Budućnost kvalitetom, karakterom i odbranom srušila Zvezdu

Iako su se sastala dva kandidata za titulu, pobjeda Budućnosti jeste iznenađenje, jer je Zvezda sklopljena da dominantno osvoji ABA ligu, a da igra zapaženu ulogu i u Evroligi

25034 pregleda 35 reakcija 28 komentar(a)
Melvin Edžim pod košem Crvene zvezde, Foto: KK Crvena zvezda MTS
Melvin Edžim pod košem Crvene zvezde, Foto: KK Crvena zvezda MTS

Velika pobjeda Budućnosti u velikom derbiju – podgorički plavi su savladali Crvenu zvezdu – 67:65, pa su od večeras jedina neporažena ekipa u ABA ligi.

Iako su se sastala dva kandidata za titulu, pobjeda Budućnosti jeste iznenađenje, jer je Zvezda sklopljena da dominantno osvoji ABA ligu, a da igra zapaženu ulogu i u Evroligi.

Tim Petra Mijovića je, s druge strane, favorit iz sjenke, a tu ulogu za sada obavlja sjajno. Ima svih šest pobjeda u regionalnom takmičenju, a dobio je i drugi meč protiv "vječitih rivala" u Beogradu, nakon što je u drugom kolu savladao i Partizan.

U ovakvim mečevima uvijek je cilj da se drži rezultatski priključak, da se duel odluči na jednu ili dvije lopte.

Budućnost je taj cilj u prvom poluvremenu ispunila zahvaljajući sjajnom Nikoli Ivanoviću, koji je za 14 minuta upisao 20 poena i najzaslužniji je što je njegov tim na odmor imao plus pet – 44:39.

U nastavku su “plavi” imali problema sa Zvezdinom agresivnom odbranom, ali su odgovarali na isti način, bili su čvrsti i stabilni, nisu gubili ritam i kada nije išlo u napadu, a ključ je bila i defanziva nad najboljim napadačem protivničkog tima – Džordanom Lojdom, koji je meč završio sa svega 10 poena, uz šut iz igre 3/12.

Na kraju, Budućnost je imala i malo sreće, Zvezdini skupi stranci, sa evropskom reputacijom, promašili su i neke otvorene šuteve, ali sreću je potrebno i zaslužiti.

Takođe, gosti su na sjajan način iskoristili odluku Saše Obradovića da ne pravi faul u posljednjem napadu, izdržali presing do kraja, tako da nakon promašaja Ivanovića praktično nije ostalo ni vremena za pokušaj rivala.

Ivanović je sa 20 poena iz prvog dijela bio najefikasniji igrač meča, Džastin Kobs je upisao 11, Melvin Edžim, uz sjajnu odbranu, deset.

Budućnost već za dva dana igra protiv Ulma u Njemačkoj meč Evrokupa.

CRVENA ZVEZDA - BUDUĆNOST VOLI 65:67 (20:17, 19:27, 16:12, 10:11)

Beograd - Dvorana „Aleksandar Nikolić”. Igrano bez prisustva publike: Sudije: Saša Pukl (Slovenija), Tomislav Hordov (Hrvatska), Josip Radojković (Hrvatska).

Crvena zvezda: O’Brajant 4 (2-1), Ročesti 11, HOL 3 (1-1), Volden 7 (2-2), LOJD 10 (3-3), Davidovac 13 (6-6), LAZIĆ, Dobrić 5, Simonović, JAGODIĆ-KURIDŽA 7 (1-0), KUZMIĆ 1 (2-1), Teri 4 (2-0).

Budućnost Voli: KOBS 11 (5-5), Ivanović 20 (4-4), EDŽIM 10 (3-3), Šehović, D. NIKOLIĆ 8, Apić 2 (2-2), Mitović 5 (1-1), DELA VALE 2 (2-2), Z. Nikolić, Popović 5, RID 4, Žugić.

Bonus video: