Bojan i Jelena Dubljević najbolji u inostranstvu

U Crnoj Gori najbolji Filip Barović i Božica Mujović, najbolji mladi Milić Starovlah i Dragana Živković
397 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2017. 19:14h

„Važno je zvati se Ernest”, predstava Oskara Vajlda po kojoj je 2002. snimljen film pod istim nazivom, proslavila je britanskog glumca Ruperta Evereta.

Kada je crnogorska košarka u pitanju, izgleda da je važno prezivati se Dubljević - za najbolje igrače u inostranstvu proglašeni su 30-godišnja Jelena Dubljević i njen četiri godine mlađi sugrađanin i prezimenjak Bojan. Nagrade su, preko posrednika, stigle u prave ruke, jer su dvoje sjajnih Nikšićana obilježili godinu na izmaku.

Jelena je prva zvijezda Galatasaraja, za koji u Evroligi prosječno bilježi 16,4 poena, 5,7 skokova i 1,8 asistencija u Evroligi. Zbog povrede je propustila Evropsko prvenstvo u Češkoj, a koliko znači „crvenima” dovoljno govori činjenica da bez nje Crna Gora prvi put nije prošla prvu fazu. Kada se oporavila, vodila je nacionalni tim do pobjeda nad BiH i Islandom u kvalifikacijama za naredni Eurobasket. Priznanje je primio njen brat Dušan, koji je selektor mlade reprezentacije.

Bojan Dubljević je sa Valensijom osvojio prvu titulu prvaka Španije, bio MVP finala, kao i najbolji centar ligaškog dijela španskog šampionata, kao i Evrokupa, u kojem je „narandža” stigla do finala. Bio je i kapiten i najbolji igrač reprezentacije, koja je prvi put stigla do osmine finala Eurobasketa.

Za košarkaša godine u Crnoj Gori je izabran Filip Barović, iako je tek od ove sezone u Budućnost Voliju. Dobra izdanja u dresu kluba koji je napustio veoma mlad, kao i dobre partije na šampionatu Starog kontinenta, natjerale su klubove da ga izaberu za najboljeg u zemlji.

„Ovo je prijatno iznenađenje. Obično igrači koji imaju ulogu u timu kao ja ne dobijaju ova priznanja. Hvala svima - klubu koji me je predložio, svima koji su glasali za mene, Savezu i naravno saigračima iz Budućnosti i reprezentacije. Mislim da su sa ovom nagradom povezana odlična izdanja Budućnosti”, rekao je 27-godišnji Nikšićanin, koji se oporavlja od povrede skočnog zgloba lijeve noge.

U istoj kategoriji u ženskoj konkurenciji je najbolja Božica Mujović, organizatorka igre Budućnost Bemaksa i reprezentacije.

„Bez saigračica ova titula ne bi bila moguća. Velika mi je čast što sam najbolja seniorka Crne Gore, to mi daje podstrek da u narednom periodu radim još bolje. Za 2018. su mi želje da Budućnost uđe na fajnl-for Regionalne lige i da reprezentacija dobije naredne dvije utakmice”, rekla je 21-godišnja Podgoričanka.

Zanimljivo, najbolji mladi košarkaš je Milić Starovlah, a ne neko od srebrnih kadeta.

„Ovo je veliko iznenađenje za mene i veliki motiv da nastavim sa radom”, naglasio je 19-godišnji Pljevljak, koji ove sezone skuplja prve minute u dresu Budućnosti.

Mlada košarkašica godine je 16-godišnja Dragana Živković, koja je debitovala i za seniorsku reprezentaciju, a igra za Budućnost Bemaks i mladi tim Lovćen-Budućnost u U17 Regionalnoj ligi.

„Počastvovana sam. Plan mi je da u narednom periodu još više radim i napredujem”, istakla je Živkovićeva.

Predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore Milo Đukanović je ocijenio 2017. najuspješnijom godinom od obnove nezavisnosti.

„I dalje ćemo biti jedna od rijetkih zemalja koja ima sve selekcije u A diviziji, a rezultatom kadeta smo premašili očekivanja i dali novi podstrek razvoju košarke. Nakon izgradnje infrastrukture, problem je bio stručni rad sa mladima, ali smo se organizovali i više nema ranih odlazaka iz zemlje. Veliku zahvalnost dugujemo Bogdanu Tanjeviću, koji je dao najveći doprinos u jačanju stručnog kadra, a u jednom trenutku je preuzeo i A reprezentaciju i zaslužan je za istorijski rezultat”, rekao je Đukanović, uz napomenu da će izgradnja dvorane na mjestu bivšeg bazena SC „Morača” doprinijeti još boljem radu sa mlađim kategorijama.

Galerija

Bonus video: