Kraj evropske serije: Budućnost poražena od Venecije

Budućnost poražena u Veneciji 72:67

17604 pregleda 21 komentar(a)
Atić na meču sa Venecijom, Foto: Alessandro Scarpa - Reyer
Atić na meču sa Venecijom, Foto: Alessandro Scarpa - Reyer

Evropska serija je prekinuta. Nakon tri pobjede na startu, Budućnost je doživjela prvi poraz u Evrokupu – od Venecije u gostima 72:67 u prilično haotičnoj utakmici, sa mnogo grešaka i promašaja, uz ogroman hendikep da je već nakon 48 sekundi ostala bez Vilija Rida, koji je teren napustio zbog povrede.

Budućnost je počela loše i meko, možda i pod utiskom Ridovog izlaska, pa je domaćin poveo 7:0 i 10:2, uz sedam poena Mičela Vota. Brzo su se, ipak, gosti stabilizovali, poništili zaostatak, a u drugoj četvrtini dobrom odbranom poremetili napad rivala, koji je u prvih 20 minuta imao 11 izgubljenih lopti.

Do najveće prednosti, na poluvremenu (40:33), stigli su u posljednjem minutu, sa šest lakih poena iz tranzicije, nakon agresivnog defanzivnog pristupa, preko Silija, Popovića i Nikolića.

“Moramo da zadržimo intenzitet, oni imaju širok roster”, kazao je Aleksandar Džikić uoči drugog dijela.

Intenzitet je možda i ostao isti, ali pojavili su se napadački problemi, pa je Budućnost bila čak četiri i po minuta bez koša u trećem periodu. Za to vrijeme, Viktor Sanders i Vot su postigli sedam, pa je Venecija stigla do izjednačenja (40:40).

“Plavi” su, bez obzira na to, nastavili da igraju agresivno u odbrani, vjerujući da će proraditi na drugom dijelu terena. To se i dogodilo, Jagodić-Kuridža je pogodio trojku, Kobs dugu dvojku, Vajli zakucao nakon efektne asistencije Silija, pa su gosti za dva i po minuta ponovo pobjegli na plus sedam (49:42).

Treća četvrtina, puna grešaka na obje strane (Budućnost je imala pet izgubljenih lopti, samo 11 šuteva), nastavljena je mini-serijom italijanskog tima za 49:49, pa trojkom od table Atića i na kraju poenima Tonuta uz zvuk sirene za kraj – 51:52 uoči posljednjih 10 minuta.

Budućnost nije mogla da vrati napadački ritam u prvom dijelu odlučujućeg perioda, griješila i promašivala, prije nego što je šutersko mučenje (1/5 za pet i po minuta) prekinuo Sili dvije uzastopne trojke za vođstvo (62:61) dva i 15 sekundi prije kraja.

U finišu su igrači Venecije imali veću energiju, iz dva ofanzivna skoka postigli četiri poena, dok je Kobs promašio zicer i izgubio loptu na drugoj strani.

Rasplet je domaćin dočekao sa plus plus tri – 65:62, da bi Džef Bruks trojkom doveo svoj tim na korak od pobjede – 68:62.

Ostalo je još 50 sekundi, Sili je upisao još jednu trojku, a Stoun riješio meč nakon prodora...

stat
foto: Sofascore

Di Džej Sili je upisao 18 poena za Budućnost, po 12 Džastin Kobs i Edin Atić.

Mičel Vot je meč završio sa 25 poena (11/14 iz igre), 11 je upisao Viktor Sanders.

Budućnost u narednom kolu dočekuje Cedevita Olimpiju.

Bonus video: