Crnogorski obračun je uvijek veliki derbi

Iako je Mornar na začelju Admiralbet ABA lige, sa skorom 0:5, današnji duel protiv Budućnost Volija u “Morači” (17 časova) privlači najviše pažnje u 6. kolu

11833 pregleda 3 komentar(a)
”Uvijek je teško u crnogorskom derbiju”: Petar Popović na posljednjem meču sa Mornarom u ABA ligi, Foto: SAVO PRELEVIC
”Uvijek je teško u crnogorskom derbiju”: Petar Popović na posljednjem meču sa Mornarom u ABA ligi, Foto: SAVO PRELEVIC

Dvije pobjede u polufinalu ABA lige, jedna u meču za trofej u Kupu Crne Gore i još tri u finalu Prve lige. Sve su to slabe utjehe košarkašima Budućnost Volija za ono što im je prethodilo - poraz u posljednjem meču regularnog dijela sezone 2020/2021. u regionalnom takmičenju, koji ih je praktično ostavio bez druge titule i povratka u Evroligu.

Tog 18. aprila, “plavi” su potonuli u Baru, dozvolili Mornaru da slavi 100:92 i samim tim ostali bez šansi da doigravanje za šampionsko prstenje čekaju sa prve pozicije. A koliko je domaći teren bio važan u finalu, govori činjenica da ni Crvena zvezda ni Budućnost nisu izgubili nijednom pred svojim navijačima, pa je nakon pet mečeva trofej ostao u Beogradu.

Pet igrača koji su i prošle sezone igrali za Budućnost su i sada tu i pokušaće da se osvete Baranima. Motiv ima i Aleksandar Džikić, koji je 2018. godine, nakon senzacionalne titule u ABA ligi, ispisao i drugu stranu klupske istorije, jer je postao prvi i do sada jedini trener koji “plavima” nije donio titulu nacionalnog prvaka.

Crnogorski derbi je prije početka sezone najvaljivan kao apsolutno najatraktivniji meč 6. kola, a očekivalo se da će obje ekipe biti u vrhu, jer nisu imale pretežak raspored. Budućnost je imala bar za nijansu teži, ali je odlično odradila posao i u prvih pet mečeva izgubila samo od Zvezde u “Pioniru”, dok je Mornar još bez trijumfa pred današnji obračun u “Morači” (17 časova).

- Očekuje nas vrlo teška utakmica. Prije svega, kvalitet našeg protivnika nije u skladu sa trenutnom situacijom i pozicijom. Mornar u posljednja četiri meča ima skor 2:2, s tim da je poražen od evroligaša poslije vrlo dobre partije, dok je u Beogradu protiv FMP-a izgubio na jednu loptu. Nikako ne smije da se potcijeni i sigurno će u Podgoricu doći silno motivisan - upozorio je Džikić.

9:3 vodi Budućnost Voli u pobjedama protiv Mornara u ABA ligi. Skor u “Morači” je 6:0 za domaće, čija je najubjedljivija pobjeda bila 31 razlike u sezoni 2018/2019. (102:71)

Mornar već godinama igra na mahove, što može da bude problem za rivale.

- Barani imaju raznovrsnu spoljnu liniju, vrlo su šuterski potentni i agresivni. Moramo da iskontrolišemo njihove serije i budemo fokusirani tokom svih 40 minuta - naglasio je Džikić.

Na klupu tima sa juga Crne Gore se vraća Mihailo Pavićević, koji je preležao koronu. U njegovom odsustvu, tim je vodio 26-godišnji pomoćnik Vaso Milović, koji je izgubio od FMP-a (83:81) i Zvezde (77:69) u ABA ligi, a u FIBA Evropa kupu u “Topolici” nadigrao Lejden (87:74) i Iraklis (88:65).

- Nije nas ni ove godine mimoišao kovid i opet na početku prvenstva, kao i lani. Na svu sreću, za sada prolazimo bez nekih većih zdravstvenih posljedica. Nadam se da će tako i ostati. Ispoštovao sam protokol izolacije i sve instrukcije ljekara, lagano se vraćam poslu - rekao je Pavićević.

Iskusni trener smatra da njegov tim igra sve bolje, ali...

- Već od 2. poluvremena protiv Bahčešehira u Istanbulu smo pokazali da podižemo formu, a potvrda toga su i pobjede protiv dvije kvalitetne ekipe, kao i utakmica protiv Zvezde, na kojoj smo bili ravnopravni do posljednjih pet minuta. Ekipa polako izlazi iz igračke krize, ali rezultatski moramo da što to prije materijalizujemo u ABA ligi. Nažalost, nije dobar trenutak za popravljanje rezultata. Budućnost je u jako dobroj formi, jedna je od najkvalitetnijih i najiskusnijih ekipa u ligi. Probaćemo da pružimo što je moguće veći otpor i da eventualno iskoristimo loš dan rivala - naglasio je Pavićević.

Bek Budućnosti Petar Popović upozorava da protiv najvećeg crnogorskog rivala ne smije da bude opuštanja.

- Mornar je nezgodna ekipa, bez pobjede je u ABA ligi, ali je u FIBA Evropa kupu vezao dvije pobjede. Uvijek je teško u crnogorskom derbiju. Igramo na domaćem terenu i moramo biti koncentrisani i igrati na visokom nivou 40 minuta kako bismo došli do još jedne pobjede - jasan je 25-godišnji Cetinjanin.

Gordić na mjestu uspjeha: Uvijek sam uživao u “Morači”

Nemanja Gordić je živa legenda i ABA lige i Budućnosti. Najbolji je strijelac i asistent u istoriji regionalnog takmičenja, a prije tri i po godine je osvojio svoj drugi šampionski prsten, kada je bio jedan od heroja Podgoričana u finalu sa Crvenom zvezdom.

Sada se vraća u dvoranu u kojoj je u osam sezona u dva navrata ostavio neizbrisiv trag.

- Za mene je “Morača” jedno od najljepših mjesta gdje možete da igrate košarku. Uvijek sam uživao igrajući tu i tako će biti i danas. Očekujem dobru utakmicu dva kvalitetna tima. Budućnost igra konstantno dobro, a mi smo u usponu forme, što garantuje da će podgorička publika, koja zna šta je dobra košarka, moći da uživa - istakao je reprezentativac BiH.

Bonus video: