„Crvene” spremne da ovjere šesti Eurobasket

Pobjeda nad Izraelom u “Bemax areni” (19 sati) crnogorskim košarkašicama donosi plasman na novo Evropsko prvenstvo

6089 pregleda 1 komentar(a)
Ne potcjenjuju Izrael: Jelena Škerović sa svojim izabranicama na meču sa Švedskom, Foto: Savo Prelević
Ne potcjenjuju Izrael: Jelena Škerović sa svojim izabranicama na meču sa Švedskom, Foto: Savo Prelević

Prvu od dvije zacrtane prepreke, najveću, crnogorske košarkašice su preskočile pobjedom nad favorizovanom Švedskom, ostao je lakši dio posla - trijumf nad Izraelom, večeras u 19 sati u “Bemaks areni”, donosi izabranicama Jelene Škerović plasman na šesto uzastopno Evropsko prvenstvo.

“Crvene” nemaju prava na grešku - plasman na Eurobasket zavisi samo od njih, ali su velike favoritkinje protiv ekipe koja nema pobjedu u grupi i koju su u prvom međusobnom duelu kvalifiakcione B grupe, u grčkom Heraklionu, savladale sa 73:66.

U toj utakmici, bez najbolje košarkašice i svjetske zvijezde - Jelene Dubljević, našu selekciju su predvodile Milica Jovanović sa 23 poena i 10 skokova i Markiša Getling koja je imala dabl-dabl učinak sa 20 poena i takođe 10 uhvaćenih lopti.

Ako se zna da je Jelena Dubljević u 5. kolu u kvalifikacija, maestralnom partijom protiv Švedske proglašena za najbolju igračicu u svim grupama sa indeksom korisnosti od čak 42 (34 poena, 14 skova i pet asistencija), onda naše košarkašice ne bi trebalo da strahuju. Ipak...

- Ono što je jako bitno za našu perspektivu i na što smo posebno obratile pažnju jeste da ubrzano igru i pratimo ritam kakav, recimo, u modernoj košarci ima Švedska, koju smo savladale. I to prvi put nakon tri poraza. Izrael nije tako kvalitetna ekipa, ali ih ne smijemo potcijeniti jer igraju atipično. Na korak smo od plasmana, ekipa je u euforiji zbog trijumfa nad Švedskom, ali slavićemo nakon Izraela - upozorila je Jelena Škerović.

Crna Gora ima priliku da upotpuni sjajan bilans eks-Ju ekipa, pošto je od 16 učesnica već poznato da će na završnom turniru igrati Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovima i Slovenija. Selekciji BiH biće to prvo učešće nakon 1999. godine, a do njega ih je vodila naturalizovana Amerikanka Kortni Hart, koja je poslije Dubljevićeve bila najkorisnija igračica sa indeksom 37. Slovenija je izborila treći plasman.

- Mi smo presrećne i oduševljene pobjedom nad Švedskom. To je ogroman napredak za nas, našu košarku. Protiv Izraelki moramo da pobijedimo kako bismo bile sigurne u plasman. One se kvalitetom ne mogu porediti sa Šveđankama, čije igračice nastupaju u Evroligi, ali su neugodne i atipično agresivno igraju u odbrani. Imamo, međutim, recept - našla ga je naša selektorka tokom utakmice u Heraklionu, kada smo koristili prednost na centarskim pozicijama. Treba da spustimo loptu i napadnemo na njihove centre, što znači da će Dubljević i Getling opet imati važnu ulogu - smatra Jovana Pašić, koje je pobjedi nad Švedskom doprinijela sa pogođenom trojkom, te po tri skoka i asistencije.

Izraelke su odmorne, imaće prvi duel u balonu “Bemax arene”, dok je Jelena Dubljević protiv Šveđanki na parketu provela svih 40 minuta, a imaće samo dan za odmor.-

To što je Jelena igrala bez odmora protiv Šveđanki nije problem, jer naše najbolje igračice su navikle na takav ritam već godinama. Samo je važno da zadržimo fokus, odigramo angažovano i sa puno energije. Presrećne smo i prepune samopouzdanja nakon pobjede nad Švedskom. To je ekipa popunjena sjajnim evroligaškim bekovima. Ključna je bila odbrana i, naravno Jelena, koja je pokazala zašto je najbolja. Bićemo spremne za Izraelke, znamo da igraju atipično i agresivnno ali im nedostaje visine - smatra Sofija Živaljević, bek-šuterka slovačkog Ružomberoka.

Bonus video: