Srbija izgubila od Belgije, Pešić: Ovo moramo da zapamtimo

Selekcija Srbije sljedeći meč u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo igra na domaćem terenu protiv Slovačke, 25. februara naredne godine

8433 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Branislav Božić/Beta
Foto: Branislav Božić/Beta

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je danas u Monsu od selekcije Belgije 73:69 (21:13, 20:16, 22:25, 6:19), u meču drugog kola Grupe A kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine.

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Aleksa Avramović sa 19 poena, četiri skoka i tri asistencije, Filip Petrušev je postigao 16 poena, a Miloš Teodosić je dodao 14 poena, uz osam asistencija.

U domaćoj reprezentaciji najbolji učinak imao je Sam van Rosom sa 20 poena, četiri skoka i tri asistencije, Ismael Bako je upisao 14 poena, uz 11 skokova i pet asistencija, dok je Žan-Mark Mvema dodao 11 poena, šest skokova i četiri asistencije.

„Želio bih da čestitam reprezentaciji Belgije i treneru Đerđi. Zaslužili su pobjedu. Djelovalo je da smo imali kontrolu, ali napravili smo desetak grešaka i vratili protivnika u igru. Iz tih grešaka su dolazili do lakih poena i podizali samopouzdanje. Nijesmo odreagovali kako smo željeli. Znali smo i prije početka treće četvrtine da će Belgija biti agresivnija, da će igrati sa više fokusa. Počeli smo treći kvartal sa 0:9, bez prave organizacije u napadu i tako podizali samopouzdanje rivalu. Prošlu utakmicu u kvalifikacijama smo dobili, večeras smo izgubili. Ovo moramo da zapamtimo i iz ovog poraza izvučemo pouke" izjavio je selektor Srbije, Svetislav Pešić.

Tokom većeg dijela prve dionice u vođstvu je bila Srbija, a na odmor je otišla sa osam poena razlike (21:13).

Srbija je u nastavku nastavila da povećava prednost, a trojkom Avramovića gostujuća selekcija došla je do najveće prednosti u prvom dijelu (36:22).

Početak treće četvrtine obilježila je serija domaće selekcije 0:9, kojom je Belgija prišla na 38:41. Srbija je u završnici uspjela da dođe do nove dvocifrene prednosti, a na kraju je rezultat bio 63:54.

Početkom posljednje četvrtine u hali je nestalo svjetla, a meč je poslije kratkog prekida nastavljen. Belgija je serijom (2:12) otvorila posljednju dionicu, i tako je došla do prednosti (65:66).

Belgija je do kraja meča uspjela da sačuva vođstvo, i da poslednju četvrtinu riješi u svoju korist rezultatom 6:19.

Nakon dva odigrana kola Belgija ima maksimalan učinak, dok Srbija ima po jednu pobjedu i poraz.

U ponedjeljak u okviru Grupe A meč drugog kola igraju Letonija i Slovačka.

Selekcija Srbije sljedeći meč u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo igra na domaćem terenu protiv Slovačke, 25. februara naredne godine.

Bonus video: