Pavićević: Samo smo mi i Real prošle godine isplatili sve igrače, pitanje je koliko bi Bar bio interesantan Evroligi

"Mi smo od simpatičnog Mornara iz Bara došli do toga da protivniku više nije simpatično"

11298 pregleda 42 reakcija 11 komentar(a)
Pavićević, Foto: KK Mornar/Media Pro
Pavićević, Foto: KK Mornar/Media Pro

Regularni dio ABA lige bliži se kraju, ostalo je još pet kola da se odigra, plus zaostale utakmice, a pred košarkašima Mornara je gostovanje Partizanu.

Barani danas (17 časova) u 22. kolu igraju protiv "crno-bijelih" i traže pobjedu u borbi za plej-of.

A trener Barana, Mihailo Pavićević uoči meča sa Partizanom u intervjuu za "Mozzartsport" govorio je o rezultatima Mornara, usponu kako u regionu tako i u Evropi kao i o eventualnom učešću u Evroligi.

Kaže da je Mornar - uz Real Madrid - jedini klub, koji je prošle godine isplatio sve igrače nakon prekida sezone zbog pandemije koronavirusa.

“Nikome nijesmo ostali dužni. Podatak iz prošle godine kada je nastala pauza zbog korone: Samo su Real Madrid i Mornar u Evropi isplatili sve igrače, 100 odsto plate. Do kraja su ugovori isplaćeni, iako se sezona završila 15. marta. Mislim da su čak i u NBA kratili. Zato nam je uvijek mejl zatrpan ponudama od menadžera i igrača. I sada sve plaćamo. Mislite da bi Amerikanci bili tu da ne dobijaju… Što obećamo, to ispunimo”, kaže Pavićević za Mozzart Sport.

Mornar je postepeno, korak po korak išao do vrha košarke u regionu. A počeci su bili teški...

“Tajne nema, to je djelo mog brata. Prva opcija je bila da radimo sa mladim igračima, kao svaki mladi klub, da imamo koristi od toga, da napravimo ´fabričku traku´, gdje bi dolazili mladi igrači i da tako klub funkcioniše. Imali smo 17 reprezentativaca u svim kategorijama. Bio je tada tu Nikola Ivanović, pružili smo mu šansu i on je to iskoristio. I to ljeto je otišao u Budućnost. Klub nije imao gotovo nikakve koristi od toga. Već pred početak te sezone se pojavio problem da li može klub da se takmiči. I tada je moj brat krenuo drugim putem”, prisjeća se Pavićević kako je izgledalo na početku.

San je da ekipa jednog dana igra Evroligu. A da bi Mornar igrao u tom takmičenju neki uslovi moraju da se ispune. Počevši od dvorane...

“Teško je reći. Moj brat je već dogovarao sa ljudima iz opštine rekonstrukciju dvorane, jer ona mora da ispuni uslove Evrolige. E, onda ima i ono da je dvorana u Podgorici registrovana za Evroligu, u krajnjoj liniji bismo tu mogli da igramo, čisto hipotetički gledano. U januaru sam rekao da idemo na prvo mjesto, ali ispada da sam izbaksuzirao. Možda je to djelovao nekome prepotentno, ali gledao sam kako igramo, rivale. Sada smo spušteni malo na zemlju iz objektivnih razloga. Ako se dokopamo plej-ofa, pod uslovom da se vrate Pulen i Vajthed na nivou na kom su bili, nikome neće biti lako protiv Mornara”.

Potom je Pavićević nastavio izlaganje o Evroligi.

“Znamo šta tamo preovladava. Pored velikih klubova i tržišta, gleda se i organizacija. Ide se ka NBA. To je i košarka i biznis i marketing. I po licencama se vidi da se ne gleda samo rezultat. Ako bi se to gledalo, sigurno da i Zvezda i Partizan zaslužuju A licencu. Ali, znate, godinama se trude da uključe London, znamo da tamo nije košarka, ali je tržište. To je objektivna realnost. Ide se ka sistemu da će se vrlo brzo Evroliga popunjavati samo kroz Evrokup. Pitanje je koliko bi bio interesantan mali Bar, iz države od 650.000 stanovnika. To je dodatni problem za nas, ali mi se borimo, to je ljudski. Ali, nijesmo još obezbijedili ni plej-of, da ne spremamo ražanj dok je zec u šumi”, rekao je Pavićević.

Kada je riječ o ABA ligi smatra da su Crvena zvezda i Budućnost ispred ostalih rivala.

“Rekao bih da su Zvezda i Budućnost korak ispred nas, a da smo Cedevita, Igokea i mi u istoj situaciji. Na početku sezone sam rekao da je Zvezda apsolutni favorit, izgledali su fantastično, oduvali su nas u Beogradu sa parketa. Ne znam šta se desilo da moj cijenjeni kolega Saša Obradović plati ceh, to je za mene bilo najveće iznenađenje. Ne, ne daj Bože, zbog dolaska Dejana Radonjića koji je dokazan trener, već sam mislio da će Saša to da izgura do kraja. Oni su i sada prvi favoriti, ponovo se vraćaju, Radonjić je iskusan trener. I uglavnom su im ključni igrači preležali koronu, a ima i jedna stvar koja je mnogo bitna – igranje u Evroligi”, smatra Pavićević.

Potom je govorio o Budućnosti.

“Odlična ekipa sa jasno podijeljenim ulogama. Moram da kažem da je trener Mijović odradio najveći dio posla i odradio ga je sjajno. Ne želim da ulazim u politiku drugih klubova, to je njihovo pravo, ali ću da kažem da je odradio sjajan posao. Dobili su Zvezdu u Beogradu, što je sada u završnici veliki kapital. Došao je poslije Milojević i uvijek je pozitivna reakcija kada stigne novi trener. Poslije Zvezde je, za mene, Budućnost drugi glavni favorit za osvajanje ABA lige”.

Potom slijede Igokea, Cedevita Olimpija i Mornar:

“U startu je to napravljena ekipa za veliki plasman, za mene Igokea nije uopšte nikakvo iznenađenje. Trener Bajić je to odlično složio. Tu smo i mi sa Cedevitom, pa kom obojci, kom opanci. Mi ćemo vrijebati iz prikrajka. Mi smo od simpatičnog Mornara iz Bara došli do toga da protivniku više nije simpatično. Malo smo prodrmali ove vječite favorite, da se ne osjećaju toliko sigurno”, rekao je Pavićević za Mozzartsport.

Bonus video: