Čudan rasplet za Budućnost Voli - od ivice ponora do realne šanse za Evroligu

Ako večeras savlada Burg i Cedevita Olimpiju u utorak sa bar četiri razlike, timu Dejana Milojevića bi se otvorio lakši dio kostura. U četvrtfinalu bi ga čekao Monako Zvezdana Mitrovića, koji na raspolaganju ima samo samo osam seniora

13241 pregleda 47 reakcija 18 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Utorak veče, 22 časa i 15 minuta. Košarkaši Budućnost Volija na ivici ponora, jer se u Ljubljani događa ono što im nikako ne odgovara - Cedevita Olimpija na dva i po minuta do kraja vodi protiv Virtusa 84:75 i sve što bi trebalo da uradi je da zadrži prednost i domogne se četvrtfinala Evrokupa.

Ali, Marko Belineli i Miloš Teodosić, uz pomoć izgubljene lopte i nesportske lične greške Luke Rupnika, kreiraju jedan od najvećih preokreta u evropskoj košarci ove sezone i slave nakon produžetka (108:98).

Time Italijani ostaju u igri za prednost domaćeg terena u cijeloj nokaut fazi Evrokupa, ali i otvaraju šansu Budućnosti ne samo da uđe u četvrtfinale, već i da se domogne Evrolige.

Jeste da je do tog sna još mnogo prepreka, ali Podgoričani sada sve drže u svojim rukama i čini se da imaju kvalitet da doguraju do finala, samim tim i do vize za elitno takmičenje.

Ali, da bi uopšte došli do nokaut faze, neophodno im je da večeras (20.45) u Francuskoj savladaju oslabljeni Burg i onda u utorak poraze Cedevita Olimpiju sa bar četiri razlike.

U tom slučaju upali bi u lakšu polovinu kostura, u kojoj nema ni Virtusa ni UNIKS-a do finala. Podgoričani bi se u četvrtfinalu, koje se igra na dvije pobjede, sastali sa Monakom.

Tim Zvezdana Mitrovića igra odlično, u špansko-francuskoj grupi E sa Huventudom, Unikahom i Nanterom je obezbijedio 1. mjesto kolo prije kraja, ali bivši crnogorski selektor na raspolaganju ima samo osam seniora!

Monako, baš kao i Asvel u Evroligi, profitira od čudne situacije u francuskoj Pro A ligi. Brojni klubovi ne žele da igraju pod plaštom straha od koronavirusa, a zapravo traže da im država plaća tzv. šamaž, tj. 84 odsto od dogovorenih plata, jer zbog praznih dvorana nema prihoda.

Zato je Tim sa Stijene odigrao svega devet mečeva u domaćem šampionatu, iako je ovog vikenda na programu 23. kolo!

S obzirom na to da su se francuski klubovi sa rukovodstvom lige konačno dogovorili da se prvenstvo igra po ustaljenom rasporedu (mada niko ne zna kako će se sve nadoknaditi), jasno je da Monako u četvrtfinalu Evrokupa, od 23. do 31. marta, neće bit svjež kao sada.

To je šansa za Budućnost, jer Dejan Milojević ima znatno veću mogućnost rotacije nego Mitrović, što je u situaciji kada se igraju eventualno tri utakmice u osam dana velika prednost.

Ako bi stigli do polufinala, „plavi” bi se sastali sa pobjednikom grupe F ili drugoplasiranim iz grupe H.

Ko god da to bude, ne bi bio favorit protiv tima iz Podgorice. Najbliži 1. mjestu u grupi F je rival iz prve faze Metropoliten (skor 3:1), koji bi to mogao praktično da obezbijedi ako večeras u Parizu savlada Lokomotivu Kubanj.

Šansu imaju i Partizan i Trento (po 2:2), dok bi Rusi (1:3) morali da slave i večeras u Gradu svjetlosti i potom protiv Trenta u Krasnodaru, a da Partizan večeras izgubi na sjeveru Italije i potom dobije Metropoliten.

U tom slučaju bi sve tri ekipe imale skor 3:3, pa bi odlučivala koš-razlika.

U grupi H za 2. mjesto se bore Gran Kanarija, Andora i Mornar. Ko god od te tri ekipe stigne do četvrtfinala teško da bi u eventualnom polufinalu imao prednost domaćeg terena protiv Budućnosti, jer bi imao maksimum tri pobjede (toliko je neophodno i „plavima”) i vjerovatno slabiju koš-razliku.

San je tako daleko, ali i tako blizu...

Bonus video: