Evroliga: ABA ligu sigurno čeka jedno mjesto, možda i dva

Sve zavisi od eventualnog uspjeha Partizana u Evrokupu
2648 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa meča Budućnost - Partizan, Foto: Savo Prelević
Detalj sa meča Budućnost - Partizan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.03.2020. 19:15h

U ovom momentu nije ni izvjesno da li će se sezona u košarkaškoj ABA ligi završiti, ali iz Evrolige stiže dobre vijesti.

Naime, moglo bi da se dogodi da naredne sezone u Evroligi budu dva kluba iz regionalnog takmičenja, pod uslovom da Partizan to pravo zasluži kroz Evrokup.

"Pravila licenciranja Evrolige za sezonu 2020/2021. uključuju tri specijalne pozivnice, a jedna od njih rezervisana je kao prioritet za prvaka ABA lige. Ako šampion ABA lige nije Partizan, ali on bude osvajač ili finalista Evrokupa i tako se direktno plasira u Evroligu, onda postoji mogućnost da naredne sezone dvije ekipe iz ABA lige učestvuju u Evroligi”, rekao je za Sportklub izvršni direktor Evrolige Edvard Skot.

Istakao je i da se plan Evrolige ne mijenja uprkos riziku od širenja epidemije koronavirusa.

"Suočeni smo sa vrlo fluidnom situacijom. Na dnevnom, sada čak i na nivou jednog sata, pojavljujuju se nove informacije. Na osnovu toga, donose se odluke u vezi sa našim takmičenjima. Naš trenutni plan jeste da održimo fajnal-for Evrolige u Kelnu u ranije planiranom datumu. Ipak, ako bude potrebno, tu temu ponovo ćemo otvoriti u zavisnosti od razvoja situacije sa koronavirusom na teritoriji Evrope", kazao je Skot i dodao:

"Trenutno ne razmatramo otkazivanje Evroliginih takmičenja. Naš cilj jeste da na ovaj ili onaj način dobijemo šampione Evrolige i Evrokupa. Takođe, naši pravilnici ne uzimaju u obzir modifikacije postojećih formata takmičenja. Zato ćemo, u zavisnosti od razvoja situacije, sjesti za sto zajedno sa klubovima i donijeti odluku kako će se tačno i gdje sezone završiti", poručio je Skot.

Bonus video: