NOVI PREDSJEDNIK KSCG PORUČIO DA ĆE SE POSVETITI POPULARIZACIJI KOŠARKE

Peković: Bez mladih igrača nema ni budućnosti košarke

„Imamo već dosta igrača iz A selekcije koji su na zalasku karijere, moraće neki novi klinci da dođu“, naglasio je Nikola Peković

16010 pregleda 128 reakcija 17 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Kao što to obična biva sa izborima u crnogorskom sportu, i predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore, četvrti od obnavljanja nezavisnosti, dobio je jednoglasnu podršku.

Nikola Peković nije imao ni protivkandidata, pa će bar na startu imati podršku svih kluba da unaprijedi crnogorsku „kraljicu igara“, u kojoj je mnogo izazova.

Prije svih, u stvaranju igrača, jer se stvorio jaz između generacije u kojoj je on bio i sada aktuelne, a nove snage nisu na nivou sadašnjih reprezentativaca...

„Velika mi je čast i obaveza, hvala svima koji su me podržali. Nadam se da ću opravdati povjerenje. Maksimalno savjesno ću raditi posao koji je preda mnom. Imamo dosta obaveza, mnogo takmičenja, biće dosta raznih pitanja i trudiću se, sa svojim timom, da što bolje odgovorimo na sve zahtjeve“, rekao je Peković.

Košarkašice u junu očekuje Evropsko prvenstvo u Španiji i Francuskoj, a košarkaši u avgustu počinju drugi krug kvalifikacija za Mundobasket, a promjena na klupi neće biti.

„Selektor ostaje Boško Radović. Tu nema nikakvih promjena, mijenjalo se samo rukovodstvo“, jasan je 35-godišnji Bjelopoljac.

Peković je po završetku igračke karijere skoro dvije godine bio predsjednik Partizana, ali mu je taj posao sigurno bio zahtjevniji nego ovaj koji ga čeka u KSCG. U ekspozeu je poručio da želi da popularizuje košarku kod najmlađih i da što više pravih košarkaša nastane u Crnoj Gori.

„Već krajem sedmice idemo po opštinama, da obavimo razgovore sa svima sa kojima budemo mogli. Poslati su dopisi klubovima, sve mora da se obiđe i sagleda, jer bez mladih igrača nema ni budućnosti košarke. Imamo već dosta igrača i A selekcije koji su na zalasku karijere, moraće neki novi klinci da dođu“.

Problem je i činjenica da brojni klubovi u Crnoj Gori imaju strance (Mornar ih je ove sezone pod ugovorom imao čak desetoricu), a u nekim veterani uzimaju minutažu talentovanoj djeci.

„Sigurno je da ne možemo da uskratimo klubovima koji se bore za medalje da dovode strance, ali svako voli da ima što više naših igrača. Imamo dosta timova u ABA 2 ligi, Prva liga nikad nije bila ovako jaka i mislim da ima dosta mjesta za napredak. Trudićemo se da to što više poboljšamo“, naglasio je Peković, koji je za reprezentaciju odigrao 45 utakmica.

Skupština je počela minutom ćutanja u čast prvog selektora ženske reprezentacije Miodraga Baletića, predsjednika Skupštine Rafeta Husovića i predsjednika Arbitražne komisije, Miodraga Bojanića.

Novi predsjednik Skupštine je Radoslav Jovanović, dok je potpredsjednik Zoran Kojičić. Arbitražnu komisiju će voditi Željko Vuković, a njen novi član je Radoje Božović. Za predsjednika Nadzornog odbora je izglasan Jovan Marković.

Veselin Barović je, na predlog Pekovića, izabran za člana Upravnog odbora.

„Imao sam ličnu želju, a ne obavezu, da ga pozovem u Upravni odbor zbog znanja, iskustva i kontakata koje posjeduje“, objasnio je novi predsjednik.