Crna Gora - Slovačka: „Crvene” traže ključne bodove za Eurobasket

Tim Roberta Injigesa će večeras u podgoričkoj dvorani „Verde” biti na novom iskušenju, jer od 19 časova dočekuje Slovačku, a pobjedom bi napravio veliki korak ka šampionatu čiji su domaćini Srbija i Letonija
3 komentar(a)
Jelena Dubljević, Foto: FIBA Europe/H. Bellenger
Jelena Dubljević, Foto: FIBA Europe/H. Bellenger
Ažurirano: 10.02.2018. 08:45h

Tri velika imena je imala ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore - Jelenu Škerović, Ivu Perovanović i Jelenu Dubljević. Bile su sve tri zdrave i u idealnoj formi samo jednom, na Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2011. godine, kada su „crvene“ igrale sjajno, ali su izgubile dva ključna meča - od Turske u četvrtfinalu i Hrvatske u borbi za 5. mjesto, koje je vodilo u kvalifikacije za Olimpijske igre u Londonu.

Škerovićeva i Perovanovićeva (sada Radosavljević) su završile reprezentativnu karijeru nakon Evropskog prvenstva u Češkoj prošle godine, a Dubljevićeva, koja tada nije igrala zbog povrede, vodi novu generaciju ka petom učešću na kontinentalnoj smotri. U prva dva kvalifikaciona meča, protiv Islanda i Bosne i Hercegovine, 30-godišnja Nikšićanka je dominirala i bila najzaslužnija za dvije ubjedljive pobjede.

Tim Roberta Injigesa će večeras u podgoričkoj dvorani „Verde” biti na novom iskušenju, jer od 19 časova dočekuje Slovačku, a pobjedom bi napravio veliki korak ka šampionatu čiji su domaćini Srbija i Letonija. Ostalo bi da se taj trijumf potvrdi četiri dana kasnije, pa bi viza za EP praktično bila u džepu...

"Imamo sitnijih povreda, Glori Džonson i ja smo se kasnije priključile, ali je najveći problem što nismo imale dovoljno vremena da se spremimo, za razliku od novembra. Cilj je da zabilježimo obje pobjede, veliki plus je što igramo kući i vjerujem da će to biti olakšavajuća okolnost", rekla je Dubljevićeva.

Sjajno krilo Galatasaraja je te 2011. bilo jedno od najmlađih u timu Miodraga Baletića, a sada je najiskusnija i najpozvanija da uporedi ovu sa prethodnom generacijom.

"Velika je razlika između te generacije u kojoj sam ja bila nadolazeća snaga i ove sad, jer sam ja tada igrala i u jakoj ligi i u Evroligi. Razlika je i između nivoa igračica koje su tada bile aktivne tada i sada. Postoji kvalitet, ali mlade igračice moraju da podignu nivo, način igre i odnos prema treningu. Akcije od 10 dana ne mogu da promijene ni njihovu, ni sudbinu crnogorske košarke".

Dubljevićeva ima i savjet za mlađe koleginice.

"Svaka igračica mora da razmišlja o svojoj karijeri i bude realna šta radi dobro, a šta ne, da bismo sve na kraju sklopili i krenuli nabolje. Tu sam da ih poguram, da im pomognem, ali na kraju dana svako donosi sam svoje odluke. Ljudi iz KSCG imaju odličan plan, sa što više okupljanja mladih igračica, što će krenuti ovog ljeta", zaključila je kapitenka Crne Gore, koja je prethodnih dana kuburila sa ukočenim nervom u nozi.

Bonus video: