Mornar - Budućnost: Veliki derbi - veliki ulog

Košarkaši Mornara i Budućnost Volija večeras u 19 sati u “Topolici” igraju najzanimljiviji duel 19. kola ABA lige

4296 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Još jedan crnogorski derbi, drugi ove sezone između Mornara i Budućnost Volija - okršaj koji bi mogao da ima ogroman uticaj na tabelu Admiralbet ABA lige. Podgoričani nastavljaju borbu za jedno od prva dva mjesta pred plej-of, Barani jure doigravanje od kojeg su u ovom trenutku udaljeni dvije pobjede.

Pobjednik večerašnjeg meča u “Topolici” (19 sati) biće bliži cilju pred ulazak u finiš regularnog dijela regionalnog takmičenja.

”BUDUĆNOST JE EVROLIGAŠKI NIVO”

Mornar je nakon očajnog starta sezone stabilizovao i formu i rezultate, ima sedam pobjeda i devet poraza - jedine ekipe koje su ga savladale od druge polovine novembra su Partizan i Crvena zvezda. Sada je na redu duel sa još jednom ekipom koja ne krije ambicije.

- Budućnost je jedan od favorita za osvajanje ABA lige. Sastavljena je od izuzetno kvalitetnih igrača, ovogodišnja pojačanja su sve igrači na evroligaškom nivou - rekao je trener Mornara Mihailo Pavićević i dodao:

- To je, uz Zvezdu, najkvalitetnija ekipa u ligi i čeka nas izuzetno teška utakmica. Crnogorski derbi uvijek nosi neku neizvjesnost i uvijek su utakmice interesantne za gledanje, pa se nadam da će tako biti i sada.

Mornar nema razlog da se plaši bilo koga.

- Mi smo sad ekipa sa skraćenom rotacijom, ostali smo bez dvojice Amerikanaca u spoljnoj liniji, ali smo se skupili i podijelili uloge. Jedino nam neke sitne povrede remete rad i pripreme za utakmice. Trenutno, mladi Živanović, koji je odigrao sjajno prvo poluvrijeme protiv Zvezde, ima povredu skočnog zgloba, ali se nadamo se da nije ništa ozbiljno i da će koliko-toliko biti spreman za Budućnost - kazao je Pavićević.

Šta je najveća snaga Budućnosti?

- Igra je zavisila prvenstveno od Džastina Kobsa. Sada je tu i Kendrik Peri koji će sigurno biti ogromno pojačanje. Kobs je ključni igrač, jer on kad igra - igra i Budućnost. Ali, tu je iskusni Vladimir Micov, koji može da poentira u svakom momentu, kao i Di Džej Sili, dok Vili Rid kontroliše reket... U svakom momentu neko može da iskoči i riješi utakmicu, poput Petra Popovića protiv Virtusa, jer i domaći igrači daju maksimalan doprinos. Budućnost ne bi bila tu gdje jeste da nema taj kvalitet - naveo je Pavićević.

DŽIKIĆ: MORNAR JE SADA DRUGI TIM

Mornar je tim koji ima kvalitet da napravi probleme Budućnosti - poručio je Aleksandar Džikić.

- Naš naredni protivnik postiže drugačije rezultate od kako je završio takmičenje u FIBA Evrokupu. U dobrom je momentu - sa skorom 6-2 u posljednjih osam utakmica, uz poraze jedino u mečevima za Crvenom zvezdom i Partizanom, gdje je pružio vrlo dobre partije i bio u igri svih 40 minuta - rekao je Džikić.

Mornar iz prvog dijela sezone i ovaj sada nemaju mnogo sličnosti, poručuje srpski stručnjak.

- U odnosu na naš prvi susret, njihova spoljnja linija je dosta promijenjena - Nemanja Gordić je apsolutni lider, veliki prostor dobijaju i krilni igrači. Centarski tandem je vrlo mobilan i vertikalan. Koristi se i zonskim formacijama, spreman je i za promjene dubine i agresivnosti odbrane. Napad je miks sistemskih rješenja i brojnih “specijala” i biće potrebno puno energije i fokusa da bi se iskontrolisala igra Barana u tranziciji, šutevi spolja i pik igra - poručio je Džikić.

Mornar je kvalitetan, opasan i motivisan rival, poručuje Edin Atić:

- Igra u odličnoj formi, izgubili je samo od Zvezde i Partizana. Moramo da nametnemo ritam koji nam odgovara kako bismo ostvarili pobjedu - rekao je Atić.

Nadovezao se centar Zoran Nikolić:

- Barani su se podigli, to su pokazali i u Beogradu protiv Zvezde. Poraženi su sa sedam poena razlike, bili su u igri, a uvijek su još bolji kod kuće - istakao je Nikolić.

Budućnost je u 15 mečeva u ABA ligi upisala 12 pobjeda, Mornar je odigrao 16 utakmica i ima skor 7-9.

Bonus video: