grčkog Iraklisa, Majls Heson iz francuskog Šalona, iskusni Danijel Klark...

- Imamo veoma talentovanu grupu momaka i nije bilo lako skratiti spisak sa 24 na 14 imena, pa na 12. Imamo srž ekipe sa dokazanim internacionalcima i nekoliko novih lica. Ovo je uzbudljiva ekipa sa velikim potencijalom - rekao je Stojtel.

Bonus video: