Pobjeda u derbiju najbolji uvod u paklen kraj mjeseca

Košarkaši Budućnost Volija trijumfom nad Partizanom napravili sjajnu uvertiru za pet gostovanja do kraja januara

5680 pregleda 1 komentar(a)
Najbolji meč u dresu Budućnosti: Amedeo dela Vale šutira preko Erika Mike, Foto: Savo Prelević
Najbolji meč u dresu Budućnosti: Amedeo dela Vale šutira preko Erika Mike, Foto: Savo Prelević

Četiri dana nakon rapsodije protiv Burga i oborenog klupskog rekorda u Evrokupu sa 108 poena, košarkaši Budućnost Volija su odigrali potpuno drugačiju utakmicu. Kao i mnogo puta ranije, derbi sa Partizanom je na momente više ličio na rovovsku borbu nego na košarku, sa mnogo vatrenih duela i neizvjesnosti do kraja.

Deveti put u posljednjih 10 puta, obračuni „plavih” i „crno-bijelih” završeni su jednocifrenom razlikom, što dovoljno govori o kakvom je rivalstvu riječ.

- Realno je bilo očekivati da bude teško. Bez obzira na stanje obje ekipe, uvijek je derbi naporna utakmica i bukvalno na jednu loptu. I ovog puta je skoro bilo tako. Dobro je što smo pobijedili, jer nam ovo daje takt za nastavak januara - istakao je heroj utakmice Nikola Ivanović.

Za Partizan je prvi put u ABA ligi igrao novi plejmejker Džoš Perkins, koji je pravio probleme odbrani Budućnosti dok je bio na terenu.

- Kada je otišao Gordić morali su da nađu zamjenu i igraju kvalitetnije kada je on na terenu. Donio je blagi impuls u napadu, mislim da će im biti dobro pojačanje za nastavak Evrokupa i ABA lige - istakao je njegov kolega po poziciji.

Ivanović je posljednju četvrtinu počeo tehničkom greškom, jer se bunio što nije suđen očigledan faul Rada Zagorca nad njim. Tu nervozu je sjajno kanalisao, jer je u završnih 10 minuta ubacio 15 poena i donio svom timu veoma važnu pobjedu.

- Naljutio sam se tih 10-15 sekundi, poslije toga sam bio smiren. Nije to što je sudija „dunuo” uticalo previše na mene, a ni moja reakcija apsolutno nije bila na mjestu. Dobro je što sam nakon nje pogodio trojku i doprinio važnim poenima - prokomentarisao je 26-godišnji Podgoričanin.

Za Budućnost tek kreće pakao - od sjutra do 30. januara odigraće čak pet utakmica u gostima. Program otvaraju dvostrukim duelom sa Cedevita Olimpijom, prvo sjutra (20.30) u 2. kolu Top 16 faze Evrokupa, a potom dva dana kasnije u zaostalom meču 5. runde ABA lige. Već u subotu će igrati sa Borcem u Čačku, a naredne sedmice ih čekaju dueli sa Virtusom u Bolonji i FMP-om u Železniku.

- Pobjeda bi nam puno značila za nastavak sezone u Evrokupu, ali dva dana kasnije igramo sa Cedevitom i u ABA ligi. Ukoliko u ovom važnom periodu uspijemo da „prešaltamo” glave sa utakmice na utakmice u pet dana. Ta dva meča u Ljubljani i jedan u Čačku su ključ, a prvi će mnogo značiti.

Zanimljivo, u posljednjoj četvrtini utakmice sa Partizanom od startera su na terenu bili samo Amedeo dela Vale i Vili Rid, i to zajedno 119 sekundi. Odlične partije Luke Mitrovića, Dragana Apića, oporavljenog Petra Popovića, kao i italijanskog reprezentativca, ohrabrenje su pred nastavak sezone.

- To se dosad nije dešavalo jer nismo uspijevali da treniramo svi zajedno. Ovdje nema prve i druge petorke, a dobro je što smo konačno svi zajedno i možemo da rotiramo sve igrače, jer svaki momak koji je u timu ima kvalitet za ozbiljan doprinos na svakoj utakmici - zaključio je Ivanović.

Dela Vale: Srećan sam što sam konačno pronašao ritam

Kada je stigao u Podgoricu, Amedeo dela Vale se odmah zarazio koronavirusom, koji mu je usporio uklapanje u novi tim. Dva mjeseca kasnije, Italijan se izborio za veoma važnu ulogu, što je dokazao sa 17 poena u pobjedi nad Partizanom.

- Veoma sam srećan zbog pobjede, to je važnije od bilo čijeg ličnog učinka. Došao sam usred sezone, nije bilo lako uklapanje za mene, ekipu i posebno za trenera. Srećan sam što sam konačno pronašao ritam i što mogu da pomognem saigračima na terenu - istakao je 27-godišnjak iz Pijemonta.

Italijanski reprezentativac je i zbog navijača, kojih nema na tribinama, zadovoljan što su srušeni „crno-bijeli”.

- Znam da je s Partizanom veliko rivalstvo, srećan sam zbog navijača koji su nas gledali iz kuće. Idemo dalje, ABA liga je ove sezone dosta izjednačena, a ispred nas je težak raspored. Sad igramo u gostima sa Cedevitom, Borcem i FMP-om, moramo da idemo meč po meč i pokušamo što više da ih dobijemo.

Budućnost već sjutra igra prvu od dvije vezane utakmice sa Cedevita Olimpijom u Ljubljani. Pobjeda bi širom otvorila vrata četvrtfinala Evrokupa.

- Definitivno će to biti veoma važna utakmica. Ne znam da li će biti odlučujuća ili ne, ali sigurno je da želimo pobjedu - poručio je Dela Vale.

Bonus video: