„Crvene” žele da iskoriste dobar raspored u „grupi smrti”

Evropsko prvenstvo za košarkašice u Francuskoj i Španiji - Crna Gora na startu sa Grčkom (15 h)

6348 pregleda 2 komentar(a)
Prvi i najvažniji meč protiv Grčke: Jelena Škerović sa svojim izabranicama, Foto: Savo Prelević
Prvi i najvažniji meč protiv Grčke: Jelena Škerović sa svojim izabranicama, Foto: Savo Prelević

Ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore startuje danas na Evropskom prvenstvu u Francuskoj i Španiji. Izabranice Jelene Škerović u 15 sati igraju sa Grčkom u Valensiji prvu utakmicu u grupi B. Biće to šesti uzastopni nastup crnogorskih košarkašica na evropskim prvenstvima.

“Crvene” će se na kontinentalnom šampionatu drugi put “izmjeriti” sa Grčkom i tražiti revanš za poraz prije šest godina (76:63).

- Sve vrijeme smo se spremale za ovaj izazov. Prvu utakmicu igramo protiv Grčke, koja je kvalitetan protivnik. Pokazali su u pripremnom periodu da su dobar tim, imaju nekoliko kvalitetnih i iskusnih igračica. Znamo da će biti oslabljene neigranjem njihove najbolje šuterke, ali nas to ne smije opustiti. Sigurna sam da nam borbe i želje neće faliti i vjerujemo da će to dati rezultat - kazala je krilni centar, Kristina Raković.

U drugom meču grupe B, tri sata kasnije, igraju Srbija i Italija. Pobjednice iz grupa idu u četvrtfinale, drugoplasirana i trećeplasirana ekipa će u osminu finala.

- Idemo korak po korak, pa sada razmišljamo samo o prvoj utakmici protiv Grčke. Smatramo da je to naša najveća šansa. Ipak, kao što sam rekla, idemo korak po korak, a na Evropskom prvenstvu se nikada ne zna - zaključila je Kristina Raković.

Naše su košarkašice slavile u dvije posljednje pripremne utakmice protiv selekcije BiH, a dobile su i tri posljednje takmičarske utakmice na putu ka plasmanu na Evropsko prvenstvo.

- Jedva čekamo start šampionata, jer mislim da smo se spremile jako dobro. Treba da igramo jako, da se držimo plana jer jedino tako možemo da očekujemo pobjedu. Grčka je dobra ekipa, ima nekoliko igračica koje nastupaju u Evroligi i Evrokupu i to su nosioci igre. Poznajemo ih, međutim, jako dobro, tako da mislim da im se možemo suprotstaviti. Izvukle smo pouke iz prethodnih takmičenja i znamo da je bitno da budemo maksimalno fokusirane na svaku narednu utakmicu. Treba da budemo zadovoljne što protiv najlakšeg protivnika u grupi igramo na startu. Idemo onda dalje, nikada se ne zna na kom mjestu možemo završiti, prvom, drugom ili trećem, grupa sa kojom se ukrštamo je grupa A u kojoj je Španija, možda opet naiđemo na njih da vratimo dug - naglasila je Milica Jovanović.

Upravo su “crvene” najbliže velikoj medalji bile 2015. godine, ali su u četvrtfinalu u dramatičnom finišu izgubile od Španije sa 75:74.

- Imamo baš jaku grupu, ali smo se odlično pripremile i optimisti smo da ćemo proći u drugu fazu. Na startu već imamo sjajnu šansu da ostvarimo taj cilj. Odradile smo dobre pripreme i mislim da smo spremne da krenemo već od Grčke sa dobrom igrom. To znači da smo odlično radile na postavci igre, kojom se dovodimo u poziciju da igramo dobro i napad i odbranu. Ukoliko to ostvarimo na parketu, onda povećavamo i šanse za pobjedu - kazala je Jelena Škerović na konferenciji za novinare u Valensiji.

I iskusni bek Snežana Aleksić je apostrofirala snagu ekipa u grupi B.

- Na šampionatu su samo najbolje ekipe, ali je naša grupa izuzetno kvalitetna. Već na startu protiv Grčke moramo biti fokusirane i dati maksimum. Baš kao što smo dale maksimum i u prethodnih 20 dana priprema - istakla je Snežana Aleksić.

Imamo baš jaku grupu, ali smo se odlično pripremile i optimisti smo da ćemo proći u drugu fazu. Na startu već imamo sjajnu šansu da ostvarimo taj cilj. Odradile smo dobre pripreme i mislim da smo spremne da krenemo već od Grčke sa dobrom igrom, kazala je selektorka Jelena Škerović

Bonus video: